• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se recoltează semințele de vinete. Cea mai simplă metodă

    Roxana Dobre -

    Cum se recoltează semințele de vinete – cea mai simplă metodă pentru a înmulți semințele pe care le-ați cultivat într-un an. Înmulțirea vinetelor prin semințe se face din legumele crescute din soiuri, la cele din hibrizi rezultate nefiind atât de bune.

    Colectarea semințelor de vinete se poate face prin pași simpli pe care îi poate pune în aplicare orice grădinar fie că este exprimentat sau nu. Acest lucru va ajuta atât la economisirea de bani și timp în căutarea soiului potrivit, care poate dispărea în orice moment de la vânzare. În plus, aveți certitudinea că semințele colectate sunt cele din soiul pe care îl doriți și veți obține legume de calitate.

    Dacă alegeți să colectați semințele din cultura proprie în fiecare an, atunci trebuie să știți că nu toate legumele sunt potrivite pentru acest scop deoarece hibrizii sunt obținuți prin încrucișarea a două soiuri diferite. Pe pungi cu astfel de semințe există denumirea F1 sau F2 (F – din italianul filli – copii), adică aceștia sunt hibrizi din prima sau a doua generație, care au cele mai bune calități ale soiurilor-mamă.

    Dacă semănați semințele colectate de la hibrizi, atunci vor crește vinete care nu își vor păstra aceleași caracteristici ca cele pe care le-ați avut în grădină prin planta-mamă. Desigur, puteți experimenta, dar pentru un experiment reușit este mai bine să colectați semințe care provin de la soiuri dovedite, care oferă un randament stabil și sunt adaptate la condițiile de creștere din zona dumneavoastră.

    În genetică, trăsăturile dominante sunt cele care prevalează asupra celorlalte. Când părinții cu caracteristici dominante diferite sunt implicați în încrucișare, urmașii pot fi obținuți cu trăsături și mai pronunțate care depășesc caracteristicile parentale dominante. Acest fenomen în genetică se numește heterozis, și hibrizi obținuți ca urmare a unei astfel de încrucișări heterotic.

    Alegerea vinetelor pentru semințe

    Alegerea vinetelor pentru semințe

    Pentru a obține semințe, lăsați pe cele mai puternice și bine dezvoltate plante câteva legume mari care corespund ca aspect soiului. În perioada de coacere a vinetelor, hrăniți plantele cu o infuzie de cenușă sau un îngrășământ complex cu conținut ridicat de potasiu și fosfor. Lăsați legumele pe plantă până când sunt complet coapte.

    Încercați să lăsați nu una, ci mai multe legume din fiecare soi pentru semințe, deoarece în procesul de coacere pe tufe, unele vinete se pot deteriora sau pot fi atacate de melci.

    Vinetele pentru semințe se lasă să se maturizeze complet

    Păstrarea vinetelor pentru recoltarea semințelor

    Toamna, în ajunul vremii reci, când vinetele sunt suficient coapte trebuie tăiate și lăsate la temperatura camerei cel puțin o lună. În acest timp, fructele se vor ofili, se vor încreți ușor, vor căpăta o nuanță maronie, iar semințele se vor coace complet.

    Cu cât vinetele se vor coace mai mult, cu atât germinația semințelor va fi mai mare.

    Cum se taie vinetele pentru a scoate semințele

    Tăierea vinetelor pentru semințe se face atent, folosind un cuțit cu lamă bună, fără rugină.

    Vinetele pentru semințe de taie pe lungime. Semințele de la interior trebuie până acum să se fi închis la culoare și să fie tari.

    Extragerea semințelor din vinete

    Extragerea semințelor din vinete se poate face în mai multe moduri. Primul este să selectați semințele cu o lingură și să le eliberați într-un recipient cu apă rece.

    A doua metodă de a extrage semințețe din vinete este prin scufundarea vinetelor într-un vas cu apă.  Se îndepărtează semințele din interiorul vinetei cu degetele. Este foarte ușor să obțineți semințe din pulpa prea coaptă.

    Semințele grele, bine coapte se vor scufunda imediat la fund, în timp ce părțile de pulpă și semințele goale vor pluti deasupra.

    Spălarea semințelor de vinete

    Scurgeți tot ce plutește la suprafață: bucăți de pulpă și semințe defecte. Apoi umpleți din nou semințele cu apă, amestecați și scurgeți. Repetați procedura de mai multe ori până când semințele sunt curate.

    Spălarea semințelor de vinete

    Când nu au mai rămas particule de pulpă în bol, strecurați semințele printr-o sită și clătiți din nou cu apă rece.

    Uscarea semințelor de vinete

    Uscarea semințelor de vinete

    Răspândiți semințele pe un șervețel sau pânză într-o zonă caldă și bine ventilată. Se lasă 5-7 zile pânaăse usucă bine.

    Păstrarea semințelor de vinete

    Păstrarea semințelor de vinete

    Puneți semințele uscate într-un plic de hârtie, pungă sau pungă de pânză. În acest caz, prin material trebuie să treacă neapărat aer. Notați soiul, data colectării și depozitați într-un loc uscat, cu o temperatură a aerului de 10-18 ° C și umiditate nu mai mare de 60%. Cu cât temperatura și umiditatea sunt mai mari, cu atât germinația semințelor va fi mai mică.

    La o temperatură constantă de depozitare, semințele de vinete păstrează germinația bună timp de trei până la patru ani. Dacă faceți totul bine, atunci chiar și dintr-o singură vânătă puteți obține un număr mare de semințe, care vor fi suficiente pentru a semăna câțiva ani de acum înainte.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Ce putem planta lângă sau sub un nuc Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!