• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nutri Top de la CICh Năvodari, îngrășământul care a crescut producțiile într-o fermă de top!

    agrointeligenta.ro -

    Una dintre cele mai importante ferme din România mizează în fiecare an pe soluții tehnologice care aduc plus-valoare la hectar. Este vorba despre exploatația Dorin SRL din județul Galați, o fermă performantă care a introdus în tehnologia de cultură Nutri Top, îngrășământul deja cunoscut între fermieri ca ”eroul culturilor”, un fertilizant al Combinatului de Îngrășăminte Chimice CICh din Năvodari, Constanța.

    Grupul Dorin SRL lucrează o suprafață totală de aproximativ 12.000 de hectare pe care se înființează anual culturi de cereale păioase (grâu, orz, porumb), de plante oleaginoase (rapiță, floarea-soarelui), dar și leguminoase precum mazărea. O parte importantă – 4.000 de hectare, sunt lucrate în sistem ecologic.

    Un an cu secetă și fără irigații

    Anul 2022 s-a dovedit unul dintre cei mai grei întrucât ferma gălățeană nu dispune de sisteme de irigații, iar seceta s-a instalat încă din primăvară. Cu proiecte ce așteaptă finanțare europeană, Dorin SRL își vede zădărnicite planurile de a iriga. ”O dificultate o avem în primul rând local. Fermierii mici nu colaborează și terenurile nu sunt comasate în întregime ca să putem să facem un proiect. Stațiile sunt rămase în paragină de ani de zile”, ne mărturisește

    Nutri Top a fost aplicat pentru prima dată la culturile semănate toamna trecută

    În aceste condiții grele, singura soluție pentru ferma de la Rediu a fost să găsească cei mai buni parteneri pe fertilizare cu care să valorifice la maxim resursele puse la dispoziția plantelor.

    ”Nutri Top este un îngrășământ pe care l-am folosit în toamna anului trecut pentru prima dată în fermă. L-am folosit la cultura de orz și cultura de grâu pe o suprafață de 800 de hectare. Ce am observat față de îngrășăminte clasice a fost faptul că plantele au avut de la început o înrădăcinare foarte bună”, ne-a declarat George Costin, inginer în cadrul fermelor Dorin SRL.

    Nutri Top, aplicat în doză de 200 de kilograme la hectar

    Aplicarea îngrășământului Nutri Top de la CICh Năvodari s-a făcut în doză de 200 de kilograme la hectar, iar diferența la recoltare, în comparație cu suprafețele-martor, a fost importantă.

    ”Când am intrat la recoltat, producția a fost undeva la 15-20% mai mare față de produsele anterioare. Plantele aveau o statură mult mai mare, mai viguroase, mai groase și boabele mult mai sănătoase și cu calități și indici pe măsură. Diferența de producție a fost la 400-500 de kilograme la hectar la culturile de grâu și de orz fertilizate cu Nutri Top”, ne-a declarat George Costin.

    Spor de producție cu Nutri Top și la culturile de primăvară

    Cu un start excelent la culturile de toamnă fertilizate cu Nutri Top, inginerul a introdus îngrășământul de la CICh Năvodari și la culturile de primăvară.

    ”Acum recoltând culturile de primăvară, respectiv floarea-soarelui, am văzut o diferență mare la producție, cu 200-300 de kilograme la hectar mai mult, și o calitate mult mai bună la boabe”, ne-a declarat inginerul de la fermele Dorin SRL.

    În exploatația gălățeană, rezultatele obținute la recoltare au fost analizate și din punct de vedere al costurilor. Nutri Top s-a aplicat, în medie, într-o rată de 180-200 de kilograme la hectar, cu 50-70 kg mai puțin decât în cazul altor îngrășăminte.

    ”Dacă dădeam 250 de kilograme de îngrășământ clasic înainte, acum folosesc în jur de 180-200 de kilograme de Nutri Top și ajung la un cost mult mai mic la hectar. Spun mult mai mic, pentru că una – îmi crește producția și a doua, costul este mult mai mic la hectar”, a explicat ing. Costin George.

    Ce face însă Nutri Top să fie atât de eficient în comparație cu alte produse folosite până acum la fermele Dorin?

    ”Nutri Top este o soluție inovatoare ce are în conținut azot, fosfor și potasiu, plus microelemente. În fiecare granulă de Nutri Top să găsim un inhibitor de nitrificare a azotului care face azotul să fie disponibil plantelor în primele stadii de vegetație pentru o perioadă de până la 4-6 săptămâni. Avem apoi polimerul de protecție a fosforului care protejează fosforul împotriva fenomenelor de blocare și, de asemenea, avem partea organică, partea de acizi humici, acizi fulvici și carbon organic. Acestă componentă organică reprezintă o hrană pentru organismele din sol și are un rol de hidtratare pentru elementele nutritive din sol, acestea fiind mai ușor asimilate de către plantă. Tocmai de aceea, datorită tehnologiei inovatoare de disponibilizare a elementelor nutritive, Nutri Top poate fi numit ”super-eroul culturilor”, spune Nicușor Tudor, Specialist Marketing CICh Năvodari.

    Formularea Nutri Top asigură plantelor necesarul de nutrienți și face posibilă absorbția lor încă din primele faze de vegetație. ”Fosforul protejat din tehnologia Nutri Top este mai mult timp disponibil plantelor, acest lucru putându-se observa într-o înrădăcinare mai puternică, ceea ce ne poate ajuta după aceea la reluarea în vegetație. Plantele cu un sistem radicular mult mai bine dezvoltat rezistă mai mult în condițiile de secetă”, ne-a mai explicat reprezentantul CICh Năvodari.

    După un an secetos, în care Nutri Top a trecut cu brio testele exigente din fermele Dorin SRL, produsul de la Combinatul de Îngrășăminte Chimice din Năvodari a fost extins la culturile din exploatație. Atât Nutri Top 80, cât și Nutri Top Complex fac parte din tehnologia de înființare a culturilor din această toamnă, dar și a celor din primăvara viitoare. Un super-erou al culturilor pe care ferma gălățeană se bazează în obținerea celor mai bune producții!


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă

    Ultimele știri

    Ciparea tractoarelor pentru o putere mai mare. Avantaje și riscuri ANM: Alertă meteo condiții extreme în mai județe din țară! Președinte Erdogan îi îndeamnă pe turci să boicoteze alimentele la suprapreț, pe fondul scăderii inflației