• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pâinea din România s-a scumpit cu 25% și este printre cele mai scumpe din UE

    Angelica Lefter -

    Pâinea în România, mai scumpă decât în alte țări europene! Preţul pâinii în România a fost cu 25,2% mai mare în luna august 2022 decât în luna august 2021, aceasta fiind a zecea creştere înregistrată în rândul celor 27 de state membre UE, arată datele publicate luni – 19 august de Eurostat.

    Potrivit Eurostat, preţul pâinii în UE era, în medie, cu 18% mai mare decât în luna august 2021.

    ”Aceasta este o creştere uriaşă comparativ cu luna august 2021, când preţul la pâine a fost, în medie, cu 3% mai mare decât în luna august 2020”, a mai informat Eurostat.

    Graficul care arată creșterea prețurilor la pâine în țările din UE (sursa: ec.europa.eu)

    Cele mai mari creşteri ale preţului la pâine au fost înregistrate în Ungaria, cu un avans de 66% în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021, urmată de Lituania (33%), Estonia şi Slovacia (ambele cu 32%).

    La polul opus, cele mai mici creşteri ale preţurilor pâinii au fost înregistrate în Franţa (8%), Luxemburg şi Ţările de Jos (ambele cu 10%).

    Evoluția creșterii prețurilor la pâine în țările din UE pentru anul 2022 (sursa: ec.europa.eu)

    Coform datelor făcute publice de Eurostat, pâinea, legumele şi carnea, alimentele în general, au devenit mai scumpe, o creştere deosebită fiind înregistrată la uleiul de gătit şi grăsimi.

    Creșterea semnificativă a prețurilor este cauzată în special de invazia rusă în Ucraina, care a perturbat semnificativ pieţele globale în condiţiile în care Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de cereale, oleaginoase, în special floarea-soarelui, şi îngrăşăminte.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români