• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea Laptelui, votată! Efectivele de animale și cantitățile de lapte colectat – raportate în Observatorul Laptelui

    Roxana Dobre -

    Legea Laptelui 2022 –  adoptată în Parlamentul României, la votul final din Camera Deputaților. Conform actului normativ, va fi înființat Observatorul Laptelui pentru monitorizarea pieței naționale de lactate.

    Produsele care conțin lapte vor fi diferențiate la raft de cele care au înlocuitori, prevede Legea laptelui şi a produselor lactate, proiect aprobat miercuri, 19 octombrie, de Camera Deputaților, cu 255 voturi ”pro”, 1 contra și 3 abțineri. Legea va merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare iar ca să intre în vigoare are nevoie și de publicarea în Monitorul Oficial.

    Votul privind Legea Laptelui a fost anunțat de către Florin Barbu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

    ”Atenție! Lapte și produse din lapte obligatoriu pe rafturi separate în magazine și supermarketuri. Legea Laptelui și a produselor lactate a fost adoptata, azi (miercuri 19 octombrie n.r), în Parlamentul României, cu unanimitate de voturi! Este o lege corectă și responsabilă, care va proteja cetățenii de marketingul înșelător și va transforma laptele produs în România într-un adevărat ”brand”, procesatorii primind recunoaștere și respect”, a anunțat președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților din Parlament, Florin Barbu.

    Conform acestuia, actul normativ adoptat reglementează sectorul laptelui și produselor lactate și se creează cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului.

    Ce prevede modificarea legii

    Potrivit lui Florin Barbu, modificările la Legea Laptelui prevăd inscripționarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru că printr-o etichetare corectă se reduce marketingul înșelător și concurența neloială.

    ”Stipulează ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită catre cumpărător a conținutului acestor produse”, a mai punctat demnitarul.

    Se înființează Observatorul Laptelui

    O noutate în cadrul Legii este înființarea Observatorului Laptelui, în cadrul direcției de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care va avea ca scop monitorizarea producţiei de lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră, centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor de consum, a producției, a echilibrului între cerere si ofertă și a costurilor.

    ”Se interzice folosirea denumirilor ”Lapte” sau ”Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte. Le mulțumesc atât colegilor mei din Comisia pentru Agricultură, cât și tuturor celor au votat această lege, procesatorilor din domeniu, alături de cale am dezbătut fiecare articol din actul normativ! Împreună am reușit să fim un adevărat sprijin pentru procesatori și pentru români care vor ști că laptele pe care îl cumpără este 100% lapte, 100% românesc, pentru că au ales raftul corect”, a mai punctat Florin Barbu.

    ”Observatorul laptelui și al produselor lactate monitorizează piața laptelui de vacă, bivoliță, oaie, capră și piața produselor lactate și are ca scop centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor actuale și viitoare în România, a producției, a echilibrului dintre cerere și ofertă, precum și a costurilor de producție (…) Observatorul laptelui și al produselor lactate este organismul de legătură cu Observatorul pieței laptelui din UE, constituit la nivelul Comisiei Europene. Transmiterea datelor către Observatorul pieței laptelui de la nivel European se realizează prin Sistemul Informatic pentru Managementul și Monitorizarea Pieței Agricole”, se arată în noua legislație votată de deputați.

    Observatorul laptelui și al produselor lactate colectează, în vederea centralizării, următoarele date:
    a) efectivul matcă de vaci de lapte, bivolițe, oaie, capră;
    b) cantitatea de lapte crud materie primă produsă;
    c) cantitatea de lapte crud materie primă livrată direct pe piață;
    d) cantitatea de lapte crud materie primă livrată către prim cumpărători;
    e) cantitatea de lapte crud materie primă livrată către procesatori;
    f) numărul operatorilor economici care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției laptelui de consum și a produselor lactate, precum și capacitatea acestora de procesare a laptelui, din care să rezulte:
    (i) cantitatea și prețul laptelui crud materie primă colectat de către aceștia;
    (ii) cantitatea de lapte procesat;
    (iii)cantitatea de produse lactate realizată;
    g) achizițiile intracomunitare și importulexportul din țări terțe, de cantități de lapte crud materie primă, produse semiprocesate și produse finite, indiferent de tip.

    Document util: Proiect adoptat Legea Laptelui 


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!