• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Propunerile tinerilor fermieri din grupul de lucru Agrinnovator, ascultate de ministrul Marcel Boloș

  Adrian Radu -

  Tinerii fermieri sunt motorul dezvoltării agriculturii din țara noastră. Condițiile anului 2022 au adus provocări multiple, astfel că sprijinul venit de la agricultură este binevenit. Ideile propuse în cadrul întâlnirii grupului de lucru Agrinnovator au fost ascultate de Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

  Aceste discuții cu reprezentanții Guvernului au rolul de a contura un calendar de măsuri care să ajute transformarea digitală a agriculturii din țara noastră. Impactul survenit în urma crizei Covid, a războiului din Ucraina și a schimbărilor climatice trebuie contrabalansat, pentru ca fermierii români să aibă profit.

  În cadrul întâlnirii, tinerii au prezentat proiecte menite să sprijine fermierii din toată țara. “Am văzut exemple de ferme digitalizate și am fost surprins în mod plăcut că soluțiile digitale pot să ajute inclusiv la creșterea productivității muncii, la reducerea costurilor în ferme, am văzut soluții aplicate inclusiv pentru pesticide și ceea ce înseamnă îngrășăminte. Am văzut soluții informatice pentru ceea ce înseamnă stațiile meteo și comunicarea între stațiile meteo, astfel încât prognozele meteo să fie de ajutor și sprijin în deciziile pe care le iau agricultorii. Acesta este viitorul, agricultura 4.0”, a explicat Marcel Boloș.

  “Întâlnirea și-a propus să îl conecteze pe domnul ministru Boloș mai bine, prin vocile acestor tineri, la probleme care sunt rezolvabile, care au impact mare cu resurse puține și care e obligatoriu să fie tratate cu prioritate în perioada imediat următoare”, a completat Florian Ciolacu. Director executiv al Clubului Fermierilor Români, inițiatorul acestei întâlniri.

  Printre tinerii care au discutat cu Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a aflat și Betty Darabont, care administrează o cramă în județul Bihor, după ce a făcut studii de specialitate în străinătate. “Digitalizarea cred că este foarte necesară pentru o fermă din prezent, fiindcă ne permite să fim mult mai eficienți, mult mai profitabili și cu un cost redus de resurse umane”, a declarat Betty Darabont.

  La rândul său, George Eduard Chiriță se ocupă de o fermă din județul Galați. Este la fel de conștien de importanța digitalizării în fermele din țara noastră. “Toată tehnologia merge înainte și nu poate exista niciun domeniu care să rămână în urmă și să nu beneficieze de tehnologiile noi care apar. Mai ales în agricultură și în cultura mare, unde de multe ori nu noi decidem prețul și trebuie să ne concentrăm pe reducerea costurilor și optimizarea activităților cât mai mult posibil”, a spus administratorul Agronelif CH din Lungoci.

  Alin Luculeasa a venit din județul Vaslui pentru a vedea cum pot fondurile europene să-l ajute în ferma sa. Până acum nu a stat pe gânduri, așa că a implementat mai multe soluții pentru a-și reduce cheltuielie. “Dacă nu pot controla venituri, sigur pot controla cheltuielile. Și am vrut să optimizez toate procesele prin digitalizare. Digitalizarea, de fapt, eu o pun lângă precizie, mi se pare că este componenta care lucrează în simbioză cu precizia”, a concluzionat Alin Luculeasa.


  Te-ar mai putea interesa

  Județul unde jumătate din suprafața semănată cu grâu este deja calamitată de secetă Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Ce se pune în gropi la plantarea răsadurilor de castraveți

  Ultimele știri

  Anunț pentru fermieri: Astăzi s-a făcut plata pentru subvenția de 100 euro la hectar! Ultima oră despre subvențiile APIA! Situația la zi cu fermierii care încasează plăți la hectar! Primii fermieri care intră la recoltat cu trei săptămâni mai devreme din cauza secetei