• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție APIA pe suprafață. Tinerii fermieri primesc cea mai mare plată pe hectar – calcul

    Roxana Dobre -

    Plata pentru tinerii fermierii, subvențiile pe suprafață care vor intra în conturi în avans de la 16 octombrie. Producătorii agricoli care au bifat în cererea unică schema pentru Tinerii Fermieri vor primi bani în plus și în acest an iar subvenția a crescut față de anul trecut, conform cuantumurilor anunțate oficial de Ministerul Agriculturii.

    Sprijinul pentru tinerii fermierii, care cu vârsta până în 40 de ani și au o cerere eligibilă pe hectar, depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în 2022 primesc în acest an cea mai mare subvenție pe suprafață la plata în avans, care urmează să înceapă la 16 octombrie. Agricultorii tineri au o schemă dedicată de 48,1398 euro/ha, ceea ce face ca subvenția adunată și cu restul schemelor de plată care se vor afla pe lista APIA, să le aducă în conturi tinerilor fermieri o sumă minimă de 207,950 euro/ha, adică 145, 565 în avans, cu aplicare procentul de 70 la sută aprobat de Comisia Europeană.

    Subvenția pentru tinerii fermieri: plată mai mare pe hectar

    Schema pentru tinerii fermieri va avea în campania de plată 2022 un cuantum de 48,1398 euro/ha, o creștere de circa 8 euro comparativ cu anul 2021 când tinerii au încasat 40,4514 euro/ha. La această subvenție care este dedicată doar fermierilor care au până în 40 de ani se adaugă și următoarele cuantumuri pe hectar:

    Calcul pe suprafață pentru subvenția acordată tinerilor fermieri

    Pornind de la cuantumurile incluse de MADR în proiectul de Hotărâre de Guvern, Agrointeligența– AGROINTEL.RO vine în sprijinul tinerilor fermieri cu o simulare de calcul pe suprafață, adică ce sume le va intra pe hectar în conturi acestora de la 16 octombrie în avans dar și din 2 decembrie când va demara plata finală pe suprafață.

    Diferența la calculul subvenției o face plata redistributivă, care are cuantumuri diferite pentru suprafațele de până în 5 hectare și cele până în 30 de hectare, aceasta fiind suprafața maximă eligibilă pe fermă pentru această subvenție.

    Subvenția pe ha pentru tinerii fermieri care au până în 5 hectare:  

    Pentru primele 5 ha se ia în calcul nivelul I la Plata redistributivă astfel: SAPS+Redistributivă (I)+ Înverzire+Tineri fermieri=96,2796 euro/ha + 5 euro/ha + 58,5308 euro/ha+ 48,1398  euro/ha= 207,9502 euro/ha – aceasta este subvenția integrală pe care tinerii fermieri o încasează pe hectar dacă au până în 5 hectare. Mai departe subvenția pentru tinerii fermierii se achită în conturi astfel:

    -ÎN AVANS: 70 la sută din 207,9502 euro/ha = 145,5651 euro pe hectar pentru primele 5 ha;
    -PLATA FINALĂ: 30 la sută din 207,9502/ha  = 62,3850 euro pe hectar pentru primele 5 ha.

    Subvenția pe ha pentru tinerii fermieri care au până în 30 de hectare

    Pentru intervalul 6 ha – 30 de ha APIA ia în calcul nivelul II la Plata redistributivă astfel: SAPS+Redistributivă (II)+ Înverzire+Tineri fermieri=96,2796 euro/ha+48,7184 euro/ha+58,5308 euro/ha+48,1398  euro/ha=251,6686 euro/ha – aceasta este subvenția integrală pe care tinerii fermieri o încasează pe fiecare hectar dacă au până în 30 de hectare.

    -ÎN AVANS: 70 la sută din 251,6686 euro/ha = 176,1680 euro pe hectar pentru intervalul 6 ha – 30 ha;
    -PLATA FINALĂ: 30 la sută din 251,6686 euro/ha  = 75,5005 euro pe hectar pentru intervalul 6 ha – 30 ha.

    Pentru calculele de peste 30 de hectare nu se mai adaugă plata redistributivă deoarece aceasta se achită doar fermierilor care lucrează până în 30 ha. Plățile se fac în lei, utilizând ultimul curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022.

    Șeful APIA: 36.417 de fermieri au solicitat schema în 2022

    Adrian Pintea, directorul general al APIA a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în campania 2022, pe listele agenției sunt 36.417 de cereri unice care au cerut subvenții pentru schema dedicată tinerilor fermierilor.

    ”Am extras din baza noastră de date 36.417 de cereri unice, care au strict schema pentru Tineri Fermieri. Această subvenția va intra desigur și la plata avansului”, ne-a precizat șeful APIA.

    Cui se plătește subvenția pentru tineri fermieri

    Schema pentru tinerii fermieri presupune acordarea unei plăţi anuale tinerilor fermieri care au dreptul la plata unică pe suprafaţă.  Tineri fermieri înseamnă acele persoane fizice care:

    a) se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă drept conducători şefi ai exploataţiei sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă; şi

    b) au cel mult vârsta de 40 de ani în anul depunerii cererii menţionate la lit. a).

    Plata pentru tinerii fermieri se acordă fiecărui fermier pentru o perioadă de maximum cinci ani. Din perioada respectivă se scade numărul de ani care au trecut între instalarea prevăzută la alin. (2) lit. a) şi prima depunere a cererii de plată pentru tinerii fermieri.

    Persoanele juridice solicitante ale plăţii unice pe suprafaţă, indiferent de forma de organizare a acestora, primesc plata în cadrul schemei pentru tinerii fermieri dacă respectă următoarele condiţii:

    a) sunt controlate efectiv din punctul de vedere al deciziilor de gestionare, al beneficiilor şi al riscurilor financiare de cel puţin un tânăr fermier, în primul an când persoana juridică depune cererea unică de plată în cadrul schemei pentru tinerii fermieri, aşa cum este prevăzut în cap. 4 din Regulamentul (UE) nr. 639/2014;

    b) tânărul fermier respectă pentru subvenții;

    Plata pentru tinerii fermieri este acordată unei persoane juridice doar atât timp cât cel puţin una dintre persoanele fizice care au exercitat controlul asupra persoanei juridice în primul an în care a depus cererea de plată în cadrul schemei, menţine controlul efectiv.

    În vederea finanţării plăţii pentru tinerii fermieri se utilizează maximum 2% din plafonul naţional anual prevăzut în anexa II la Regulamentul (UE). Cuantumul plăţii pe hectar este de 25% din cuantumul pe hectar al plăţii unice pe suprafaţă, calculat potrivit prevederilor art. 11 alin. (2), şi se acordă pentru maximum 60 ha eligibile, declarate de fermier.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”