• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primele înghețuri de toamnă – culturi care trebuie recoltate urgent

    Angelica Lefter -

    Primele înghețuri amenință legumele și fructele ce nu au fost culese până acum din grădină, din câmp sua din livadă. Nu amânați recoltarea până la venirea iernii, mai ales în cazul unor legume și fructe ușor perisabile la temperaturi scăzute. Dacă nu aveți spații de depozitare, o soluție este conservarea lor cu o procesare minimă.

    Temperaturile pe timp de toamnă pot fi imprevizibile, astfel că de la valori ridicate ziua, noaptea pot apărea brusc înghețuri.  Chiar dacă gospodarii încearcă să recolteze tot din grădini, există posibilitatea ca înghețurile nocturne de toamnă să afecteze culturile care nu au putut fi strânse în întregime la timp.

    Nu toate legumele, fructele sau rădăcinoasele sunt rezistente la îngheț, iar fermierii ar trebui să știe care au prioritate în a fi culese și depozitate.

    Dacă valorile temperaturilor se apropie de 0 grade Celsius, indicat este ca fermierii să recolteze din grădina de legume acele culturi care nu au rezistență la îngheț.

    Zmeură afectată de îngheț

    Recoltatul zmeurei toamna

    Fructele de zmeură care au înghețat devin apoase și își pierd gustul și aroma, de aceea ele trebuie culese înainte ca temperaturile să scadă până la îngheț.  Zmeura poate fi consumată și imediat ce a înghețat, însă cea mai bună metodă este ca fructele ușor înghețate să fie transformate în dulceață.

    Mere pe ram după ce a dat bruma toamna

    Recoltarea perelor se face cât încă este cald

    Perele înghețate nu sunt potrivite pentru a fi consumate, de aceea grădinarii cu experiență recomandă recoltarea fructelor de pere înainte ca temperatura aerului să scadă sub 8 grade Celsius. În caz contrar, pomicultorii pot rămâne fără fructe proaspete și suculente. Perele nu se păstrează congelate, ele pot fi transformate în gemuri și dulcețuri.

    Merele înghețate își pierd gustul și aroma

    Merele nu pot fi congelate pentru mult timp. În momentul înghețării ele își pierd gustul și aroma. Pomicultorii sunt sfătuiți să colecteze fructele care au înghețat și să le proceseze, pentru a nu pierde o parte semnificativă din recoltă.

    Sfecla roșie păstrată în pământ până toamna

    Sfecla nu este rezistentă la îngheț

    Sfecla acumulează cantitatea maximă de vitamine abia până în toamnă, prin urmare, mulți grădinari așteaptă până târziu pentru a o recolta. Dacă s-a întâmplat ca temperatura să scadă brusc noaptea, sfecla trebuie culeasă urgent deoarece chiar și cel mai mic frig poate să dăuneze sfeclei. Dacă totuși sfecla a ajuns să înghețe în pământ, ea poate fi pusă la murat sau gătită, de preferat se poate folosi la borș și vinegretă.

    Dovleac ținut în grădină până toamna târziu (foto: pixabay.com)

    Dovleacul poate rezista la frig dacă este acoperit

    Dovleacul poate rămâne până mai târziu în grădină, totuși nu este indicat să îl prindă vreun îngheț. El poate fi păstrat pe vrej fără să înghețe dacă este acoperit cu spunbond, cuverturi vechi sau orice alt material care este la îndemână.

    Dacă o parte din recoltă a înghețat, aceasta se poate transforma în dulceață de dovleac. Totodată, din dovleac se mai pot obține și alte preparate precum salatele deliciose ori supe.

    Morcovii pot rezista mai mult timp la temperaturi scăzute

    Unii grădinari lasă culturile rădăcinoase în grădină până la debutul vremii reci sau la prima zăpadă. Aceștia chiar spun că vremea rece întărește morcovii. Astfel, dacă morcovii au căzut sub primele înghețuri de toamnă, grădinarii trebuie să știe că recolta nu va suferi de acest lucru.

    Varză peste care a dat bruma

    Varza albă este rezistentă la îngheț

    Varza albă poate fi tăiată chiar după primele înghețuri de toamnă. Este indicată această practică deoarece varza trebuie să fie puțin rece înainte de depozitare, altfel se poate ofili rapid.

    Micile înghețuri sunt utile pentru varză, dar dacă temperatura scade sub – 8 grade Celsius, atunci frunzele interioare ale verzei vor începe să moară. O astfel de varză nu mai poate fi păstrată mult timp. Cel mai bine este ca aceasta să fie gătită rapid.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție