• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Primele înghețuri de toamnă – culturi care trebuie recoltate urgent

  Angelica Lefter -

  Primele înghețuri amenință legumele și fructele ce nu au fost culese până acum din grădină, din câmp sua din livadă. Nu amânați recoltarea până la venirea iernii, mai ales în cazul unor legume și fructe ușor perisabile la temperaturi scăzute. Dacă nu aveți spații de depozitare, o soluție este conservarea lor cu o procesare minimă.

  Temperaturile pe timp de toamnă pot fi imprevizibile, astfel că de la valori ridicate ziua, noaptea pot apărea brusc înghețuri.  Chiar dacă gospodarii încearcă să recolteze tot din grădini, există posibilitatea ca înghețurile nocturne de toamnă să afecteze culturile care nu au putut fi strânse în întregime la timp.

  Nu toate legumele, fructele sau rădăcinoasele sunt rezistente la îngheț, iar fermierii ar trebui să știe care au prioritate în a fi culese și depozitate.

  Dacă valorile temperaturilor se apropie de 0 grade Celsius, indicat este ca fermierii să recolteze din grădina de legume acele culturi care nu au rezistență la îngheț.

  Zmeură afectată de îngheț

  Recoltatul zmeurei toamna

  Fructele de zmeură care au înghețat devin apoase și își pierd gustul și aroma, de aceea ele trebuie culese înainte ca temperaturile să scadă până la îngheț.  Zmeura poate fi consumată și imediat ce a înghețat, însă cea mai bună metodă este ca fructele ușor înghețate să fie transformate în dulceață.

  Mere pe ram după ce a dat bruma toamna

  Recoltarea perelor se face cât încă este cald

  Perele înghețate nu sunt potrivite pentru a fi consumate, de aceea grădinarii cu experiență recomandă recoltarea fructelor de pere înainte ca temperatura aerului să scadă sub 8 grade Celsius. În caz contrar, pomicultorii pot rămâne fără fructe proaspete și suculente. Perele nu se păstrează congelate, ele pot fi transformate în gemuri și dulcețuri.

  Merele înghețate își pierd gustul și aroma

  Merele nu pot fi congelate pentru mult timp. În momentul înghețării ele își pierd gustul și aroma. Pomicultorii sunt sfătuiți să colecteze fructele care au înghețat și să le proceseze, pentru a nu pierde o parte semnificativă din recoltă.

  Sfecla roșie păstrată în pământ până toamna

  Sfecla nu este rezistentă la îngheț

  Sfecla acumulează cantitatea maximă de vitamine abia până în toamnă, prin urmare, mulți grădinari așteaptă până târziu pentru a o recolta. Dacă s-a întâmplat ca temperatura să scadă brusc noaptea, sfecla trebuie culeasă urgent deoarece chiar și cel mai mic frig poate să dăuneze sfeclei. Dacă totuși sfecla a ajuns să înghețe în pământ, ea poate fi pusă la murat sau gătită, de preferat se poate folosi la borș și vinegretă.

  Dovleac ținut în grădină până toamna târziu (foto: pixabay.com)

  Dovleacul poate rezista la frig dacă este acoperit

  Dovleacul poate rămâne până mai târziu în grădină, totuși nu este indicat să îl prindă vreun îngheț. El poate fi păstrat pe vrej fără să înghețe dacă este acoperit cu spunbond, cuverturi vechi sau orice alt material care este la îndemână.

  Dacă o parte din recoltă a înghețat, aceasta se poate transforma în dulceață de dovleac. Totodată, din dovleac se mai pot obține și alte preparate precum salatele deliciose ori supe.

  Morcovii pot rezista mai mult timp la temperaturi scăzute

  Unii grădinari lasă culturile rădăcinoase în grădină până la debutul vremii reci sau la prima zăpadă. Aceștia chiar spun că vremea rece întărește morcovii. Astfel, dacă morcovii au căzut sub primele înghețuri de toamnă, grădinarii trebuie să știe că recolta nu va suferi de acest lucru.

  Varză peste care a dat bruma

  Varza albă este rezistentă la îngheț

  Varza albă poate fi tăiată chiar după primele înghețuri de toamnă. Este indicată această practică deoarece varza trebuie să fie puțin rece înainte de depozitare, altfel se poate ofili rapid.

  Micile înghețuri sunt utile pentru varză, dar dacă temperatura scade sub – 8 grade Celsius, atunci frunzele interioare ale verzei vor începe să moară. O astfel de varză nu mai poate fi păstrată mult timp. Cel mai bine este ca aceasta să fie gătită rapid.


  Te-ar mai putea interesa

  Zeama bordeleză – preparare și utilizare. Când și cum se aplică la pomi și legume Cel mai bun solar de legume: recomandări Îngrășământ pentru răsaduri. O rețetă ieftină și ușor de preparat

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional