• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Avans APIA ovine și caprine 2022: Suma maximă și minimă ce intră în conturile crescătorilor

  Roxana Dobre -

  Plata maximă pe fermă pentru crescătorii de ovine și de caprine. Ce subvenție minimă și maximă pe stână vor încasa ciobanii în Campania de plăți APIA 2022, la avansul din 16 octombrie! Oierii se află pe lista subvențiilor APIA cu Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), schemă care va fi achitată direct în conturi în proporție de 70 la sută în avans. Restul banilor vor fi plătiți din 2 decembrie, conform unui calendar transmis oficial.

  Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) va ajunge în conturile crescătorilor de ovine și de caprine începând de luni, 17 octombrie, după ce pe 16 octombrie va demara autorizarea la plată pentru campania de avans 2022.

  Crescătorii de ovine și de caprine vor primi în acest an o plată de 15,91 euro/cap de animal, adică 78,73 de lei/cap calculat la cursul valutar pentru subvențiile APIA din acest an stabilit vineri, 30 septembrie, de către BCE la un cuantum de 4,9490 de lei pentru un euro. În avans crescătorii de oi și capre vor primi 70 la sută din cuantumul stabilit pentru campania 2022, adică 55,11 lei pe cap de animal.

  Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul privind plățile ce vor intra direct în conturile crescătorilor de ovine și caprine:

  Subvenția pentru ovine și caprine în 2022: cuantum mai mic

  Crescătorii de ovine/caprine vor primi în acest an un cuantum de 15,91 euro/cap de animal, adică 78,73 de lei/cap de animal, calculat la cursul de 4,9490 de lei pentru un euro, valabil pentru actuala campanie de plată.

  De precizat că în campania 2021 cuantumul pe care l-au primit crescătorii de ovine și caprine a fost de 16,55 euro/cap de animal, în lei subvenția ajungând la 81,881 lei/cap de animal, calculat la cursul de 4,9475 lei/euro care a fost valabil în 2021.

  Avans APIA 2022 ovine și caprine: Plata minimă pe fermă care va intra la prima tranșă

  La plata SCZ fermierii vor primi în conturi o plată minimă, pentru cele 150 de animale pe care sunt obligați să le dețină în cazul acestei subvenții pe cap de animal. Astfel SCZ se acordă fermierilor care dețin  un efectiv de minim 150 de capete de femele ovine, caprine şi/sau berbeci/țapi, inclusiv, pe beneficiar.

  Pentru campania 2022 calculul pentru plata minimă pe care o primesc fermierii este:

  Avans APIA 2022 ovine și caprine: Plata pentru zona montană

  Fermierii din zona montană au putut solicita Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru un efectiv de minim 60 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA.

  Pentru campania 2022 calculul pentru plata minimă pe care o primesc fermierii este:

  Avans APIA 2022 vaci de lapte: Plata maximă pe fermă care va intra la prima tranșă

  Efectivele maxime pentru care oierii sau crescătorii de capre au putut cere subvenție pentru campania 2022 sunt de 500 de capete animale, atât în zonele de câmpie cât și cele montane. Pentru campania 2022 calculul pentru plata maximă pe care o primesc fermierii este:

  Condiții pentru fermieri pentru subvenția la ovine și caprine. Pentru plata sprijinului cuplat zootehnic, fermierii crescătorii de oi sau capre au avut de îndeplinit următoarele condiții:

  – animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au avut vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
  – animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au avut vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci;
  – efectivul de animale pentru care s-a solicitat SCZ a trebuit să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere;
  – animalele au trebuit să fie menţinute până la data de 23 septembrie 2022, inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţia cu cod ANSVSA menţionată în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
  – să fi deţinut registrul individual al exploataţiei, completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004;
  – berbecii pentru care se solicită SCZ au trebuit să fie înscriși în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală până în data de 1 septembrie 2020, inclusiv;
  – efectivul de femele ovine înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală sau suplimentară, pentru care se acordă SCZ, a trebuit să respecte raportul de sexe de minimum un berbec înscris în registrul genealogic al aceleiași rase, secțiunea principală, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie 2022, inclusiv);
  – pentru efectivul de femele ovine neînscrise și neînregistrate într-un registru genealogic pentru care se acordă SCZ, s-a respectat raportul de sexe de minimum un berbec cu certificat de origine la 35 femele ovine.

  Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci.

  De precizat că fermierii care sunt elibigili pentru SCZ ovine/caprine vor primi din ianuarie 2023 și plata pentru Ajutorul Naționale Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ), subvenție care se achită în fiecare campania de plată în anul viitor celui în care s-a depus cererea unică, după aprobarea Bugetului de stat, aceasta fiind o subvenție suportată din bani naționali.


  Te-ar mai putea interesa

  Subvenții APIA 2023. Fermierii care nu respectă acest termen nu vor intra la plată Îngrijirea pomilor fructiferi primăvara. 8+1 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență În Grădina Danei. Mixul de trei produse cu care puteți stropi pomii primăvara

  Ultimele știri

  Trei fertilizanți esențiali din gama Fertilland pentru cultura de grâu Subvenții pentru fermierii afectați de deșertificare. Câte hectare vor intra la plată Peste 13.000 de fermieri la plata subvenției de 73 euro/cap de vacă. Șeful APIA: Va exista și a doua sesiune!