• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Dimitrie Muscă: ”Mulți se plâng că nu au forță de muncă. Nu i-au plătit, de aceea nu au muncitori”

  Roxana Dobre -

  Lipsa muncitorilor din ferme este o urmare a faptului că antreprenorii care nu au plătit oamenii, a afirmat fermierul Dimitrie Muscă, administrator la CAI Curtici. Acesta a precizat că, în ciuda tuturor greutăților, în ferma sa salariile au rămas mari și în acest an astfel că în plină campanie un mecanizator a primit și 12.000 lei pe lună iar un simplu îngrijitor de animale, din exploatațiile sale zootehnice, câștigă 4.000 de lei lunar.

  Invitat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, fermierul Dimitrie Muscă a vorbit despre situația forței de muncă din sectorul agricol.

  ”Mulți se plâng că nu au forță de muncă. Aici suntem vinovați antreprenorii – eu am spus-o de multe ori, am primit multe înjurături: nu i-au plătit pe muncitori și de aceea, antreprenorii nu au muncitori. Nu am scăzut salariile nici acum. De exemplu în luna de seceriș am avut între 10.500 și 12.000 de lei venit net pe stat de plată – că am arătat ștatele de plată ca să nu mai avem discuții. La îngrijitorii de animale salariul merge către 4.000 de lei dar să ne gândin la un lucru! Acela nu știe să facă altceva. Acela este omul acolo cu 4 clase, care știe, este priceput și la vacă și la porc. Sunt medici veterinari – la ferma de vaci am 3 medici veterinari, la ferma de porci am 5-6 medici veterinari și ei sunt sub comanda directă a lor și execută ce li se spune”, a declarat Dimitrie Muscă în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

  Dimitrie Muscă nu a pierdut niciun angajat, în ciuda anului agricol dificil

  Fermierul arădean a afirmat că în acest an nu a pierdut niciun angajat, în ciuda perioadei dificile pe care a traversat-0 toți producătorii agricoli. ”N-am pierdut nici un angajat. Sunt toate posturile la zi. Nu avem minus de oameni nici în mecanizare, nici în fermele de animale. Păi dacă avem asemenea efective de animale și n-am avea oameni, înseamnă că n-am putea să le ținem. Noi avem grijă și de oameni. Trebuie să avem grijă și de oameni, mai ales – vine viață grea pentru România!  Noi câțiva, care suntem și am rămas, ne-am înverșunat să rezistăm și să producem dar avem și noi o problemă – sărăcia care împinge românul și minusul de bani care îl scoate, energia și gazul, și curentul și toate celelalte, îl face pe om să nu mai aibă bani să-și cumpere, să trăiască numai cu bulion și cu cartofi și cu pâine”, a afirmat Dimitrie Muscă la Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența.

  Agricultorul, care este și crescător de animale, a completat că produsele românești pierd teren în fața importurilor și îndeamnă cumpărătorii să aleagă carne și alte produse autohtone.

  ”Nu am vândut carne decât acum, de o lună de zile, din luna august. Călin (Călin Muscă, fiul lui Dimitrie Muscă este de asemenea crescător de animale n.r) pe care îl cunoașteți, fiul meu, a făcut până în urmă cu 2 luni, a făcut pierdere pe fiecare animal vândut la abator între 150 și 200 de lei. Din cauza acestor creșteri la toate – și la mâncare, a curentului, a prețului gazului și scăderea prețului la magazine, pentru că au venit toate supermarket-urile care au făcut mereu promoție cu câte au produs – chiar dacă e de 10 kilograme face reclama mare, că e promoție și îl vinde cu preț redus și lumea naivă nu înțelege că trebuie să fie buni români și să meargă în magazinele de proximitate, magazinele noastre”, a mai subliniat fermierul.


  Te-ar mai putea interesa

  Programul Early Sales de la Agricover. Fermierii economisesc 20% din prețul inputurilor și pot achita la recoltă Consultanți pe fonduri europene, acuzați că au luat banii oamenilor, dar nu depuneau niciun proiect Ce se întâmplă cu prețul îngrășămintelor comercializate în România

  Ultimele știri

  Rentează irigarea prin picurare în câmpurile de porumb? Rezultatul votului din Elveția la referendumul privind interzicerea creșterii animalelor în ferme Taxa de solidaritate ar putea aduce o scădere a prețurilor la îngrășăminte