• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Idei de afaceri în zootehnie. Cinci animale profitabile într-o fermă mică

    Roxana Dobre -

    Idei de afaceri în zootehnie – cinci animale profitabile în ferme mici. Ce animale merită crescute într-o fermă mică pentru că aduc un venit sigur pentru o familie de crescători. Animale pentru ferme mici care vor să fie rentabile.

    Pornirea unei afaceri în zootehnie trebuie să aibă la bază un plan bine pus la punct care să conțină date despre speciile de animale pe care urmează să le creșteți, piața de desfacere a produselor și asigurarea unor condiții de bunăstare optime, atât în privința furajelor cât și a adăpostului. Dacă vă gândiți să înființați o fermă cu siguranță toamna este momentul oportun deoarece acum alți crescători scot la vânzare efectivele pe care nu vor să le bage în iarnă iar oferta de furaje este una optimă.

    Animalele pentru o fermă mică trebuie să se și potrivească așteptărilor, dar mai ales experienței pe care o aveți în zootehnie. Cu siguranță că la alegerea unei investiții într-o fermă de animale s-ar putea să aveți o preferință personală, poate că bunicii sau părinții au crescut vite la ferma lor acasă, sau credeți că oile sau caprele ar fi potrivite dacă dețineți un teren mai întins. De asemenea, foarte multe afaceri au plecat și de la nevoile familiei de a asigura hrană sănătoasă copiilor sau membrilor în vârstă din gospodărie.

    O afacere cu animale de fermă pleacă și la posibilitățile pe care le aveți adică teren disponibil, adăpost, clima sau piața locală de desfacere.

    Acele referințe sunt detalii pe care trebuie să le luați în considerare, dar să ne uităm la ceea ce contează cu adevărat pentru rezultatul final: aveți nevoie de animale profitabile, care să vă ofere un venit bun, fie că banii sunt în plus peste altceva de lucrați, fie că este singura sursă de venit. Având în vedere asta, vom parcurge o listă celor mai profitabile 5 animale de fermă!

    Animale profitabile în ferme mici: vacile

    Vacile sunt animale profitabile și în ferme mici. Creșterea doar a câtorva capete de taurine în fiecare an vă poate oferi un venit suplimentar bun, deoarece carnea de vită și produsele lactate au întotdeauna căutare. Mai ales pe plan local unde puteți vinde direct cunoscuților sau unei clientele fidele care să asigure profitabilitatea fermei.

    Cu o piață masivă de carne de vită sau lapte creșterea vitelor este în fruntea listei pentru animale. Nu numai că obțineți o plată decentă pentru fiecare animal pe care îl creșteți, dar vitele necesită întreținere remarcabil de redusă. Și mai bine, dacă reușiți să le creșteți organic, veți accesa o piață și mai profitabilă pentru carnea de vită, lapte și brânză.

    Ce vindeți: carne de vită, lapte, unt, brânză, viței, îngrășământ.

    Ce condiții trebuie să asigurați vacilor: furaje pe care le puteți obține pe terenuri proprii cultivate cu lucernă, fân sau alte nutrețuri, adăpost dacă animalele sunt crescute în stabulație și accesul la servicii veterinare în caz de îmbolnăvire a animalelor.

    Cum se  cresc vacile: Taurinele nu necesită condiții excepționale de creștere. Fie că sunt crescute în stabulație sau pe pășune, acestea sunt mari amatoare de iarbă proaspătă iar rația vitelor este foarte simplă și la îndemâna tuturor. Dimineața se administrează lucernă uscată sau borceag iar ulterior se pun paie la discreție. În continuare se pot folosi diverse șroturi, de floarea-soarelui sau chiar mazăre. Fermierii care produc furaje mai vând și alte nutrețuri cum ar fi peleții de lucernă, porumb boabe, chiar grâu, ovăz. Orice furaj ați alege și cum obișnuiți animalele să mânânce,  nu cheltuiți suplimentar cu furaje costisitoare care promit rezultate spectaculoase pentru vacilor le sunt suficiente ierburile verzi din pășuni sau coceni, lucernă uscată etc.

    Ce investiție este necesară pentru creșterea vacilor: În această perioadă pe piață sunt disponibile o serie de oferte de vânzare a animalelor, fie că vorbim de juninci, vaci mature sau animale gestante. Prețul unui animal variază între 5.000 și chiar 10.000 – 12.000 de lei, în funcție de valoarea genetică a animalului. Vacile care se încadrează și la plățile pentru subvenții sunt mai costisitoare dar în timp banii sunt recuperați.  Pe lângă banii pe care îi cheltuiți efectiv pe animale se adaugă și costurile legate de adăpost, hrană sau chiar procesare dacă intenționați să vindeți brânză, unt sau alte specialități din lapte, care să aducă plusvaloarea laptelui muls de la vaci.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de vaci de lapte. În privința raselor de vaci de lapte există o paletă largă din care puteți alege, în funcție de buget sau preferințe proprii. Cele mai cunoscute vaci de late din România sunt: Bruna de Maramureș, Holstein, Bălțată Românească, Bălţată cu Negru Românească și Jersey.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de vaci de carne. Cele mai cunoscute vaci de carne din România sunt Bălțată Românească linie de carne, Angus, Charolaise, Limousine, Montbéliard, Galloway.

    Creșterea vacilor – alte beneficii: pe lângă profitul asigurat din vânzarea materiilor prime sau procesate de la vaci, se adaugă și subvențiile anuale pe care crescătorii de vaci le pot încasa. Acestea pleacă de la circa 160 de euro pe cap de animal, dacă dețin minim 3 capete de bovine, până la circa 360 de euro/cap în cazul raselor de lapte și 256 de euro/cap în cazul celor de carne. Pentru ambele variante trebuie să dețineți minim 12 animale înscrise într-o asociație de crescători, care să gestioneze registrul de rasă conform celei pe care o alegeți pentru investiție.

    Animale profitabile în ferme mici: găinile

    Animale profitabile în ferme mici sunt și găinile. Chiar înainte de carne, adevăratul generator de bani în creșterea găinilor sunt chiar ouăle lor proaspete. Asta pentru că ouăle sunt atât de utilizate pe scară largă în pregătirea mesei. Producția constantă de ouă de către găini și capacitățile lor de reproducere fac din găini un generator de venituri fantastic pentru un mic fermier. Încă o dată, puteți crește acel profit și mai mult concentrându-vă pe piața de ouă și carne ecologică. Un alt stimulent util de vânzări este adăugarea unei etichete „de proveniență locală” la ouă și carnea de pui.

    Ce vindeți din creșterea găinilor: ouă pentru consum sau incubat, carne de pui, pui de o zi sau mai mari, găini reformă, găini-matcă, îngrășământ.

    Ce condiții trebuie să asigurați pentru creșterea găinilor. Când ne referim la creșterea găinilor, trebuie să luăm în calcul cum le hrănim dar și spațiul unde dorm sau își petrec ziua. Amplasarea cotețului  este un factor care determină și producția de ouă sau sănătatea acestora. Cotețul trebuie construit într-un spațiu luminos dar care să nu fie în bătaia directă a soarelui, având în vedere zilele caniculare de vară. Găinile rezistă și la temperaturi de până la 30 de grade Celsius, iar când vorbim de temperatura minimă discutăm de aproximativ 10 grade Celsius. Cu toate acestea, temperatura ideala se afla între 20 și 22 de grade Celsius.

    Cum se  cresc găinile. Găinile sunt ușor de crescu. Ele au nevoie de apă proaspătă, dezinfectată, și hrană de calitate, care poate fi de la furaje specifice achiziționate din magazinele de specialitate, la simplul porumb, grâu sau alte combinații de cereale măcinate, uruială, etc. În plus găinile au nevoie de un cuibar unde să ouă sau să clocească și mult curățenie în coteț sau spațiul unde trăiește, pentru a evita bolile la care acestea sunt extrem de predispuse. Găinile trebuie ferite și de diverși prădători, cum ar fi vulpea, dihorul sau chiar șobolani.

    Ce investiție este necesară pentru creșterea găinilor. Investiția în creșterea găinilor este una accesibilă. Pe lângă costurile pe care le faceți cu cotețul, hrana sau adăpătoarele și cuibarul, creșterea găinilor nu necesită mulți bani pentru achiziționarea păsărilor-matcă. Puteți începe cu 10 -15 găini și un cocoș care vă vor tripla efectivul în primăvara următoare. Prețul unei găini de rasă variază între 100 de lei și chiar 400 de lei.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de găini. Pe piața din România creșterea găinilor de rasă a prins un real avânt în ultimii ani iar în țara noastră au fost aduse de pasionați mai multe rase importante. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt: Brahma, Australorp, Wyandotte, Playmouth, Moțată olandeză, Gât Golaș de Transilvania.

    Creșterea găinilor, alte beneficii. Găinile nu beneficiază de subvenții sau alte plăți de la stat. Doar în cazul complexelor mari care cresc păsările la scară industrială se plătesc bani pentru bunăstare. În schimb creșterea găinilor aduce beneficii crescătorilor, care încep cu producerea de ouă, carne şi pot ajunge până la distrugerea tuturor dăunătorilor care ar putea infesta grădina precum şi asigurarea de gunoi (găinaț) care în combinaţie cu compostul va constitui un îngrăşământ ideal pentru plante.

    Animale profitabile în ferme mici: caprele

    Caprele sunt animale profitabile în ferme mici, dacă gospodarul are experiență sau cunoștințe despre întreținerea caprinelor. Dintre toate animalele pe care le puteți alege pentru investițiile în ferme, cu siguranță caprele sunt cele mai ”puse pe șotii” dintre acestea. Mereu agitate și în plină mișcare, caprele devin foarte ușor atracția oricărei exploatații agricole. Credeți sau nu, piața produselor din capră este în creștere atât pentru lapte și derivate al acestuia cât și carne, pastramă, etc. Laptele de capră și brânza sunt considerate o alternativă sănătoasă dacă laptele de vacă nu este tolerat. Obținerea certificării organice pentru produsele dvs. de capră vă va spori și mai mult vânzările.

    O idee interesată care se află însă la început este chiar închirierea caprelor pentru proprietarii care au pe terenurile lor vegetație nedorită și nu pot curăța cu ușurință suprafața, fie că este în pantă sau e greu accesibilă. În acest caz caprele își vor face treaba ca la carte.

    Ce vindeți din creșterea caprelor: lapte, brânză, carne, iezi, închiriere de capre (pentru controlul vegetației, piei de capră, îngrășământ, săpun din lapte de capră sau alte cosmetice.

    Ce condiții trebuie să asigurați pentru creșterea caprelor. Într-un top al animalelor nepretențioase cu siguranță caprelele ocupă un loc fruntaș. În afară că nu le place ploaia și umezeala, caprele pot crește aproape în orice condiții. Astfel, adăpostul caprelor poate să fie unul simplu, dotat cu o iesle sau saivan și un sistem de adăpare.

    Cum se  cresc caprele. Caprele rod cam tot ce este verde, de la iarbă până la pomi fructiferi chiar. În general caprele nu sunt pretențioase la furajare în alimentația lor intrând o gamă variată de furaje asigurând un grad ridicat de valorificare ale acestora.  În dieta caprelor intră fânul, lucerna, trifoi, frunze, hamei, porumb, grâu, orz, secară, mazăre furajeră, reprezentate fie ca amestecuri de grăunțe sau peleți furajeri. În plus caprele au nevoie de apă la discreție.

    Ce investiție este necesară pentru creșterea caprelor: Prețul unei capre variază în funcție de rasă, vârstă, gestație variind între 500 de lei și chiar 2.000 -3.000 de lei. La achiziția animalelor este nevoie să luați în calcul că pentru gestație este nevoie să cumpărați și un țap dacă nu recurgeți la monta artificială. Caprele trebuie achiziționate cu grijă. În timp ce unele sunt cunoscute pentru că oferă cantități ridicate de lapte, altele sunt preferate deoarece se adaptează cu ușurință la condițiile meteo sau pentru că nu sunt pretențioase la hrană.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de capre: Carpatină, Alpină franceză, Saanen, Anglo-Nubiană, Albă de Banat, Murciano Granadina.

    Creșterea caprelor, alte beneficii: Pe lângă profitabilitatea fermei, caprele asigură și starea de bine în gospodărie. Micii iezișori sunt adevărați magneți pentru copii iar exploatația poate deveni cu ușurință datorită lor fermă didactică sau loc de atracție pentru micii exploratori. În plus caprele pot primi și subvenții pe cap de animal, atât din bugetul național unde se achită circa 4,7 euro/cap cât și pentru rasele care se încadrează la Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) unde plata este de 17,20 de euro/cap.

    Animale profitabile în ferme mici: Albinele

    Albinele nu sunt chiar animale, dar fac parte din sfera zootehniei, așa că am decis să le includem în acest articol ca o idee de afacere la scară mică.

    Albinele oferă apicultorilor un efectiv care are grijă în mare parte de el însuși. Albinele sunt un „șeptel” valoros, care sunt relativ ușor de dezvoltat. Le puteți închiria altor fermieri pentru ajutor la polenizare sau le puteți folosi pentru a vă ajuta propriile culturi. În plus, mierea și ceara de albine din surse locale sunt produse importante pentru mulți consumatori, în special pentru acei oameni care luptă în mod regulat cu alergiile la polen.

    Ce vindeți din creșterea albinelor: servicii de polenizare, miere, ceară de albine, propolis, cosmetice, lăptișor de matcă.

    Ce condiții trebuie să asigurați pentru creșterea albinelor. Monitorizarea stupinelor este obligatorie pentru apicultorii care vor să evite pierderea albinelor. Observarea la timp a semnelor care duc la mortalitatea albinelor este esențială pentru o bună aplicarea și la timp a tratamentelor astfel încât pierderile să fie minime. Starea stupilor este esențială pentru o bună funcționare a unei afaceri cu albine sau în cazul în care activitatea este efectuată doar ca hobby. Monitorizare acestora se face chiar și zilnic dacă vremea o permite dacă nu măcar săptămânal se face o evaluare a stării de sănătate a micilor zburătoare.

    Cum se  cresc albinele. În principiul albinele de hrănesc singure dar în anii mai grei apicultorii intervin cu turte proteice sau zahăr. În plus trebuie ferite de prădători iarna, cum ar fi șobolanii dar și se o serie de boli sau alți dăunători.

    Ce investiție este necesară pentru creșterea albinelor. Pentru a vă apuca de stupărit, primele lucruri de care aveți nevoie sunt un stup și o familie de albine, pe care este recomandat să le achiziționați de la crescători sau asociații deja consacrate care să vă ofere garanții. Investiția inițială ajunge în jurul sumei de maxim 1.000 de lei, cheltuială ce prespune  o familie de albine și un stup cu 10 rame. În timp puteți completa lista de achiziții și cu alte accesorii: combinezon apicol, afumător – folosit pentru a face albinele inofensive atunci faceți lucrări în stup, centrifugă apicolă.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de albine: Carpatina.

    Creșterea albinelor, alte beneficii: Albinele beneficiază de ajutor prin Programul Național Apicol (PNA) sumele fiind rambursate pe baza cererilor depuse de apicultori. În plus, în anii secetoși sau cu pierderi, apicultorii pot încasa și ajutoare de minimis dar Ministerul Agriculturii alocă bani pentru acest tip de subvenție.

    Animale profitabile în ferme mici: iepurii

    Iepurii sunt în topul celor care vor să înceapă o afacere cu animale, așa că nu puteam să îi ignorăm în realizarea acestui material. Iepurii sunt o altă piață în creștere în care se poate investi. Pe lângă vânzarea lor ca animale de companie, carnea, gunoiul de iepure și pieile lor sunt la cerere. O altă piață în creștere, iepurii generează o serie de produse comercializabile pentru micii fermieri. Carnea de iepure, de exemplu, este considerată sănătoasă deoarece este plină de proteine, dar oferă un conținut scăzut de calorii. Pieile de iepure pot fi recoltate și vândute pentru a fi folosite de meșteșugari pentru haine și căciuli. În cele din urmă, gunoiul de grajd de iepure este considerat unul dintre cele mai bune îngrășăminte pentru grădinile organice, așa că nu lăsați acest lucru să fie irosit.

    Ce vindeți din creșterea iepurilor. carne, piei, gunoi de grajd, iepurași.

    Ce condiții trebuie să asigurați pentru creșterea iepurilor. Micii rozători au nevoie de spații mici de adăpost iar îngrijirea acestora este minimă. Cele mai bune specii de iepuri pentru carne și blană sunt foarte atractive pentru prădători.însă Pentru a vă proteja iepurii, instalați un gard pentru a preveni intrarea prădătorilor în țarcuri.

    Cum se  cresc iepurii. iepurii sunt afectați de vremea caldă și sufocantă, care poate deveni foarte periculoasă pentru sănătatea lor. Ei nu tolerează căldura destul de bine, mai ales dacă și umiditatea este ridicată. Pentru iepuri este considerat a fi foarte cald la o temperatură de 30 de grade Celsius. Dacă în cușcă este nădușeală și este slab ventilată, atunci iepurașul poate deveni pasiv, poate refuza hrana și este sesizată o scădere a activității lui. Toate acestea indică apariția insolației. Pentru a proteja iepurașul de aceasta, cuștile trebuie echipate cu viziere și trebuie vopsit acoperișul în alb. Se recomandă aerisirea încăperii în care iepurii se țin zilnic, iar apa rece și curată trebuie să fie întotdeauna disponibilă. Și vântul rece este periculos pentru iepuri. Vântul poate provoca rapid diverse boli grave: rinită, bronșită, pneumonie. Crescătorul trebuie să se asigure că nu există curent în camerele în care sunt ținute animalele. Daca sunt ținute în volieră ar trebui să aibă zone în care iepurii se pot ascunde de vânt și curenți. În privința hranei este simplu, iepurii adoră morcovii și lucerna, frunzele de varză sau iarba.

    Ce investiție este necesară pentru creșterea iepurilor.  Pentru a ajunge la un număr mare de iepurași trebuie să începeți de la număr mic, pentru a cunoaște bine rasa, pentru a învață la general cum să îi crești corect, ce condiții trebuie să aibă. Aici e o responsabilitate foarte mare când ai mai multe capete în cuști. Iepurii se înmulțesc foarte rapid dar să nu uităm că pot să piară și foarte rapid.

    Care sunt cele mai cunoscute rase de iepuri: Uriaș belgian, Marele Alb, Havana, Chinchilla mic, Angira tip românesc.

    Creșterea iepurilor, alte beneficii: Experții evidențiază următoarele avantaje ale creșterii iepurilor: creștere rapidă și maturitate – ciclu de viață scurt, după 2-3 luni iepurii pot fi sacrificați și se poate obține primul profit, înregistrarea la fermă este simplă – setul de documente este mic; capital de pornire nesemnificativ; toate produsele de la iepuri sunt vândute – carne, blană, pui; cheltuieli nesemnificative pentru întreținere și furaje, nepretențioși la alimente; fertilitate (6-8 pui pe an), costuri minime pentru creșterea puilor. Iepurii sunt ușor de păstrat, nu îi nemulțumesc pe vecini – nu fac zgomot, nu distrug culturile.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase Vânt puternic și precipitații. Județele aflate sub cod galben până miercuri Caisul negru, un nou pom fructifer în livezile din România