• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Buda, mesaj pentru fermieri: Nu duceți vacile abator! Guvernul pregătește măsuri de sprijin!

    Roxana Dobre -

    Fermierii crescători de bovine vor beneficia de sprijin din partea Guvernului, a anunțat europarlamentarul Daniel Buda, președinte al PNL Cluj și unul dintre liderii marcanți ai partidului la nivel național.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Daniel Buda a vorbit despre măsura de sprijin care se pregătește la nivel guvernamental pentru sprijinirea crescătorilor de bovine afectați de secetă și de majorările de preț din ultimul an.

    Europarlamentarul PNL a făcut un apel către fermieri să nu dea animalele la abator. ”Eu le garantez faptul că vom veni la nivel guvernamental cu măsuri de sprijin pentru ceea ce înseamnă durabilitatea sau viabilitatea acestui sector mai departe”, a anunțat eurodeputatul Daniel Buda.

    ”Este un grup de lucru la nivelul guvernului și Ministerului Agriculturii care gândește, să spun așa, câteva mecanisme și câteva soluții pentru a veni către fermieri astfel încât să fie sprijiniți. Mesajul meu de fapt – de aceea am și dorit să avem această discuție și în dezbatere – este unul foarte ferm către fermieri! În primul rând, să nu își ducă animalele la abator. Este o crimă să faci astfel de lucruri și eu le garantez faptul că vom veni la nivel guvernamental cu măsuri de sprijin pentru ceea ce înseamnă durabilitatea sau viabilitatea acestui sector mai departe”,  declarat Daniel Buda, Vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Parlamentul European.

    Un alt semnal puternic a fost dat de Daniel Buda cu privire la fermele mici și medii care nu vor fi uitate de Guvern, potrivit liderului PNL.

    ”Am cerut acest lucru de la nivel european, să sprijinim pe cei care produc, pentru că este important să avem o sursă de bani care se duc către cei care produc hrană. În același timp, să nu uităm și pe micul fermier care are poate 10 vaci, 20 de vaci – o fermă mică. De aceea, mesajul meu este unul foarte ferm către fermieri – să aibă puțină răbdare!”, a punctat Daniel Buda.

    Daniel Buda a avertizat că sectorul de creștere a vacilor trece printr-o gravă problemă de depopulare a fermelor și închidere a afacerilor din zootehnie. Fermierii renunță la investițiilor din sectorul zootehnic care nu aduc profit și se întorc în străinătate să lucreze în construcții sau alte domenii, potrivit celor spune de Daniel Buda.

    ”Avem de-a face cu acest fenomen de depopulare a fermelor și a închiderii fermelor, pentru că își duc oamenii animalele la abator. Acest fenomen de a-și duce oamenii animalele la abator a început oarecum de un an de zile încoace, generat de mai multe chestiuni. Lipsa forței de muncă să știți că a fost elementul distructiv la momentul în care a început acest declin pe zona aceasta pentru că e foarte complicat să găsești oameni care să lucreze în sectorul zootehnic și vaca de lapte este industria grea a zootehniei – nu faci foarte ușor laptele. Evident, seceta și alte chestiuni au venit în această zonă a tăierii animalelor, pentru că și prețul de vânzare a laptelui la poarta fermei era un preț care nu acoperea cheltuielile de producție și chiar am cunoștințe și prieteni și amici care au venit din Italia de exemplu, au investit într-o fermă de vaci de lapte, au stat 7 ani de zile cu ea, după 7 ani de zile au închis și au avut undeva la 50-60 de vaci pe producție – deci nu o fermă așa mică. Și a închis-o și l-am întrebat: ”Nu vrei să te mai întorci?” Și mi-a spus –”Domnule Dan, nici mort nu mă mai întorc în sectorul zootehnic! Mă duc în construcții, pentru că acolo stau și câștig cât câștig, poate nu mai atât de mult, dar sunt mai liniștit!”, a povestit pentru Agrostrategia, Daniel Buda.

    Obținerea autorizațiilor pentru ferme – o mare problemă de care se lovesc fermierii

    Statul trebuie să vină cu o fludizare pentru obținerea autorizațiilor de către fermieri, a mai avertizat Daniel Buda. Eurodeputatul a subliniat că în România fermierii se lovesc de o mare problemă: cea a timpului pierdut pe la diverse ghișee pentru a obține autorizații pentru exploatațiile agricole, indiferent în ce sector activează acestea.

    ”Durează enorm până iei o autorizație în România. Mai ales la Mediu. Știți cum este? Mai ales la Mediu – asta îmi spun fermierii că la mediu când ajungi, 6 luni de zile ești mort. Adică nu mai poți să faci nimic, stai în dezbatere publică, ai o lege a mirosurilor. La unii le miroase sau le pute mâncarea, cum se zice, sau le pute ferma dar nu le pute mâncare. Avem multe chestiuni, adică și legislația, din păcate s-a tot adunat și a creat presiune foarte mare pe fermier. De parcă fermierul ar fi dușmanul tuturor. Dimpotrivă, este și cel pe care trebuie să-l plătim cel mai bine, pentru că este cel care ne pune mâncarea pe masă. De multe ori am spus că nimeni sau puțină lume știe ce se află în spatele unui litru de lapte sau unui kilogram de carne pe care îl aveți pe masă – câtă sudoare și câtă transpirație este în spatele acestor eforturi. Ei, acum important este însă să vedem ce facem cu sectorul creșterii de vacă de carne și de lapte. Iată ce au făcut ungurii – au luat decizia prin care au subvenționat transportul de furaje de la fermele X către fermele Y, astfel încât fermierii să poate să-și cumpere acele furaje. M-am dus și eu cu această discuție cu domnul Daea – am avut discuție cu domnia sa. Domnia sa, sigur, este ancorat în această problemă, dar trebuie să-și pună la capăt subordonații, pentru că nu doar irigațiile sunt chestiunile care grevează problemele sectorului agricol din România”, a precizat Daniel Buda în cadrul interviului acordat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți APIA 2024. Cursul la care se calculează subvențiile pe hectar și animale Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!