• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Tăurașul de Bălțată Românească cu spor de creștere de 1.700 grame pe zi – vedetă la FFExpo 2022

    agrointeligenta.ro -

    Un super-tăuraș cu spor zilnic de creștere de 1,7 kilograme, a fost vedeta standului Asociației de Crescători de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental, în cadrul târgului Forța Fermierilor Expo 2022. Organizația de crescători de Bălțată Românească – linie de lapte și linie de carne, a promovat în cadrul evenimentului performanța de creștere a tăurașilor din această rasă, dar și calitatea cărnii de vită obținută. Pe tot parcursul târgului, în perioada 13-15 octombrie, la standul ACVBR-SIM a avut loc o degustare de preparate din carne de vită din Bălțată Românească 100%.

    Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească Tip Simmental, organizație membră a Asociației Forța Fermierilor, a fost prezentă la târgul Forța Fermierilor Expo cu un stand impresionant. Nu doar că ACVBR-SIM a adus două superbe exemplare ale rasei, dar a realizat și o promovare premium pentru linia de carne a acestei rase printr-o demonstrația culinară cu o degustare de zile mari.

    Despre tăurașii din fermele care sunt înscrise în ACVBR – SIM a vorbit pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO Mircea Dumitru, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) și fermier din Brașov.

    ”La târg ne-am prezentat cu doi tauri din rasa Bălțată Românească, linia carne, care aparțin persoanei fizice Lole Cătălin Dumitru de la Asociația de Crescători de Carne Transilvania. Este un fermier de-al nostru din județul Bihor, care face parte din Asociație, se ocupă de creșterea Bălțatei Românești de linie de carne. Unul dintre exemplare are data nașterii 7 mai 2021 (circa 6 luni n.r) și are 561 de kilograme. Prin asta cunoscătorii își pot da seama că este un taur care are un spor mediu zilnic de 1.715 grame/zi, asta înseamnă 1 kilogram și 700 de grame pe zi. Aici avem niște repere foarte clare, avem sporul mediu zilnic la 7 luni care este de 1.085 și are 268 de kilograme la 7 luni și la 12 luni 561 de kilograme. Și ca să vă dați seama de performanță vă pot compara cu alte rase de carne cum ar fi Charolaise, Angus, acolo sporurile sunt mult mai mici decât cele de la taurii noștri. Aici avem sporul mai mare și se poate verifica și se poate documenta oricine”, a spus președintele ACVBR-SIM, Mircea Dumitru.

    Mircea Dumitru a explicat și care sunt principalele avantaje ale Bălțatei, comparativ cu restul raselor de carne consacrate.

    ”Animalele din rasa Bălțată Românească sunt robuste. Avantajul cel mai mare al lor este că provin din rasa noastră românească, Bălțată Românească tip Simmental care este rasă autohtonă, pe când celelalte rase sunt rase importate. Noi n-am avut nici Angus, nici ce știu eu ce alte rase de carne. Și atunci, promovăm rasa Bălțată Românească pentru că este o rasă autohtonă și vrem să mergem înainte cu o rasă autohtonă”, a explicat Mircea Dumitru.

    Președintele ACVBR-SIM a precizat că taurinele din rasa Bălțată Românească sunt animale adaptate la condițiile din România. ”Un lucru foarte important, să fie animalul adaptat pentru clima din România, boli și absolut tot ce înseamnă factori de mediu externi. Fermierii care aleg rasa provin în general din zonele de munte. În zonele montane, acolo apar mai multe nuclee de carne pentru că acolo sunt și condițiile mai aspre, condițiile de mediu mă refer. Deci dacă merg la munte, merg oriunde, acolo este practic testul de rezistență. Oamenii cresc animale undeva în zone mai depărtate și în efective mici și atunci își permit să facă această selecție și să crească animale de carne. Și, pe lângă aceasta, noi avem aici o prezentare de carne în care arătăm ce înseamnă produsele premium de Bălțată Românească”, a mai punctat Mircea Dumitru, fermier din județul Brașov.

    Degustare cu preparate din carne de vită Bălțata Românească

    Standul Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) a fost un punct major de atracție a în cadrul Târgului Forța Fermierilor Expo. Vizitatorii târgului agricol au putut admira tăurașii de genetică pură de Bălțată – linia carne, dar și să deguste preparate din carne de mânzat de la aceeași rasă, pregătite de echipa de chefi bucătari. Astfel, și fermierii care încă nu cresc această rasă au putut  să se convingă de gustul unic al cărnii de Bălțată.

    ”Noi facem o promovare de produse din carne de Bălțată Românească și produsele acestea premium înseamnă produse din tineretul nostru de Bălțată pe care le transformăm în burgeri, și alte produse din carne, urmează să vindem, deocamdată facem promovare, pe aceasta o facem deja de un an de zile. Mai avem gulaș, friptură din antricot etc. Din păcate carnea de vită încă nu e cunoscută, nu are promovare suficientă și noi asta facem acum. Ionuț Gociman (n.r directorului Asociației Aberdeen Angus), a fost aici, l-am invitat să guste, e încântat de produsele noastre, noi nu suntem în război. Nu avem atâta carne pe piață încât să spunem că, domnule, este atât de mare concurența încât trebuie să ne războim pentru asta, nu! Fiecare are segmentul lui de piață, unii aleg asta, unii aleg aia”, a mai explicat fermierul.

    Ministrul Petre Daea, la standul ACVBR-SIM

    Standul ACVBR-SIM a primit în prima zi a târgului FFExpo și vizita ministrului Agriculturii, Petre Daea. Șeful de la MADR a fost întâmpinat de președintele organizației, Mircea Dumitru, și de Zoltan Haller, membru-fondator al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM). Acesta din urmă i-a transmis ministrului și cele mai urgente doleanțe are crescătorilor de animale.

    ”Avem două mesaje pentru dumneavoastră: unul – să susțineți și ministerul să se implice în fermele de transfer de embrioni și doi – pentru unitățile existente care sunt pe procesare să existe imediat, dar imediat posibilitatea să investească și să se susțină proiectele de panouri fotovoltaice. Partea de produse românești, brandul de țară l-am dezvoltat. Avem Bălțată Românească în țară, să ne concentrăm la ce avem în țară și să dezvoltăm ceea ce avem în țară”, a fost mesajul direct transmis de Zoltan Haller.

    Târgul Forța Fermierilor Expo 2022, primul târg de agricultură din România dedicat fermei de familie, s-a desfășurat în perioada 13-15 octombrie, la CTPark Bucharest West, pe A1 – KM 23, la ieșirea spre Bolintin-Deal. Evenimentul a fost organizat de Agrointeligența și Asociația Forța Fermierilor, împreună cu Consiliul Județean Giurgiu (partener instituțional) și CTPark România.


    Te-ar mai putea interesa

    Șef APIA: După 18 ani de când se dau subvenții, proprietarii de terenuri își mai atribuie încă banii! Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024. Adrian Pintea, MADR: Banii alocați pentru plățile fermierilor! Sărbătoarea Țurcana – Regina Munților 2024, suspendată din cauza pestei micilor rumegătoare Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!