• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vârsta de 73 de ani, după o îndelungă suferință la plămâni

  agrointeligenta.ro -

  Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit la vâsta de 73 de ani după o lungă suferință.

  Vestea că Gheorghe Mencinicopschi s-a stins din viață a fost dată astăzi, miercuri, 19 octombrie, de Bibiana Stanciulov, proprietara fabricii de magiun de la Topoloveni.

  Marcată de dispariția profesorului Mencinicopschi, Bibiana Stanciulov a reușit cu greu să dea o scurtă declarație pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

  ”Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit acum câteva minute la un spital din capitală, la 73 de ani, era internat de mai multe zile cu o boală gravă la plămâni. Am aflat de la familie această veste. El a suferit foarte mult după ce a ieșit din închisoare. Eu consider că a fost o mare nedreptate. Activitatea științifică a unui om nu are nimic de-a face cu justiția de la un anumit moment, i s-a luat calitatea de Doctor Honoris Causa, să i se dea înapoi post-mortem. Se eliberase acum 3-4 ani, ceva de genul, a venit foarte, foarte slăbit și cu mari probleme de sănătate de acolo, din închisoare. Nici nu a mai avut ieșiri publice de atunci, cred că a mai ieșit o singură dată. Rudele n-au spus încă unde pot merge oamenii să-și ia adio de la iubitul profesor, dar știu ca va fi înmormântat în locul său de baștină, în localitatea Domnești, județul Argeș, lângă părinții dânsului”, ne-a declarat, printre lacrimi, Bibiana Stanciulov.

  Cercetătorul ştiinţific Gheorghe Mencinicopschi s-a născut pe 1 mai 1949 în comuna Domnești, județul Argeș. Biolog, biochimist și cercetător român, Mencinicopschi a fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România.

  Prof. univ. Dr. Gheorghe Mencinicopschi a elaborat tratate de specialitate în domeniul alimentului, alimentației, nutriției umane, biotehnologiei, publicând peste trei sute de lucrări științifice în țară și străinătate. A elaborat conceptul privind calitatea „informațională” a matricei alimentare (susținut la Congresele Internaționale de Nutriție Dubna 2007 și Krakovia 2008).

  A fost cercetător științific principal gr. 1 la Institutul de Cercetări Alimentare, Bucuresti și profesor universitar la Facultatea de Biotehnologii a Universității de Stiințe Agricole și Medicina Veterinară Bucuresti.

  A avut o activitate științifică în domenii ca: bioindustrie, biotehnologie alimentară, tehnologie alimentară și nutriție umană.

  Gheorghe Mencinicopschi a obținut 23 brevete de invenții.

  Profesorul Mencinicopschi s-a luptat în ultimii ani cu o suferință la plămâni pe care familia a pus-o pe seama perioadei petrecute în detenție la Rahova, după condamnarea nedreaptă din dosarul „Telepatia”.

  În luna martie anul trecut, presa scria despre starea precară de sănătate a profesorului Gheorghe Mencinicopschi. Acesta nu mai putea respira fără oxigen și  obosea imediat, având organismul foarte slabit. La acel moment, profesorul a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, urmând un tratament prescris de Flavia Groşan. Suspiciunea familiei este că a contractat microbul din plamâni în anii de detenţie, în care a fost ţinut în frig, umezeala şi mucegai la Penitenciarul Rahova.

  Gheorghe Mencinicopschi a fost încarcerat în 8 august 2014, dupa condamnarea definitivă la opt ani de inchisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice și fals în inscrisuri sub semnatură privată. Din această pedeapsă, Mencinicopschi a executat 780 de zile, adica puțin peste doi ani.

  În septembrie 2016, Tribunalul Ilfov a decis definitiv liberarea conditionata a lui Gheorghe Mencinicopschi, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa de opt ani de închisoare primită în dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.


  Te-ar mai putea interesa

  Dihor la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor Tranșa a doua din subvenția APIA. Sumele care intră în conturile fermierilor Înălțimea maximă a gardului dintre vecini. Prevederi în lege

  Ultimele știri

  Fermierul Ionuț Olteanu: ”Trebuie să ne învățam să facem agricultură și cu apă foarte puțină!” Ultimul Agrifish din acest an – agenda. Ministrul Agriculturii participă din partea României Fermierii din România și din încă 9 state membre îi cer șefei CE să acorde derogare pentru GAEC-uri