Marcel Ciolacu: Statul român a fost exemplar. Am dat ajutor ca să scoatem grânele din Ucraina prioritar!
Roxana Dobre -Grânele din Ucraina au fost exportate prin țara noastră prioritar, chiar dacă statul a supărat fermierii români, a afirmat președintele PSD, Marcel Ciolacu, într-o declarație susținută alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
”(…) Eu pur şi simplu, mental, refuz să cred că România nu va intra în Schengen. Adică atât de mari eforturi am făcut, îndeplinim toate condiţiile, în tot conflictul din Ucraina cred că statul român a fost exemplar, am dat ajutor chiar dacă am supărat fermierii români ca să scoatem grânele din Ucraina prioritar. Cred că e momentul ca Europa să fie solidară cu România”, a spus Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului Agriculturii.
Plăți de 1,3 miliarde de euro, în avans pentru fermieri
Șeful PSD a completat că fermierii au trecut printr-un an dificil, din cauza războiului din Ucraina dar și a secetei severe care a afectat culturile. De aceea, la Ministerul Agriculturii s-au depus eforturi considerabile ca avansul pentru subvenții să fie achitat în conturi în procent de 70 la sută, pentru sumele care vor fi autorizate la plată din 16 octombrie fiind pregătite 1,3 miliarde de euro.
”(…) Cu toții știm că nu a fost un an excelent nici în agricultură, a fost și seceta și războiul, au fost niște fluctuații a prețului la grâne din cauza războiului, exportului din Ucraina, din Moldova. Cert este că anul acesta am produs dublu decât consumă România la grâu, am avut programe în jur de, din câte știu eu, 500 de milioane de euro. A reușit o performanță domnul ministru Daea (ministrul Agriculturii Petre Daea n.r) într-un timp scurt, și este prima oară când pentru subvenția care intră la jumătatea lunii octombrie nu se mai dă avans 50 la sută și 70 la sută ținând cont de faptul că a fost secetă, se pare că e vorba de 1,3 miliarde de euro”, a completat Marcel Ciolacu.
El a mai afirmat că „a fost o prioritate şi a PSD şi a coaliţiei industria alimentară şi au venit cu plafonarea preţului la energie, cu 3.000 de lei, la fel ca în construcţii, şi în agricultură”.
„Avem şi inflaţie din cauza scumpirii la produsele alimentare. Încet, încet, nu numai în România, ci în întreaga Europă şi m-am uitat cu domnul ministru al Finanţelor şi pe cifrele din ţări cu economii mult mai consolidate, de exemplu Germania care este un motor economic al Europei, consumul, încet, încet începe să scadă şi trebuie să fim corecţi cu noi toţi. Dacă nu ne implicăm şi nu cumpărăm cu prioritate produse româneşti, şi anul acesta, mai ales că intrăm în perioada de sărbători de iarnă dar şi anul viitor, numai aşa, noi, românii, ne ajutăm noi pe noi”, a afirmat preşedintele PSD.
El a menţionat că a încurajat producătorii să ajungă procesatori.