• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenție pe litrul de lapte pentru salvarea fermelor de vaci! Apelul AFF, ProAgro, LAPAR, Bovicoop și APRIL

    Roxana Dobre -

    Ajutor de stat acordat pe o perioadă determinată, care să acopere 25% din costul de producție per litru de lapte până la mijlocul anului 2023. Măsura este cerută de urgență de mai multe asociații de fermieri și crescători de animale, împreună cu Asociația Patronală Română din Industria Laptelui (APRIL).

    Cinci asociații reprezentative la nivel național, care reprezintă fermieri din sectorul vegetal și crescători de animale dar și industria laptelui, cer de urgență instituirea unui ajutor de stat și regândirea strategiei și a măsurilor de sprijinire a filierei laptelui în România.

    ”Măsură urgentă: pentru stabilizarea situației pe întreaga filieră a laptelui este necesară identificarea unui buget MADR care să permită acoperirea, pe o perioadă determinată, a 25% din costul de producție per litru de lapte până la mijlocul anului 2023. Acest lucru ar fi benefic pentru întreaga filieră a laptelui și ar putea limita de urgență creșteri violente de preț la raft”, se arată în apelul transmis de asociații către premierul României, Nicolae Ciucă și ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

    Pe termen mediu se solicită regândirea strategiei și a măsurilor de sprijinire a filierei laptelui în România pentru a acoperi deficitul de peste 700.000 tone lapte materie primă și produse lactate.

    ”Măsură pe termen mediu: pentru corectarea declinului balanței comerciale pentru lapte materie primă și a produselor lactate, acoperirea deficitului de peste 700.000 tone lapte materie primă și produse lactate, anual, dar și pentru asigurarea securității alimentare a consumatorilor români se impune regândirea strategiei și a măsurilor de sprijinire a filierei laptelui în România”, se mai precizează în document.

    Apelul este semnat de următoarele asociații prin reprezentanții lor: Vlad Macovei, președinte Asociația Forța Fermierilor (organizație la care sunt afiliate Asociația Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românescă de tip Simmental și Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România), Ionel Arion, președine Federația PRO Agro (unde este afiliată Asociația Holstein RO), Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, Daniel Frei, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Taurin (UNCST)- BOVICOOP și Dorin Cojocaru, președinte al Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

    Producătorii de lapte, alături de procesatori, sunt îngrijorați de creșterile neprevăzute ale costurilor

    În apelul transmis autorităților, asociațiile de profil și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterile neprevăzute ale costurilor cu impact violent asupra întregii filiere.

    ”Având în vedere evoluțiile nefavorabile de pe piața produselor lactate și capacitatea fermierilor de a asigura necesarul de materie primă pentru procesare dorim să vă prezentăm situația din fermele românești care introduc lapte în sistemul comercial. Producătorii de lapte, alături de procesatori, sunt îngrijorați de creșterile neprevăzute ale costurilor cu impact violent asupra întregii filiere și caută soluții pentru limitarea efectelor asupra consumatorului”, se arată în documentul citat.

    Mai mult, din cauza puterii de cumpărare a populației costurile de producție și procesare a laptelui nu se pot regăsi în prețul final de la raft, mai atrag atenția semnatarii apelului. ”În aceste condiții se va ajunge la situația în care reprezentanții supermarket-urilor nu vor accepta produse alimentare la prețuri care să acopere costurile filierei laptelui”, precizează asociațiile.

    Deficit de peste 700.000 tone lapte anual

    În continuarea expunerii situația fermierilor care introduc lapte în sistem comercial, asociațiile au atras atenția că în urmă cu mai bine de 9 luni organizațiile de fermieri au informat reprezentanții MADR asupra unui deficit real de peste 700.000 to lapte anual, deficit confirmat și de reprezentanții procesatorilor de lapte (APRIL).

    ”Cu toate acestea, strategia MADR a fost focusată pe acordarea de sprijin pe cap de animal ceea ce a avut ca efect o creștere cu 13% a efectivului eligibil; de la 1,3 milioanele capete în 2021 la 1,5 milioane capete în 2022 cu o scădere de 4,6% a cantității de lapte colectat, conform INS. Seceta din lunile de vară ale acestui an, problemele din Ucraina, dar și presiunea exercitată de către reprezentanții Comisiei Europene asupra tuturor fermierilor europeni au condus la o penurie generalizată de lapte în țările U.E., penurie care se va accentua de la lună la lună în perioada următoare. În țările Central-Europene au fost și sunt luate măsuri concrete pentru susținerea și securizarea producătorilor de lapte acest lucru generând decalaje foarte mari de subvenție între fermele din țările UE și fermele medii și mari din România”, se mai subliniază în apelul asociațiilor.

    Prețul furajelor a crescut 

    Asociațiile de fermieri au completat și care sunt cauzele care au dus la creșterea prețului laptelui.

    ”Vom prezenta cauzele principale pentru creșterea prețului laptelui la poarta fermei în România: evoluția prețurilor principalelor materii prime care compun furajul vacilor de lapte și costurile operaționale pentru întreținerea vacilor de lapte în luna septembrie 2022”.

     

     

    Observații: 1. Costurile pentru Porumbul siloz și Lucerna siloz variază în funcție de: irigat/neirigat, producție la hectar, costuri prestări servicii tocat/amortizări utilaje, costuri transport, cantitate porumb boabe per hectar în porumbul siloz (calculul a fost
    realizat pentru amidon 10% și S.U. de 35%).

    ATENȚIE!!! În peste 85% din cazuri porumbul siloz este în cantitate cu până la 30% mai mică și în foarte puține cazuri are o cantitate de 1,5 – 2 to boabe/ha. Dacă în anul 2021 fermierii au raportat o producție medie de 50to porumb siloz/ha cu 5,5to boabe/ha în anul 2022 cantitatea de siloz medie este de 18to/ha. 2. Șrot soia/șrot rapiță: variază în funcție de % de proteină, costuri de transport 3. Melasă sfeclă de zahăr: Din cauza lipsei furnizorilor prețurile au crescu până la 1.850 ron/to ceea ce face acest produs (sursă ieftină de energie) inaccesibil fermierilor producători de lapte 4. Fân lucernă: variază în funcție de sursă: culturi înființate în anii anteriori vs. achiziție. Pentru a achiziționa un fân de lucernă de calitate, consecință a scumpirii gazului pentru uscare, costul este de peste 1.700 ron).

    Concluzie:
    1. Dacă în anul 2021 costurile medii de producție pentru litrul de lapte, la care adăugăm și subvențiile, variau între 1.1 – 1.5 ron, iar prețurile la poarta fermei erau între 1.3 – 1.65 ron, în septembrie 2022 costurile depășesc 2,85 ron/litru, iar prețurile reale de vânzare, în piață, nu acoperă în acest moment costurile.

    2. Nu există nici o garanție asupra faptului că în următoarele 6 luni, odată cu creșterea inflației și a ROBOR-ului costurile operaționale per cap de animal nu vor depăși pragul de 1.500 ron/lună.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât costă o casă cu patru camere în satul Viscri APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume