• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuţ Lupu, HolsteinRO: Întreţinerea unei vaci a ajuns la 1.450 lei/lună. Șrotul de soia, peste 3.000 lei/tonă!

    agrointeligenta.ro -

    Costul cu întreținerea unei vaci de lapte într-o fermă a ajuns la 1.450 de lei pe lună. Cea mai mare majorare de costuri este la furaje și la tot ceea ce reprezintă costurile operaționale dintr-o exploatație, a anunțat Ionuț Lupu, director executiv al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO.

    Invitat în emisiunea Agrostrategia de marți, 4 octombrie, Ionuț Lupu a subliniat care sunt dificultățile cu care se confruntă în prezent crescătorii de vaci de lapte. Aceștia au solicitat Guvernului – printr-o adresă transmisă ministrului Petre Daea și premierului Nicolae Ciucă – un sprijin urgent care să fie plătit fermierilor la valoarea de 25% din prețul primit pentru un litru de lapte.

    Fenomenul numărului în creștere de animale duse la abator a fost confirmat de directorul executiv al Asociației Holstein RO. ”În toate fermele există situații financiare și fiecare fermier își știe exact animalele, fiecare are o grilă și știe exact unde sunt din punct de vedere al costurilor. În momentul în care o vacă nu reușește să depășească o medie stabilită de fermier de 20-25 de litri sau costurile au crescut, costurile sanitar-veterinare au crescut, sau problemele, problemele de reproducție s-au amplificat, în condițiile respective apar tot felul de complicații, automat fermierul nu va mai sta pe gânduri și va trimite acel animal la abator”, a declarat Ionuț Lupu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența.

    Prețul pentru o tonă de porumb siloz a depășit 400 de lei

    În ultimul an, costul furajelor a explodat, a arătat reprezentantul Holstein RO, prezentând la Agrostrategia (TVR 1) și câteva exemple de scumpiri. ”Anul trecut, porumbul siloz, care este elementul de bază, era undeva în jur de 200-250 de lei pe tonă, în momentul de față a depășit 400 de lei pe tonă. Avem apoi lucerna, fie că vorbim de lucernă siloz, fie că vorbim de lucernă fân, dacă anul trecut era 400-500 de lei tona de lucernă fân, în momentul de față, ea pe trece de 1.000 de lei, depinde de sursă, depinde de calitate. Similar, șroturile, dacă anul trecut erau la 2.000 de lei, acum suntem la suntem la peste 3.000 de lei tona de șrot de soia”, a precizat Ionuț Lupu, menționând că scumpiri similare sunt și la cerealele brute precum proumbul și orzul.

    Ponderea costurilor operaționale a depășit-o pe cea a furajelor

    Costurile operaționale sunt cele care, de asemenea, ”încarcă” prețul producerii unui litru de lapte. Acestea sunt reprezentate de costurile facturilor de energie, de salarii, de servicii veterinare, de salubritate sau costurile financiare legate de angajamentele fermei (credite, leasinguri etc.). ”Sunt acele costuri independendente de furajare. Partea de furajare avea înainte un raport de 60%, era un raport importartant în favoarea furajării, dar în momentul de față costurile operaționale au crescut ca pondere la 55-60%”, a sous Lupu.

    ”Întreținerea unei vaci lunar era aproximativ 700-800 de lei, în momentul de față suntem la 1.450 de lei pentru întreținerea unui singur animal, pentru că, într-o fermă, să nu uităm faptul că o vacă bună, o vacă producătoare de lapte, are în spate sau trebuie să întrețină o junică gestantă, trebuie să întrețină un vițel din costurile pe care le aduce”, a subliniat Ionuț Lupu.

    Directorul Executiv al Holstein RO a reiterat totodată și informația că România, în prezent, importă lapte în cantități uriașe, având un deficit de 700.000 de tone pe an, un deficit care crește constant pe fondul creșterii costurilor pentru fermieri și a trimiterii animalelor productive la abator.

    AgroStrategia. Invitat: Ionuț Lupu, Asociația Holstein RO (04.10.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Plăți APIA 2025. Următoarele subvenții care intră la plată

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume