• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vești bune pentru agricultori! Prețul la motorină – redus la pompă de la 1 octombrie!

    Roxana Dobre -

    Prețul unui litru de motorină și benzină, de la 1 octombrie. Fermierii vor achita de luna viitoare cu 50 de bani mai puțin pe litrul de carburant utilizat în agricultură, dacă vor alimenta de la benzinăriile care aplică schema de ajutor de stat ce urmează să fie prelungită. Acesta se va aplica până la 31 decembrie 2022.

    Ministerul Energiei a publicat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină și motorină. Noile prețurile reduse cu 50 de bani pe litru se vor aplica în intervalul 1 octombrie – 31 decembrie 2022, aceasta fiind o prelungire a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2022 care urma să expire la sfârșitul acestei luni.

    Ordonanța de urgenţă intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Document util: OUG-final-corect-MF-scan-10-13

    Reducere de 50 de bani direct la pompă

    Conform Ordonanței de Urgență în perioada 1 octombrie 2022 – 31 decembrie 2022, operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizaţi care achiziționează carburanţii din depozite şi/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, şi care acordă o reducere de preț de 50 de bani/ litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 25 de bani/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracțiuni dintr-un litru reducerea de preț și respectiv compensarea se vor acorda proporțional.

    Pe perioada de aplicare a schemei de compensare, operatorii economici care comercializează benzină și motorină prin intermediul staţiilor de distribuţie carburanţi vor afișa pe totem prețul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială. În cazul acordării reducerii de preț aceasta se va evidenția distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale şi/sau facturi.

    Schema se va aplica de la 1 octombrie

    Sursa citată mai arată că compensația de 25 de bani/litru se stabileşte şi se individualizează de către operatorii economici într-o declaraţie al cărei model se aprobă prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naționale de Administrare Fiscală. Declarația se depune la organul fiscal competent din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea şi reprezintă şi cerere de compensare. Măsura se va aplica de la 1 octombrie.

    Amenzi pentru cei care revând motorina sau benzina luată la preț redus, cu excepția operatorilor economici autorizați

    Proiectul care prevede reducerea prețului la carburanți menționează că se interzice revânzarea produselor achiziționate  cu excepția operaţiunilor de revânzare realizate de către operatorii economici autorizați , care deţin atestate de înregistrare pentru distribuție și comercializare în sistem angro de produse energetice emise de către autoritatea competentă, care sunt obligați să acorde clienților finali, persoane fizice sau juridice, reducerea de preț prevăzut de lege, acordată acestora de către producători/furnizori/importatori și să o evidenţieze distinct pe factura emisă.

    Revânzarea produselor achiziționate în condițiile legii de către clienții finali, persoane fizice si juridice, precum şi de către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanţii din depozite şi/sau stații de distribuție pentru revânzare fără a acorda şi evidenția reducerea de preț, reprezintă contravenție și se sancționează de către autoritățile prevăzute de Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 84/2022, astfel:

    a) cu amendă de la 50.000 lei la 500.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane juridice prin derogare de la dispoziţiile art. 8 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare;
    b) cu amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

    Fermierii s-au îndreptat spre benzinării

    Fermierii, mari consumatori de motorină mai ales în campaniile agricole, au sesizat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că subvenția de 50 de bani la litrul de carburant nu se aplică în multe depozite angro, unde de obicei obțineau un preț mai bun.

    Astfel, Valentin Mărginean, administratorul Klaus Agrar SRL din Adămuş, fermă care gestionează circa 1.100 de hectare de teren a atras atenția că schema de compensare la motorină i-a determinat pe fermieri să alimenteze tractoarele din benzinării pentru că depozitele nu au aplicat reducerea.

    Despre acest subiect pe larg, aici: Valentin Mărginean: La depozite nu se aplică subvenția la motorină. Alimentăm din benzinării

    Prețul motorinei a crescut cu 37 la sută de la începutul anului, chiar și cu reducerea aplicată de Guvern

    În nota de fundamentare, Ministerul Energiei arată că potrivit Consiliului Concurenţei prețul benzinei a crescut cu 20% de la 1 ianuarie 2022, iar cel al motorinei, cu 37%, cu reducerea de 50 de bani pe litru aplicată.

    Conform datelor oferite de Monitorul Preţurilor, prețul mediu al benzinei standard în România, a fost pe 2 septembrie, de 7,39 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani), iar pentru motorină prețul mediu a fost de 8,37 lei/litru (cu reducerea de 50 de bani). Pe data de 2 septembrie, țițeiul se tranzacţiona în jurul valorii de 93 dolari/baril, cu circa 20% mai mult decât valoarea de la începutul anului, mai arată ministerul.

    De la începutul anului, fără a lua în calcul reducerea de 50 de bani/litru, preţul benzinei a crescut cu circa 28%, iar cel al motorinei s-a majorat cu aproximativ 44%.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!