• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Petre Daea îi asigură pe români că prețul cașcavalului nu va ajunge la 100 lei/kg

    Angelica Lefter -

    Cașcavalul nu va ajunge la 100 de lei pe kilogram, a dat asigurări ministrul Agriculturii explicând și motivele pentru care o asemenea creștere nu este posibilă.

    Ministrul Petre Daea a făcut aceste observații în contextul în care situația în zootehnie, mai ales în sectorul de creștere a vacilor de lapte, a determinat voci importante din industria laptelui să spună că vor avea loc creșteri de prețuri ale produselor lactate, deoarece din cauza secetei și a scumpirii hranei pentru animale, mulți dintre crescători au renunțat la efectivele lor.

    Despre prețul majorat pentru laptele crud și creșterea cheltuielilor de producție care vor scumpi brânzeturile, un kilogram de cașcaval ajungând să coste chiar și 100 de lei, a vorbit la începutul lunii septembrie, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

    Ministrul Daea susține că nu există premisele unei scumpiri atât de mari la cașcaval

    Petre Daea a afirmat, joi – 29 septembrie, în timpul participării la un eveniment gastronomic dedicat Zilei Internaţionale de Conştientizare Asupra Risipei şi Deşeurilor Alimentare, că preţul unui kilogram de caşcaval nu va ajunge la 100 de lei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public în contextul scumpirilor din ultima perioadă.

    Printre altele, ministrul de resort a precizat că nu sunt elemente obiective care se determine o asemenea creștere de preț.

    ”Nu va ajunge la un asemenea preţ. Nu sunt elemente obiective care se determine un asemenea nivel, ştiindu-se trei lucruri. În primul rând, se ştie că preţul la producţia marfă s-a stabilizat. În al doilea rând, se cunoaşte faptul că au fost intervenţiile acestea privind plafonarea preţurilor la energie, care sunt elemente constitutive ale costului de producţie şi sunt inevitabile în realizarea produsului respectiv. Şi în al treilea rând, există şi un control, zic atent, al pieţei şi se poate constata comportamentul acesta mai liniştit, mai ponderat, pentru că, din nefericire, unii înţeleseseră că este momentul câştigului rapid şi fără multe greutăţi. Iată că lângă mine am doi colegi pe care îi cunoaşteţi prin acţiunile pe care le-au lansat la nivelul ţării – preşedintele ANPC (Horia Constantinescu, n.r.) şi vicepreşedintele ANSVSA (Ioan Oleleu n.r.) care sunt tot timpul cu ochii pe piaţă şi intervin în baza legii acolo unde deficienţele apar şi le elimină cu măsuri pe care le au la îndemâna dumnealor, şi pe care ei le gestionează, zic, cu interes pentru ţară”, a declarat, joi – 29 septembrie, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

    Ministerul Agriculturii și Guvernul – preocupări consistente pentru problema scumpirii alimentelor

    Şeful MADR a mai opinat că pentru scumpirile la alimente există ”preocupări consistente” la nivelul Ministerului Agriculturii şi în Guvernul României.

    ”Eu vi le-am pus la dispoziţie tot timpul şi vi le-am prezentat de fiecare dată atunci când în Parlamentul României sau în Guvernul României sau la nivelul Ministerului Agriculturii, prin ordine de ministru, am putut interveni cu forme de sprijin în aşa fel încât să creştem producţia. Noi ştim foarte bine că activitatea din agricultură este realizată de fermieri în condiţii naturale diferite. Aţi putut constata că anul acesta am avut o situaţie mai dificilă din punct de vedere al al naturii. Seceta ne-a pus la grea încercare. Practic, seceta pedologică a ocupat toată ţara, mai puţin zonele unde am avut posibilitatea să irigăm sau natura a putut să lase în anumite perioade cantităţi de precipitaţii care să ţină într-un confort hidric plantele, în aşa fel încât vegetaţia să se desfăşoare normal. Avem preocupări în domeniu tot timpul, prin actele normative pe care le aprobăm, prin programele de sprijin pe care le lansăm de fiecare dată”, a explicat ministrul.

    Prețul energiei din acest an a perturbat piața 

    Petre Daea a punctat și că în acest an au fost o serie de elemente care au perturbat piaţa, iar preţul la energie a fost unul dintre ele, dar care a scăpat de sub control.

    ”Este adevărat că în acest an am avut o serie întreagă de factori care au tulburat pe piaţă. În primul rând a fost această scăpare de sub control a preţului la energie şi o dovadă faptului e că Guvernul a intervenit prin instrumentele pe care le-a lansat, aprobându-le în şedinţe de Guvern şi apoi în Parlament, acele plafonări de preţuri la energie şi la gaze, în aşa fel încât elementele de cost să poată să fie cumpănite pentru a putea ajunge un preţ, spun eu, în respect faţă de producători şi de consumatori”, a menționat oficialul MADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Producție record la grâu în ferma lui Dimitrie Muscă. Plus: ce producții a obținut la orz și rapiță Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

    Ultimele știri

    Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!