Cu 54 de ani de experiență în brazdă, fermierul Adrian Alexa fertilizează cu Nutri Top de la CICh
agrointeligenta.ro -Ziua de 1 august 1968 marchează intrarea în agricultură a fermierului Adrian Alexa. Cu peste cinci decenii în brazdă, fermierul a trecut de la CAP la o societate agricolă în care, alături cu un asociat, a ajuns să lucreze 1.500 de hectare. O suprafață care îl obligă pe răzeșul din Neamț să calculeze fiecare pumn de îngrășământ pe care îl dă solului. Fără o fertilizare inteligentă, cu pierderi minime, supraviețuirea exploatației este pusă în pericol. Este motivul pentru care Adrian Alexa a ales să colaboreze cu Combinatul de Îngrășăminte Chimice de la Năvodari – CICH, furnizor său de nutriție vegetală de ultimă generație.
De profesie economist, Adrian Alexa a terminat Institutul de Contabilitate și Economia Agrară de la Iași. ”În afară de cele pur economice, se făceau și foarte multe tehnologii de creștere a plantelor, tehnologii horticole, tehnologii de mecanizare, de alimentație, de zootehnie, de alimentație în zootehnie și sunt cumva familiarizat cu aceste activități din agricultură. Am început în 1968 la un CAP din Piatra Neamț, care la acea dată avea performanța de a avea 2,50 lei la ziua muncă”, vorbește fermierul despre începuturile sale în agricultură.
A transformat CAP-ul din Neamț
Un bun manager încă din perioada comunismului, Adrian Alexa a reușit să transforme CAP-ul din județul Neamț. ”În fiecare an am crescut valoarea zilei muncă – prin în 1970 la 25 de lei ziua muncă, în 1971 la 40 de lei ziua de muncă și în fiecare an tot am crescut la muncă în așa fel încât oamenii răspundeau mult mai bine activităților din teren. Oamenii fiind plătiți, și producțiile au crescut an de an. Am avut bani din fiind autofinanțați să putem cumpăra îngrășăminte. Am folosit încă de la început, de când s-au folosit în agricultură erbicide, pesticide care ne-au ajutat în obținerea unor producții bune la hectar. (…) Lucrurile astea fără doar și poate au făcut posibil ca, la un moment dat, CAP-ul Piatra Neamț să obțină locul doi pe țară în eficientizarea producției – respectiv la producții medii la hectar și la beneficiu – cum era pe atunci. Beneficiul net. Practic, indicatorul cel mai sintetic care la ora actuală este profitul. Ai profit, ești bun, n-ai profit, falimentul și s-a terminat cu societatea”, își amintește fermierul nemțean.
Priceperea l-a ajutat să preia și responsabilități mai mari la nivelul județului Neamț: ”Datorită acestor rezultate bune pe care le-am avut, cei de la conducerea județului, respectiv prim-secretarul, domnul Lucian Buzugan, care era secretar cu probleme de agricultură – ce s-au gândit ei? -”Să-l luăm pe Adrian de la capul Piatra Neamț să-l aducem la Direcția Agricolă!” – și așa am ajuns eu director plan economic la Direcția Generală pentru Agricultura al județului Neamț. În acea perioadă am primit sarcină de la partid – cum era atunci – să eficientizăm agricultura la nivelul întregului județ și așa am luat-o din unitate în unitate și aveam ca obiectiv să eficientizăm agricultura județului Neamț”.
Adrian Alexa, un fermier capitalist din 1994
După Revoluție, împreună cu un coleg, inginerul agronom Cristian Apetri, Adrian Alexa a decis să devină capitalist.
”Lucrăm o exploatație de circa 1.500 de hectare în comunele Ștefan cel Mare, Bărgăuani, Dragomirești și Dochia. Am început mai timid prin anii 1994, când ne-am înființat și societatea. De atunci în fiecare an tot am crescut suprafața primită în arendă datorită faptului că oamenii din aceste comune au avut încredere în noi că facem o agricultură performantă. Am dat arendă corespunzătoare ca să fie oamenii mulțumiți de ceea ce realizăm noi aici și să aibă și ei partea lor de mulțumire. În așa fel s-au îmbrăcat lucrurile ca toată lumea să iasă bine și să fie mulțumită de ceea ce facem„, ne-a declarat Adrian Alexa despre cum s-a dezvoltat ferma.
Lucrează terenuri binecuvântate, dar nu foarte fertile
Adrian Alexa lucrează terenul cu responsabilitate pentru că știe că pământul pe care îl cultivă este unul încărcat de istorie și pentru care s-a vărsat mult sânge.
”Aceste terenuri sunt binecuvântate, au în componența lor și foarte mult sânge vărsat pentru bucata de pământ a fiecăruia. Sunt niște terenuri medii ca fertilitate, dar și ca precipitații în raport cu alte zone. Anul acesta, însă, ploile au fost zgârcite cu noi. Îi mulțumim lui Dumnezeu că ni le-a dat și pe aceastea! Practic, agricultorul totdeauna se uită în sus –”Dă, Doamne, să plouă, dă Doamne, să nu mai plouă. Dă, Doamne, să ne ferești din grindină, de vijelii, furtuni și așa mai departe!”. Practic, umbrela agricultorului este cerul. Asta spune tot de greutățile care sunt în agricultură”, vorbește Adrian Alexa cu înțelepciunea unui fermier care a avut de înfruntat ani grei și ani foarte grei și aproape niciodată ani excepțional de buni.
Fertilizează culturile cu produsele de la Combinatul de Îngrășăminte de la Năvodari
O decizie importantă în ferma Tehnoind din Ghigoiești a fost cea de colabora cu Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari. Fermierul Adrian Alexa spune că fertilizanții, la pachet cu genetica pe care o alege, la fel, cu multă grijă, sunt fost elementele care asigură rentabilitatea exploatației.
”Îngrășămintele pe care le achiziționăm de la CICH Năvodari au revoluționat eficiența din activitatea noastră. Au o calitate deosebită, au degajarea aceasta lentă la ureea pe care o folosim, nu facem multe treceri prin câmp – economisim astfel nu doar la cantitatea de îngrășăminte, dar și la motorină, nu tasăm solul. Ce pot să vă spun este că îngrășămintele de la CICh au o eficiență deosebită în hrănirea plantei pe toată durata ei de vegetație”, ne-a declarat Adrian Alexa.
Tânărul Cristian Apetrei preia ștafeta în ferma Agroind Ghigoiești
Cel care aplică în fermă schema de fertilizare este Cristian Apetrei. Fiul inginerului Ioan Apetrei, asociatul lui Adrian Alexa, tânărul este cel care coordonează activitatea de producție și, totodată, cel care preia, treptat, administrarea întregii exploatații.
”Tehnologia CICh este cea care ne face să continuăm activitatea în sectorul agricol în acești ani deosebit de grei. Încercăm să ne adaptăm soluțiile la cerințele atmosferice, cerințele pământului, cerințele de bani. Presiunile sunt foarte mari, astfel încât căutăm soluții în a reduce costurile și a maximiza producțiile. De când folosim CICH, într-un fel ne-am schimbat optica asupra tehnologiilor în ceea ce privește utilizarea fosforului și azotului. Într-adevăr, dozele recomandate trebuie respectate dar spre exemplu, pe partea de fosfor și potasiu încercăm să divizăm dozele aplicate atât pe adâncimi diferite și la momente diferite – atât în toamnă cât și în primăvară iar pe partea de azotoase, datorită tehnologiei inovatoare promovate de CICH, utilizând ureea NG și amosulf NG, reușim să facem mai puține treceri în primăvară – câteodată chiar o singură trecere pe partea de azot”, explică Cristian Apetrei, inginer al Tehnoind Ghigoiești.
Schema de fertilizare, revoluționată de produsele CICH Năvodari
”Utilizăm ca program de fertilizare partea de Nutri Top Cerealfos pe care îl încorporăm pe o adâncime de 15-20 centimetri, apoi venim pe partea de semănat cu Nutri Top Performance la partea de de grâu – partea de porumb și cu un Nutri Top Special la partea de floare, sfeclă, cartof, alte culturi speciale (…) Un lucru deosebit în colaborarea noastră cu produsele furnizate de CICh, este că am schimbat cumva optica de administrare a îngrășămintelor. Dacă înainte partea de fosfor și potasiu o administrăm în doză unică și partea de azotoase o administram în 2-3 doze, la momentul ăsta administrăm partea de fosfor în 2 doze pe 2 adâncimi diferite deoarece fosforul are protecție la blocare și îl administrăm fără probleme din iulie-august pentru anul viitor iar la partea de azot dacă făceam minim 2 sau chiar 3 treceri de azot, utilizând Uree NG sau Amosulf NG în funcție de cultură, reușim să facem o singură trecere cu toată doza la prima intrare în câmp și după aceea într-un fel uităm că trebuie să mai fertilizăm. Dar azotul este disponibil pe toată perioada de vegetație – cel puțin 2 până la 3 luni și este extraordinar”, explică Cristian Apetrei.
Nutri Top Cerealfos și Nutri Top Performance, produse recomandate de CICh
Ferma Tehnoind beneficiază, în cadrul parteneriatului cu CICH, și de consultanță pe partea de normare și aplicare a îngrășămintelor. Raluca Antonesei, Director general CICH Moldova, este cea care se asigură că fiecare fermier care aplică îngrășămintele combinatului primește toate informațiile și sprijinul necesar pentru a maximiza schema de fertilizare. Iar un produs vedetă care asigură fermierilor randamentul este Nutri-Top.
”Tehnologia Nutri Top se bazează pe un polimer de sinteză unic în România, de ultimă generație, un potențiator de fosfor care protejează fosforul existent în îngrășămintele CICH pentru a nu se retrograda și a nu se bloca în sol. Nutri Top pune la dispoziție mare parte din fosforul existent în sol”, explică Raluca Antonesei, Director general CICH Moldova.
Raluca Antonesei, Director general CICh Moldova: ”Nutri Top Cerealfos – ca și formulă este 0:40:0, cu sulf și calciu, se pretează foarte bine pentru tot pentru tot ce înseamnă culturi de toamnă – pentru păioase și pentru rapiță”
Raluca Antonesei, Director general CICh Moldova: ”Nutri Top Performance este 5:30:0 + microelemente, pretat pentru cultura de porumb și nu numai. Are prezent în formulă inhibitorul de nitrificare, care care asigură azotul necesar plantelor de la 4 până la 45 de zile”.
Mai multe detalii despre produsele CICh – Combinatul de Îngrășăminte Chimice Năvodari, găsiți pe site-ul www.cich.ro sau sunând la + 4 0241.255.175