• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ofertă-record pe piața terenurilor din Romania: 10.000 de hectare la vânzare ”dintr-un foc”. Cine ar putea cumpăra uriașa fermă evaluată la 50.000.000 de euro

    Daniel Befu -

    Fermierii români care lucrează 10.000 de hectare de teren agricol se pot număra pe degetele mâinilor, iar când unul dintre ei decide în mod misterios să își vândă afacerea, tranzacția devine una interesantă și de referință pentru sectorul agricol.

    Discret, apelând la serviciile unui intermediar, unul dintre cei mai mari fermieri ai României vrea să iasă din agricultură. Un anunț privind vânzarea unei imense ferme de vaci cu 10.000 de hectare de teren agricol a atras atenția reporterilor Agrointeligența, mai ales că piața terenurilor agricole abia a fost liberalizată în acest an, iar banii ce se cer pe afacerea din județul Timiș reprezintă un record: 50.000.000 de euro.

    Agrointeligența a aflat din surse sigure că ferma nu figurează cu datorii la bănci, fiind construită, în mare parte, din fonduri europene. Mai mult, pământul este de foarte bună calitate, având sol fin clasa 1 și 2. Din cele 10.000 de hectare, doar 2.000 de hectare erau inițial în proprietate, restul fiind concesionate de la Agenția Națională a Statului pe o perioadă de 99 de ani sau luate în arendă. Din acestea ultimele, cele mai recente informații arătau că latifundiarul a reușit să cumpere încă 4.000 de hectare cu sol clasa 1 de la proprietarii din zonă, ajungând să dețină un total de 6.000 de hectare din cele 10.000 scoase la vânzare.

    Utilaje performante, silozuri și fabrică de paste

    Pentru suma colosală de 50 de milioane de euro, cel care vinde dă asigurări că ferma de vaci vine la pachet nu doar cu teren agricol, ci și cu silozuri, cu spații de depozitare, cu o fabrică de paste și chiar cu o pensiune cu circuit închis. Agribusiness-ul deține și o impresionantă flotă de utilaje agricole: 50 de tractoare și 10 combine de ultimă generație, cumpărate în ultimii doi ani. În plus, ferma de vaci este completată de o stație de biogaz.

    Business-ul este situat în județul Timiș, însă nu se oferă detalii privind locația exactă și nici despre cine este latifundiarul care vrea să iasă de pe piață. Nu se spune nici dacă proprietarul este român sau dacă este vorba despre o investiție străină, unul dintre fondurile de investiții prezente în zona Banatului. Totuși, am aflat că averea agricolă este trecută pe patru firme, care se vând toate dintr-un foc, pentru 50 de milioane de euro.

    Prețul ar putea fi negociat, iar de vânzare se ocupă un intermediar la fel de discret ca și proprietarul, probabil pentru că tranzacția se dorește a fi făcută fără prea multă vâlvă.

    3.600 de euro, prețul mediu al terenurilor agricole din Banat

    O astfel de afacere încheiată ar putea să dea peste cap valoarea terenurilor agricole din zona în care este aflată ferma de vânzare. În prezent, județul Timiș este recunoscut pentru cele mai scumpe pământuri din România, fiind o adevărată atracție pentru investitorii din Occident, motiv pentru care nici nu prea mai există suprafețe mari disponibile. În această situația, oferta-record amenință să destabilizeze prețul mediu din zonă, situat, potrivit analizei companiei de specialitate DTZ Echinox, la un nivel de 3.600 de euro pe hectar.

    Oferta ar putea fi pe placul lui Ion Țiriac

    În România, sectorul agricol nu duce lipsă de investitori, așa că odată popularizată oferta de vânzare în mediile potrivite, este o chestiune de timp până când ferma cu 10.000 de hectare de teren își va găsi un nou proprietar. Un mare afacerist autohton ar putea fi acest nou latifundiar, având în vedere că a declarat public că dacă ar găsi în țară o suprafața comasată de 10.000 de hectare, ar cumpăra-o pe loc. Este vorba despre Ion Țiriac, cel care declara la finele anului trecut să va continua să investească în agricultură.

    Omul de afaceri Ion Ţiriac spus că ar fi dispus să cumpere până la 10.000 de hectare de teren agricol, dar oferta este redusă. „Nu prea găsesc. Eu aş cumpăra mâine dimineaţă până la 10.000 de hectare, imediat“, a spus omul de afaceri la emisiunea “După 20 de ani”, difuzată în decembrie 2013 de ProTV, fiind întrebat dacă achiziţionează terenuri în România. În opinia sa, investiţiile care ar trebui făcute în special în România, în actuala perioadă, sunt în agricultură şi în energie.

    Și străinii ar putea fi interesați

    Un alt potențial cumpărător pentru ferma de 50 de milioane de euro ar putea fi un fond de investiții german. Luna aceasta, compania de investiţii Artemis Group, cu activităţi în agricultură şi în domeniul energiilor regenerabile, a anunțat că vrea să cumpere în Banat terenuri agricole de 32,2 milioane de euro pe care să le deţină în portofoliu timp de 15 ani prin intermediul fondului de investiţii Harvest România. Nu este exclus ca această achiziție să vizeze exact ferma de 10.000 de hectare, iar prețul acesteia să fi fost coborât în urma negocierilor.

    De cealaltă parte, afacerea scoasă la vânzare ar putea fi și pe placul străinilor care deja exploatează suprafețe uriașe în județul Timiș. Un exemplu îl reprezintă concernul Ingleby, deţinut de celebra familie miliardară daneză Rausing, controlează în Romania 10.645 de hectare de teren în judeţele Timiş şi Caraş Severin, potrivit informaţiilor făcute publice de Ingleby.

    Recent, compania și-a majorat capitalul social pentru una dintre firmele sale din România, Ingleby România SRL, cu 11,4 milioane de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Oficialii companiei nu au vrut însă să comenteze pe marginea destinaţiei banilor proveniţi din Danemarca.

    anunt ferma record-1Notă: În urma faptului că oferta de vânzare a fermei de 50.000.000 de euro a fost inclusă într-un material difuzat sâmbătă în cadrul emisiunii ”Cultivat în România” (RTV), anunțul a dispărut de pe majoritatea site-urilor unde fusese postat luna trecută. Cel de pe tocmai.ro este încă pe site, fiind publicat pe 10 iulie – iar autenticitatea lui a fost probată de reporterii noștri. Ulterior, în urma în urma emisiunii de sâmbătă, pe adresa redactia@agrointel.ro, am primit o corespondență purtată între unul dintre potențialii cumpărători și intermediarul tranzacției,  o persoană oarecum cunoscută pe plan local și cu un trecut politic bogat. 


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!