ANSVSA: Controale la cerealele și legumele de import. Amenzi uriașe
Roxana Dobre -Controale în forță la depozitele de legume, fructe și cereale. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri că a desfășurat, în perioada 12-13 octombrie, o acțiune tematică de control la depozitele de legume, fructe și cereale din municipiul București și din județele Arad, Argeș, Bihor, Brașov, Călărași, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș.
Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis vineri presei, au fost verificate 386 de unități de depozitare și au fost acordate 101 amenzi contravenționale în valoare totală de 956.000 lei, precum și 2 ordonanțe de suspendare a activității. Totodată, au fost reținute oficial 6.451 kg de legume, fructe și cereale, cantitate ce a fost dirijată pentru neutralizare către unitățile autorizate.
Ce au verificat inspectorii ANSVSA
Potrivit sursei citate, în timpul controalelor au fost verificate condițiile de funcționare a unităților, respectarea legislației în vigoare referitoare la operațiunile de comerț intracomunitar și import din țări terțe. De asemenea, a fost realizat controlul documentar și s-a verificat modul de asigurare a trasabilității de către operatorii din domeniu.
ANSVA mai precizează că au fost prelevat 52 de probe pentru determinarea conținutului de micotoxine, pesticide și contaminare radioactivă.
Dintre principalele deficiențele constatate, ANSVSA menționează:
-Nerespectarea planului de autocontrol;
-Neprezentarea fișelor de aptitudini pentru salariați;
-Nedemonstrarea trasabilității;
-Etichetare și ambalare neconforme;
-Nerespectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor privind condițiile de depozitare a produselor alimentare;
-Lipsa acțiunilor DDD;
-Funcționarea de unități de procesare și ambalare a legumelor fără documente de înregistrare sanitar-veterinar;
-Comercializare legume fără elemente de identificare;
-Depozitare, chiar și provizorie, a ambalajelor de transport a produselor alimentare în condiții care pot determina contaminarea acestora;
-Mijloace de transport produse de origine nonanimală neigenizate și neînregistrate;
-Lipsa facilităților de igienizare curentă a personalului;
-Spații de depozitare necorespunzătoare;
-Nerespectarea prevederilor legale privind comerțul intracomunitar, precum și importul din țări terțe;
-Verificările cu această tematică vor continua în vederea unei protecții cât mai eficiente a sănătății publice.