Țurcana – Regina Munților 2022, o nouă ediție cu participare record și parteneriate solide între fermieri
agrointeligenta.ro -Țurcana – Regina Munților 2022. O sărbătoare națională a oieritului românesc. Un eveniment care reușește în fiecare an să reunească lângă Costești, în județul Hunedoara, cel mai mare număr de fermieri dedicați creșterii oilor din rasă românească.
Organizată de Asociația de Crescători de Ovine Dacia Hunedoara și de președintele acesteia, fermierul Dumitru Andreșoi, ”Țurcana – Regina Munților” a avut anul acesta o participare record. Cu fiecare ediție, sărbătoarea are un public din ce în ce mai numeros care, anul acesta a atins 30.000 de participanți. Nu au lipsit de la eveniment președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și nici primarul localității-gazdă, Orăștioara de Sus, Vasile Inășescu.
”Această frumoasă manifestare, expoziția de ovine ”Țurcana, regina munților” a început în anul 2004 cu un efectiv de 300 de ovine, 27 de boxe și am avut undeva la 400-500 de vizitatori. Am ajuns în anul 2022, la un număr în jur de 140 de boxe de ovine – pentru că mai mult nu ne permite spațiul și vizitatorii. (…) Noi încercăm de la an la an să îmbunătățim, să aducem animale tot mai valoroase, organizarea să fie cât mai bună. Anul acesta am mărit numărul de parcări – cel puțin 5.000-6.000 de mașini în plus au putut să fie parcate și a fost o circulație, spun eu, mai ușoară cu ajutorul autorităților. Înainte cu o săptămână, împreună cu cei de la Poliția Rutieră am stabilit traseul și parcările pe care le-am înființat noi. (…) Țurcana reprezintă undeva între 80-85% din efective în România. Nu trebuie să spun mai multe! Ea înseamnă aproape totul pentru oieritul din România, Țurcana și eu chiar îi fericit pe crescători și ne mândrim cu asemenea exemplare. Ați văzut și dumneavoastră, că ochiul, poate te înșală, dar cântarul nu te înșală. Am pus pe cântar animale female de 128 de kilograme. Berbeci 130-140 de kilograme. Deci eu spun că ne-au depășit toate așteptările„, ne-a declarat fermierul Dumitru Andreșoi.
Alături de Dumitru Andreșoi s-au aflat cei mai importanți crescători de ovine din România. Un parteneriat pe care fermierul hunedoarea l-a construit în timp, iar acum Țurcana înseamnă o comunitate unită la bine, dar și la greu.
”Vreau în primul rând să-l felicit pe domnul președinte Dumitru Andreșoi pentru faptul că a creat o sărbătoare națională aici la Costești. Vreau să fericit toți expozanții, toți producătorii, toți fermierii și crescătorii de oi care au prezentat animale în boxă. Sunt niște animale deosebite din punct de vedere genetic. Se vede că pentru aceste animale s-a muncit, s-au făcut eforturi foarte mari ca să le aducă la această talie. Eu, după cum bine se știe, sunt un promotor al raselor de carne și reprezint un Registru Genealogic al raselor cu lână fină și al raselor de carne și pot să zic cu toată tăria că, în urma cântăririlor ce s-au făcut, animalele din expoziție pot să concureze cu orice rasă din Europa”, ne-a spus fermierul Iancu Polifronie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine (ACO) Dobrogea, o asociație afiliată Asociației Forța Fermierilor.
Sărbătoarea oierilor care cresc Țurcană s-a bucurat și în acest an de participarea celor mai importanți decidenți din zootehnia românească. Un prilej în plus pentru ca vocea fermierilor să se facă auzită, să le fie ascultat păsul.
”Acest eveniment se datorează unui om de suflet al locului, care locuiește chiar aici la Costești, domnul președinte Andreșoi, care a depus toate eforturile ca astăzi să ne regăsim din nou la acest eveniment important. (…) Țurcana se adaptează și se pliază exact pe arhitectura zonei, pe ceea ce înseamnă muntele, pe ceea ce înseamnă muntele de aici de la noi, din ținutul din Munții Orăștiei. Sigur că e important pentru că în județul Hunedoara astăzi avem 17000 de fermieri – mare parte din ei sunt crescători de ovine”, ne-a pus Veronica Topor, directorul APIA Hunedoara.
”Potențialul sectorului ovin din România este unul foarte mare. An de an aduc la bugetul de stat și în țară peste 1 miliard de euro – o sumă extrem de importantă. Și dacă în alte sectoare de activitate vedem că balanța comercială este deficitară, aici potențialul este unul poate de 3 sau 4 ori mai mare, pentru că noi în momentul de față suntem orientați cu exportul de ovine către Țările Arabe, către Orientul Mijlociu, dar provocările viitorului despre care vă spuneam ne forțează să ne uităm către genetică care să facă posibilă carcasarea – abatorizarea animalelor, obținerea de carcasă de calitate și cu această carcasă să putem cuceri țările din Uniunea Europeană, din vestul Europei, care pot să finanțeze și să aducă plusul de valoare necesar sectorului ovin din România. (…)
Este foarte important pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru generațiile viitoare să aibă modele. Și cred că ceea ce Dumitru Andreșoi a realizat la Asociația Dacia, ce a realizat în agricultura din județul Hunedoara și din întreaga zonă, arată faptul că în România se poate! Oameni plecați de jos de la două oi au reușit să ajungă să facă performanță, să devină exemple pentru tinerii care vor să investească în agricultură și sectorul de creștere a oilor cred eu că este cel mai facil pentru tineri, pentru că pe o suprafață de pășune destul de mica – și România, Slavă Domnului, e înzestrată cu milioane de hectare de pășune – poți obține rezultate foarte bune, astfel încât să-ți poți întreține familia și copiii. Să ne aducem aminte că pe vremuri, înainte de Revoluție, cu o turmă de mioare numai din lână reușeau ciobanii să-și țină copiii la școală sau să își asigure cele necesare. Astăzi iată, sunt soluții pentru viitor și cred eu că acest sector va exploda în perioada următoare pentru că a câștigat foarte mult teren”, a declarat fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, deputat și membru al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Florin Bîrcă, directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, a apreciat calitatea genetică a animalelor prezente în expoziația de la Costești și a vorbit despre importanța organizării unor astfel de evenimente care să pun în valoarea rasele românești: ”Evenimentul este important și prin prisma faptului că fermierii au ocazia să-și schimbe reproducătorii. De ce spun asta? Fiindcă într-un registru ginealogic potrivirea pericolului este foarte important. Începem cu bonitarea, începem cu potrivirea pericolelor și cu acțiunea de reproducție. Dacă această acțiune nu este desfășurată cu riguriozitate, pierdem generația următoare. Din ce văd eu aici, animalele arată foarte bine și am speranțe că anul viitor va fi un an bun și în privința tineretului”.
Ca în fiecare an, la ”Țurcana – Regina munților” a participat și șeful APIA, Adrian Pintea. Directorul agenției de plăți a oferit fermierilor vești despre plata avansului și a felicitat organizatorii și participanții.
La Sărbătoarea ”Țurcana – Regina Munților”, hunedoareanul Lucian Heiuș a participat în acest an pentru prima dată în calitatea sa de președinte al ANAF. Heiuș este, la rîndul său, crescător de ovine. ”Cred că cel mai mult am avut undeva în jurul a 450 de oi. Astăzi am numai câteva zeci de oi că nu mai îmi pot permite. Timpul nu mai îmi dă voie să mă ocup de acest lucru. Le țin dincolo de Mureș în zona Munților Apuseni, de unde este mama mea. Noi, cei din zona Orăștie, suntem legați de creșterea animalelor și sper ca și copiii noștri, nepoții noștri să continue acest obicei al zonei de a crește animale”, a mărturisit Lucian Heiuș pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Este un eveniment la care mi-am dorit să ajung în primul rând pentru că vin dintr-o zonă a Buzăului unde creșterea ovinelor este o tradiție veche. Mă bucur că văd oameni care încă au drag de creșterea animalelor și sper ca în continuare creșterea oilor să fie unul din motoarele principale ale agriculturii românești. Îl felicit pe domnul Andreșoi și pe toți ceilalți din echipa dumnealui și totodată îi felicit pe toți oierii din România, indiferent că sunt astăzi aici sau că nu sunt pentru ceea ce fac pentru că până la urma urmei, istoria României este o istorie legată de oaie, de creșterea oilor. Să știe foarte bine că încă din cele mai vechi timpuri poporul român a trăit din creșterea oilor, fiind una din principalele îndeledniciri ale poporului”, ne-a declarat George Sava, director general adjunct al Agenției Domeniilor Statului, aflat pentru prima dată la sărbătoarea de la Costești. ”Mă aflu aici și cu o altă misiune, o misiune de a convinge în continuare oierii, ciobanii, crescătorii de animale din România de a veni către Agenția Domeniului Statului pentru a concesiona sau a primi prin atribuire de directă conform legii, încă foarte multe terenuri pe care Agenția Domeniul Statului le are și le punem la dispoziția crescătorilor de oi, mai ales în zona carpatică și subcarpatică, în așa fel încât să contribuim și noi, Agenția Domeniului Statului, Statul Român, la un sprijin destul de substanțial pentru dezvoltarea oieritului”, ne-a mai declarat George Sava.
De la evenimentul de la Costești este nelipsit în fiecare an specialistul care a supranumit Țurcana românească Regina Munților. Inginerul Gheorghe Neață, astăzi directorul Asociației Dacia Hunedoara, ne vorbește despre viitorul acestei rase atât de importante pentru agricultura națională. ”Observați aici animale cu o dezvoltare corporală excepțională. Nu am adus sigur animale sub media populației ca și dezvoltare, dar nu am adus nici vârfurile să știți, pentru că riscul e mare! (…) Despre performanța acestor oi am vorbit de foarte multe ori și o spun și acum, este inestimabilă. Țurcana este regina munților așa cum am spus, pentru că nicio oaie de pe continentul european, cu excepția raselor rustice din Spania și Franța, nu rezistă la altitudinea la care pășunează aceste animale. Iacătă Dumnezeu a înzestrat România cu două lucruri – cu zona montană și cu iarba care crește în această zonă și în același timp a dat și consumatorul. A dat consumatorului oaia țurcană care într-adevăr este o regină a raselor de oi di România”, a spus specialistul.
Într-un an precum 2022, sărbătoarea Țurcanei românești a venit să celebreze tenacitatea și reziliența crescătorilor. Cu furaje mai scumpe, cu un preț fluctuant pentru animale, cu o lână pe care nu au unde o vinde și cu o piață a brânzeturilor inundată de importuri, oierii români se străduiesc să ducă mai departe tradiția pe care au moștenit-o. Mulțumită lor, România ocupă un loc fruntaș la nivel european în creșterea oilor și are un potențial pe care, cu puțin sprijin, îl putem valorifica la maxim pentru viitorul satului românesc.