• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apel către Bruxelles: ”Haideți cu bani noi către sectorul agricol astfel încât să putem să-i ajutăm pe fermieri!”

    Roxana Dobre -

    Subvenții noi pentru susținerea fermierilor români, pe lângă schemele directe și plățile pe cap de animal deja cunoscute de producători. Eurodeputatul Daniel Buda a cerut la Bruxelles noi plăți pentru fermieri, având în vedere perioada grea pe care au traversat-o din cauza secetei și a scumpirii inputurilor din acest an.

    ”Iată că s-a reușit – sigur și cu ajutorul europarlamentarilor, a ministrului Agriculturii, Petre Daea, a premierului Nicolae Ciucă, cu toți la Bruxelles, să aducem plata subvențiilor mai repede. Însă le-am tot explicat și celor de la Bruxelles: ”Nu-mi tot spuneți că dați prea repede subvențiile, pentru că acesta este un drept al fermierului! Haideți cu bani noi către sectorul agricol astfel încât să putem să-i ajutăm pe acești fermieri!”, a declarat Daniel Buda în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Citiți și: Plăți avans APIA 2022. Lista subvențiilor pe hectar și cap de animal, achitate din 16 octombrie

    Acesta a punctat ferm în aceeași ordine de idei că mici fermieri nu trebuie excluși sub nicio formă din schemele pentru subvenții aceștia având un rol esențial în agricultură și zootehnie. ”Nu încape discuție că micii fermieri trebuie să fie prezenți, să fie parte integrată din tot acest proces de sprijinire a fermierilor, pentru că astfel nu poți să discuți de un sector serios în ceea ce înseamnă fie vaca de carne fie vaca de lapte”, a mai arătat Buda.

    Ciobanii lasă oieritul pentru creșterea vacilor de carne

    Oficialul european a mai vorbit despre o schimbare în sectorul de creștere a ovinelor: ciobanii renunță la oi pentru creșterea vacilor de carne, din cauza lipsei de forță de muncă.

    ”Cel puțin în zona de Transilvania, unde fiind de aici, mă plimb foarte mult. Foarte mulți crescători de oi, de exemplu, au trecut către sectorul creșterii de vacă de carne pentru că nu depind atât de mult de ceea ce înseamnă forța de muncă. Nu încape discuție, că vaca de carne este un element important în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sectorului zootehnic. Nu poți să discuți de ceea ce înseamnă, mă rog, o exploatare durabilă a sectorului agricol sau a pășunilor fără vaca de carne. Eu am această capacitate, îmi asum ceea ce spun – este o utopie să discuți de vacă de lapte în sistem de pășunat. Acolo poți să discuți de altceva! Când spui vaca de lapte – dacă cei care sunt ingineri zootehniști și care înțeleg fenomenele biologice care se întâmplă în rumenul unei vaci, înțeleg că nu poți să scoți vaca de lapte dacă vrei să faci performanță, să ne înțelegem! Dacă vrei să faci performanță! Dacă vrei tu să te joci sau ai o nișă în care poți să vinzi laptele care este produs, este o altă poveste. Dar eficiența sectorului de vacă de lapte este dată de acele ferme, în primul rând pe cele care sunt în stabulație liberă în grajduri. Evident însă, avem acel sector de oameni, acel număr de oameni și de fermieri care au acces la pășunat pe de-o parte – și ei își vând laptele la poarta fermei și avem acel lanț scurt de aprovizionare – și aici trebuie să mergem noi pe ceea ce înseamnă dezvoltarea acestor lanțuri de aprovizionare. Pe de altă parte, vaca de carne este parte integrantă din ceea ce înseamnă – să spun așa – acest complex al sectorului zootehnic. Știți ce spunea belgianul și francezul la care mergeam și care avea și oaie de lapte și vacă de carne? Spunea în felul următor – vaca de carne este banca pe care o am eu la mine în curte. Când am o problemă financiară, mă iau și mă duc, vând 2-3 tauri, 2-3 vaci și așa mai departe și fac rost de acei bani cash”, a explicat Daniel Buda.


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA