• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înscrierea în Baza Națională de Date – regulă obligatorie pentru subvenția APIA pe cap de animal

    Roxana Dobre -

    Fermierii care solicită subvenții pentru animalele din ferme trebuie să respecte o condiție obligatorie care vizează înscrierea efectivelor în două baze de date gestionate de Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

    Baza Națională de Date (BND) este menționată ca și condiție obligatorie la APIA pentru mai multe intervenții privind plățile pe cap de animal.

    Conform unui anunț al APIA, privind campania pentru subvenții din perioada 2023-2027, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar, asociaţie, propriile evidenţe, dacă sunt utilizatori SNIIA) și să se adreseze Centrului APIA în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea IPA Online.

    Cum se face înscrierea în Baza Națională de Date (BND)

    Pentru a putea fi înregistraţi în Baza de Naţională de Date (BND) a informaţiilor referitoare la animalele deţinute proprietarii trebuie să solicite printr-o cerere adresată la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) în primul rând acordul de a deveni utilizator SNIIA (Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor), în vederea înregistrării în BND.

    După obţinerea acordului din partea DSVSA de a deveni utilizator SNIIA, proprietarii exploataţiilor comerciale identifică animalele deţinute prin aplicarea mijloacelor oficiale, înregistrează în BND animalele nou-născute identificate, mişcările şi evenimentele suferite de animalele deţinute, precum şi în Registrul Exploataţiei.

    De asemenea, proprietarii vor urma să ridice de la sediul DSVSA, în termen de 14 zile de la data înregistrării animalelor din specia bovine, paşapoartele acestora, achitând contravaloarea lor. Lista cu furnizorii primari de crotalii poate fi consultată pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

    Ca și pași de înregistrare fermierii trebuie să devină în primul rând utilizatori SNIIA și după aceea în BND.

    Ce Baza Națională de Date

    Baza Națională de Date a fost înființată conform prevederilor articolului 109 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/429. Acesta prevede obligaţia statelor membre de a stabili şi menţine o bază de date electronică a animalelor terestre deţinute. 

    Astfel, statele membre stabilesc şi menţin o bază de date electronică pentru înregistrarea, cel puţin:

    (a) a următoarelor informaţii referitoare la animale deţinute din specia bovină:
    – identificarea lor individuală, astfel cum se prevede la articolul 112 litera (a);
    – unităţile în care acestea sunt deţinute;
    – circulaţia acestora în şi din respectivele unităţi;
    (b) a următoarelor informaţii referitoare la animalele deţinute din speciile ovină şi caprină:
    – identificarea acestora, astfel cum se prevede la articolul 113 alineatul (1) litera (a), şi numărul de animale din unitatea în care acestea sunt deţinute;
    – unităţile în care acestea sunt deţinute;
    – circulaţia acestora în şi din respectivele unităţi;

    (c) a următoarelor informaţii referitoare la animalele deţinute din specia porcină:
    – identificarea acestora, astfel cum se prevede la articolul 115 şi numărul de animale din unităţile în care acestea sunt deţinute;
    – unităţile în care acestea sunt deţinute;
    – circulaţia acestora în şi din respectivele unităţi;

    (d) a următoarelor informaţii referitoare la animale deţinute din specia ecvidee:
    – codul lor unic, astfel cum se prevede la articolul 114;
    – metoda de identificare prevăzută la articolul 114 alineatul (1) litera (b), care face legătura între animalul respectiv şi documentul de identificare menţionat la punctul (iii), în cazul în care este relevant;
    – datele de identificare relevante din documentul de identificare, astfel cum se prevede la articolul 114 alineatul (1) litera (c), conform celor stabilite în normele adoptate în temeiul articolelor 118 şi 120;
    – unităţile în care respectivele animale sunt deţinute de obicei.

    Ce este SNIIA

    Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor conține totalitatea informațiilor, aplicațiilor, dispozitivelor, documentelor și procedurilor utilizate pentru identificarea și înregistrarea animalelor. Sistemul are și o arhivă electronică de documente, bază de date conținând documentele electronice în formatul original emis, din care pot fi extrase documente cu aceeași putere ca originalul, pe baza unei chei unice.

    Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, asociațiile înregistrate legal sau persoanele juridice implicate în activitățile SNIIA garantează confidențialitatea tuturor datelor colectate, inclusiv a datelor cu caracter personal, în conformitate cu legislația în vigoare.

    Cum se înscriu animalele în SNIIA, sistemul obligatoriu pentru subvenții

    Fermierii care au deja animalele înscrise în SNIIA trebuie să actualizeze datele pentru campania de subvenții din acest an. În schimb, crescătorii care nu au animalele înscrise trebuie să se înregistreze ca utilizator SNIIA.

    Legislația în vigoare care prevede înscrierea animalelor în SNIIA este Norma sanitar-veterinară din 28 decembrie 2022 pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 36 din 12 ianuarie 2023,

    În vederea înregistrării ca utilizator SNIIA, proprietarul exploatației sau reprezentantul organizației profesionale a crescătorilor de animale trebuie să depună la DSVSA competentă teritorial o cerere.

    Dreptul de utilizare a SNIIA pentru o anumită exploatație încetează odată cu înregistrarea și aprobarea de către DSVSA a unei cereri în acest sens din partea solicitanților. Orice schimbare a persoanei care înregistrează date în SNIIA trebuie notificată DSVSA, comunicându-se, totodată, datele de identificare a noii persoane.

    Dreptul de utilizare a SNIIA se poate anula, conform legii, prin emiterea unei decizii de către directorul executiv al DSVSA, ca urmare a constatării nerespectării prevederilor prezentei norme sanitar-veterinare.

    Rezultatul evaluării cererii de înscriere în SNIIA este comunicat solicitantului în termen de cel mult 30 de zile de la înregistrare. La soluționarea favorabilă a cererii solicitantului, DSVSA competentă teritorial emite și comunică acestuia documentul de înregistrare ce conține codul de utilizator obținut prin proceduri SNIIA.

    Important de precizat că înscrierea în SNIIA este obligatorie și pentru exploatațiile nonprofesionale. În cazul constituirii unei exploatații, proprietarul acesteia este obligat să notifice medicul veterinar de liberă practică împuternicit în vederea înregistrării exploatației în SNIIA, furnizând acestuia datele de identificare necesare, anterior introducerii oricărui animal din speciile bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni.

    Citiți și: Subvenția mică pentru oi: condiții, documente obligatorii la APIA

    Documente obligatorii pentru înscriere în SNIIA

    Documente necesare acordării dreptului de utilizator al Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor sunt:

    În cazul asociațiilor:


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!