• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vasile Balcan, AFF: De pe 100 de hectare de porumb, abia ce am obținut 100 de tone!

    Roxana Dobre -

    Producții mici la porumb, întrebări fără răspuns concret privind noul an agricol și puterea fermierilor de a înființa culturile, în contextul scumpirilor tot mai mari dar și a incertitudinii privind asigurarea inputurilor, a gazelor sau chiar a energiei electrice.

    Fermierul Vasile Balcan, fondatorul Marsat și Membru al în Senatul Asociației Forța Fermierilor, se numără printre cei mai cunoscuți agricultori ai Moldovei iar pentru acest an producătorul agricol trage un puternic semnal de alarmă privind vremurile grele care îi așteaptă pe fermieri.

    Omul de afaceri, Vasile Balcan, supranumit și „părintele culturii de rapiță din Neamț”, lucrează în jur de 3.000 de hectare, din care aproape 600 hectare le deține în proprietate. Fermierul a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj privind starea agriculturii și frământările agricultorilor. În privința producțiilor, fermierul a spus că pe suprafața sa agricolă cultivată cu această cultură a obținut în campania 2022 circa 100 de tone pe 100 de hectare, adică circa 1 tonă la hectar.

    ”Toamna, în toți acești mulți ani de activitate în agricultură, venea cu bucuriile producțiilor bogate (de floarea-soarelui, porumb, soia), dar din păcate, acest an este cel mai slab productiv. Au mai fost ani secetoși, dar tot am mai recoltat 4-6 tone de porumb la hectar acum am început recoltatul și pe circa 100 de hectare, de abia ce am obținut 100 de tone”, a anunțat fermierul în postarea sa.

    Greul de abia începe pentru fermieri

    Fermierul din județul Neamț a atras atenția că agricultorii își fac mari griji din cauza cheltuielilor mari care sunt prognozate pentru înființarea noilor culturilor, acestea fiind cel puțin duble față de anul trecut.

    ”Vremurile grele de abia de acum vin pentru producătorii agricoli, cheltuielile cu înființarea noilor culturi sunt cel puțin duble față de anul trecut și cu două enigme, prețul de valorificare și starea vremii, este greu de anticipat ce va fi la anul?! Doamne ajută”, a mai arătat fermierul Vasile Balcan.

    Reamintim că suprafaţa totală afectată de secetă comunicată până joi, 5 octombrie, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) este de 796.760 hectare, în 37 de judeţe şi Bucureşti.

    Porumbul ocupă cea mai mare pondere din suprafața afectate, adică 318.458 ha, aproape jumătate din hectarele raportate ca fiind calamitate.

    Principalele culturi de toamnă afectate sunt: grâu, triticale – 189.981 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.025 ha; rapiţă – 26.805 ha. Culturile de primăvară afectate sunt: porumb – 318.458 ha; floarea-soarelui -156.235 ha; soia- 28.898 ha; plante furajere – 25.650 ha.

    Conform MADR, judeţele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA pentru pârloagă – 58,18 euro/ha. Model de calcul pentru o fermă cu 100 ha Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu