• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar subvenții APIA – octombrie 2022. Plăți avans, termene și bani în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Calendar APIA pentru luna octombrie 2022. Subvenții și termene limită la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în octombrie, o lună ”de foc” pentru transferul în conturi a plăților pe hectar și cap de animal. În această perioadă funcționarii APIA finalizează controalele în teren, eliberează adeverințe-punte pentru credite bancare și demarează avansul pentru campania 2022, plăți așteptate de toți fermierii.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a analizat situația și datele oficiale privind calendarul subvențiilor pentru perioada următoare.

    14 octombrie – ultima zi pentru solicitarea adeverinței-punte pentru credite bancare

    Producătorii agricoli și crescătorii de animale pot solicita adeverințe-punte pentru credite până cel târziu la data de 14 octombrie. APIA eliberează până la 14 octombrie, conform regulamentului care prevede că documentele pentru credite în avans pot fi cerut cu o zi înainte de demararea campaniei de plăți pentru anul respectiv. În acest an plățile în avans încep de duminică, 16 octombrie, astfel că adeverințe mai pot fi solicitate până vineri, având în vedere că sâmbătă, 15 octombrie, nu este zi lucrătoare.

    16 octombrie – începe plata în avans pentru subvențiile pe suprafață și animale

    De duminică, 16 octombrie, APIA demarează plata în avans, adică 70 la sută din cuantumurile stabilite pentru campania 2022, pe hectar și cap de animal. Fermierii vor primi și 85 la sută în avans din schemele compensatorii pe care le-au solicitat în cererea unică.

    Conform șefului APIA, Adrian Pintea, primele plăți pentru subvenții vor intra în conturi de marți, 18 octombrie, iar pe primele liste de plată se vor afla 710.000 de fermieri. Cuantumurile stabilite de APIA pentru plățile din campania 2022 sunt următoarele:

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul estimativ pentru subvenția minimă care va intra în conturile fermierilor, de la 16 octombrie, aici: Calculator avans APIA 2022. Plată de maxim 175,67 euro/ha și de minim 112,87 euro/ha

    Pentru campania de avans 2022 vor intra în premieră și crescătorii de taurine de carne și vaci de lapte cu subvențiile de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ). Cuantumurile nu au fost anunțate de APIA până în prezent dar din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO acestea vor fi comunicate după 1 octombrie, plafoanele alocate fiind deja în vigoare după ce au fost publicat în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Subvenția APIA vaci de lapte și carne 2022: Plata SCZ estimată pe cap de animal

    17 octombrie- termen pentru depunerea documentelor justificative pentru Ajutorul Național Tranzitoriu (ANT) la hamei. Fermierii care au cerut în campania 2022 ANT pentru cultura de hamei, trebuie să înregistreze contractul de vânzare-cumpărare pentru producţia de hamei la Direcția Agricolă Județeană (DAJ). O copie a acestui contract se depune ulterior de către solicitant la centrul local/judeţean sau al municipiului Bucureşti al APIA. Copia contractului menţionat anterior se depune până la data de 17 octombrie a anului în care solicitantul depune cererea de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

    31 octombrie – termen de depunere a cererii de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină aferente

    Fermierii pot depune până la 31 octombrie cererea de rambursare pentru ajutorul de stat pentru cantităţile de motorină aferente trimestrul III 2022. Producătorii agricoli și din sectorul zootehnic primesc prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și o compensare de 1,630/litru iar ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare ca diferenţa dintre rata accizei standard şi rata accizei reduse și are o valoare unitară de 1,630 lei/litru, în conformitate cu HG  nr. 146/2022.

    Sectoarele care beneficiază de ajutorul de stat sunt: vegetal, zootehnic (inclusiv apicultură n.r) și îmbunătățiri funciare.

    31 octombrie – termen depunere documente pentru ajutorul de stat în sectorul de creștere a animalelor

    Termen de depunere a cererii de plată pentru ajutorul de stat în sectorul creşterii animalelor aferente serviciilor prestate în trim. III 2020.


    Te-ar mai putea interesa

    Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Pericol acum la rapiță: putregaiul alb al tulpinilor. Soluția de la Bayer: fungicidul Propulse