• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR – document oficial despre PNS și modificările transmise Comisiei Europene

    Roxana Dobre -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) atrage atenția că Planul Național Strategic (PNS) trebuie aprobat de Comisia Europeană (CE) până la sfârșitul anului 2022, în caz contrar România neputând utiliza fondurile destinate plăților directe și intervențiilor sectoriale în anul 2023. În acest sens ministerul a lansat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru derogarea de la prevederile art.31 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri și programe.

    MADR a lansat vineri, 14 octombrie, în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care cere derogare de la prevederile art.31 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr.1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 707 din 5 august 2004, cu modificările ulterioare, titularul Planului Național Strategic 2023-2027 are obligaţia de a anunţa organizarea unei ședințe de dezbatere publică, a proiectului de plan propus, inclusiv a raportului de mediu, cu cel puţin 10 zile calendaristice înainte de data realizării acestei dezbateri.

    Derogarea ar fi importantă pentru urgentarea aprobării Planului Național Strategic (PNS) documentul care va aduce subvențiile fermierilor începând din 2023.

    ”Prin adoptarea Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS 2023-2027) al României se vor asigura fondurile europene necesare pentru susținerea fermierilor români prin acordarea plăților directe și dezvoltarea sectoarelor destinate agriculturii și industriei alimentare, precum și a infrastructurii și a zonelor rurale din România. Conform prevederilor art. 31 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 1076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluării de mediu pentru planuri şi programe, titularul planului sau programului are obligaţia de a anunţa în mass-media de două ori, la interval de 3 zile calendaristice, şi pe propria pagină de Internet organizarea unei şedinţe de dezbatere publică a proiectului de plan sau de program propus, inclusiv a raportului de mediu, cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de data realizării acestei dezbateri, respectiv 60 de zile calendaristice, în cazul în care implementarea planului sau programului poate avea efecte semnificative transfrontieră”, a precizat MADR.

    MADR a finalizat negocierile cu Comisia, în luna octombrie

    În cadrul documentului publicat de MADR pe site-ul propriu se arată că în urma finalizării în luna octombrie 2022 a negocierilor dintre MADR și serviciile Comisiei Europene, au fost aduse modificări substanțiale în conținutul PNS, după cum urmează:

    – Introducerea unor pachete noi în cadrul DR 01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente dedicate conservării pajiştilor importante pentru: păsările de pe terenurile agricole (Crex crex, Lanius minor şi Falco vespertinus), fluturi (Maculinea sp.) şi zonelor de hrănire pentru Aquila pomarine și DR 02 – Agromediu și climă pe terenuri arabile dedicate adaptării la efectele schimbărilor climatice, terenurilor arabile importante ca zone de hrănire pentru Branta ruficollis şi Aquila pomarine şi refugiilor ecologice pe terenuri arabile pentru speciile de păsări comune asociate terenurilor Agricole;

    – Introducerea unor intervenții noi, respectiv DR 21 – Investiții pentru prevenirea răspândirii pestei porcine africane, DR 13 – Achiziții de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, DR 14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni, DR 17 – Investiții în sectoarele hamei și/sau struguri de masă, DR 18 – Investiții în floricultură, plante medicinale și aromatice, DR 19 – Investiții neproductive la nivel de fermă și DR 35 – Dezvoltarea cooperării în cadrul lanțului valoric;

    – Restructurarea intervențiilor sectoriale aferente sectoarelor legume-fructe și apicol. Toate aceste modificări au condus la prelungirea procesului aferent atât Evaluării Strategice de Mediu, cât și Evaluării Adecvate, având în vedere faptul că rapoartele aferente acestor evaluări necesită elaborare/actualizare în raport cu versiunea revizuită a Planului Național Strategic. Mai mult decât atât, Evaluarea Adecvată a vizat tocmai aceste pachete noi, aferente intervențiilor DR 01 și DR 02.

    Conform MADR, în prezent, procedura privind Evaluarea Strategică de Mediu și Evaluarea Adecvată se află în etapa de definitivare a raportului de mediu și a studiului privind evaluarea adecvată, urmând ca aceste 2 documente, împreună cu Planul Național Strategic, să fie supuse dezbaterii publice.

    După dezbaterea publică, la sfârșitul procedurii, se va emite avizul de mediu, document indispensabil în aprobarea PNS de către Comisia Europeană.

    Conform prevederilor art. 86 din Regulamentul UE nr. 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile naționale strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) şi finanţate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) şi de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) şi de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 şi (UE) nr. 1307/2013, cheltuielile din PNS sunt eligibile pentru contribuția din FEGA începând cu data de 1 ianuarie a anului următor anului aprobării de către Comisia Europeană a planului strategic PAC.

    În aceste condiții, este necesară aprobarea PNS de către Comisia Europeană până la sfârșitul anului 2022, în caz contrar România neputând utiliza fondurile destinate plăților directe și intervențiilor sectoriale în anul 2023.

    Calendar comunicat de CE pentru finalizarea PNS

    MADR mai precizează în documentul citat că potrivit calendarului comunicat de către Comisia Europeană, finalizarea PNS, inclusiv ca urmare a dezbaterii publice prevăzute de HG nr. 1076/2004, trebuie să se realizeze cel târziu până la mijlocul lunii noiembrie 2022 pentru a permite retransmiterea oficială a PNS și parcurgerea procesului formal de adoptare a Planului Național Strategic al României la nivelul Comisiei Europene până la sfârșitul anului 2022.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till