• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dimitrie Muscă: ”Multinaționalele au cumpărat fabricile românești și le-au închis. E o strategie gândită la nivel UE!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii români primesc un preț mic pentru lapte din cauza importurilor din Ungaria, care deși vin cu un preț mai mare și găsesc loc pe piața de procesare din România, a avertizat Dimitrie Muscă, unul dintre cei mai mari fermieri din județul Arad.

    ”Păi laptele din România este plătit cu 2 lei la poarta fermei, laptele din Ungaria vine cu 2,70 lei, cu 2,90 lei, cu 3 lei. Am văzut eu, Muscă, facturi! Nu vă spun povești, nu vă spun de dragul de a mă afla în vorbe cu dumneavoastră! Tragedia este mare. În zona, mi se pare județul Botoșani, există un abator la care se stă cu vacile matcă, cu vacile de lapte, se stă la coadă pentru a fi sacrificate”, a avertizat fermierul.

    Fermele se află în pericol iar subvențiile nu îi mai pot ajuta

    Dimitrie Muscă este de părere că subvențiile și ajutoarele de stat promise de ministrul Agriculturii, Petre Daea, nu îi vor mai ajuta pe fermieri pentru că nu mai au de unde să cumpere hrană.

    ”Mare crimă! Irecuperabilă! Dar aici este tragedia! Este și mai mare – că vorbeam într-o zi și cu ministrul Agriculturii – și dacă se alocă bani, aici problema este că nu mai au furaj, nu mai au mâncare. Seceta care a fost, a dijmuit producția vegetală și nu au de unde să își propune mâncare. Este o mare problemă. Păi, eu am făcut 2 coase de lucernă în anul ăsta și alea de proastă calitate, în condițiile în care în mod normal fac 5 coase de lucernă. Gândiți-vă, nu au de unde! Acolo majoritatea le taie pentru că nu mai au ce să le dea de mâncare și se stă la coadă cu săptămânile pentru a ajunge vacile de lapte la tăiat. Domne, auzeam o statistică de 250.000 de vaci matcă în Țara Românească – vaci de lapte. Este o tragedie. Ne-am crescut copiii cu lapte, am crescut națiuni întregi cu lapte. Acum spunem – e și un profesor de pe la Cluj care spune că laptele e cancerigen. Cea mai mare distrugere, iertați-mă, o spun cu ghilimelele de rigoare ministrul Oros, ca medic veterinar, a început distrugerea puternică a zootehniei românești. În doi ani de zile, el s-a arătat că a trecut și el prin Ministerul Agriculturii. A fost un băiat frumos. Cei care au fost hotărâți să își țină efectivele de matcă, au făcut cum au putut. Majoritatea le duce la tăiat! Nu mai rezistă oamenii”, a mai subliniat fermierul arădean.

    Multinaționalele au închis fabricile românești de lapte 

    Dimitrie Muscă mai susține că multinaționalele din piața laptelui au cumpărat toate fabricile din țară după care le-au închis. ”Le-au închis și bine mersi și după ce le-au închis, ce s-a întâmplat? N-au mai avut ce să facă oamenii din proximitatea acelor fabrici și a trebuit să-și lichideze vacile. Au ținut cât au ținut vacile pentru lapte de casă, dar le-au lichidat. Pur și simplu le-au tăiat, le-au vândut. Nu aveau unde își vinde producția. Deci ele au funcționat după ce le-au cumpărat multinaționalele –Albalact-ul și Covalact-ul și așa mai departe – un an, doi și le-au închis. Asta a fost o strategie gândită la nivel de Uniunea Europeană. Au venit firmele, au cumpărat și au lichidat. Asta s-a întâmplat. Au rămas ele, câteva firme și acum dictează și nu mai au concurență. Eu vând lapte. Laptele meu cu 3,5 % grăsime îl vând cu 6 lei. 6 lei litrul de lapte la PET cu 3,5% grăsime. Celelalte supermarket-uri au laptele până la 10 lei. Gândiți-vă că în iarnă va fi și mai scump, pentru că în continuare vaci se lichidează, în continuare producția de lapte va scădea”, a mai punctat Muscă.

    Dimitrie Muscă: ”Totul va fi adus din afară!”

    Dimitrie Muscă a amintit despre avertismentul preşedintelui Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, care a afirmat că un kilogram de cașcaval va ajunge 100 de lei.

    ”Spunea cineva că ajunge cașcavalul la 100 de lei kilogramul pentru că oricum s-a ajuns la peste 50 de lei kilogramul de cașcaval și acolo va ajunge. Nu va mai fi și totul va fi adus de afară. De aceea îți spun eu și fac presiune la Ministerul Mediului – încă o dată și revin – rugăminte! Domne, ajungeți la primul ministru. Dacă nu ne unim și dacă nu ne dăm mâna și rămânem tot timpul dezbinați cum am fost până acum, nu facem nimic! Trebuie să facem presiune. Eu cred că este o ruptură între Guvernul României și ministrul Daea, pentru că el știe ce se întâmplă, dar cei din guvern nu au înțeles nimic. Presiunea vine și de la nivel de UE. După părerea mea – adică am văzut când se face propagandă pentru lăcuste, pentru licurici, pentru gândaci de făină și așa mai departe. Nu e o tragedia asta, pentru că românul nu va mânca lăcuste și furnici și eu știu ce greieri dar se face presiune pe zootehnia românească, să se lichideze zootehnia românească”, a conchis Dimitrie Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till