• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sărătura sau solul sărat. Cauze, tratamente

    Angelica Lefter -

    Sărătura, acel sol sărat sau salin, conține săruri minerale în exces față de solurile obișnuite, cu efect negativ asupra cultivării plantelor. Pentru solurile sărate se recomandă o serie de tratamente care reduc concentrația de săruri.

    În prezent, se estimează că 25% din solurile lumii sunt sărate, iar în ritmul de creștere a suprafețelor saline, până la jumătatea secolului, 50% dintre soluri vor avea probleme de salinitate.

    Sărătura – efecte asupra plantelor

    Salinitatea crescută a unui sol are efect toxic asupra plantelor. Unele săruri (carbonați, sulfați, cloruri) acționează ca otrăvuri asupra plantelor, și le provoacă moartea.

    Concentrația mare de săruri solubile duce la o presiune osmotică externă a soluției de sol mai mare. Din această cauză, rădăcinile își pierd capacitatea de a absorbi apa, iar fără apă, procesul de fotosinteză devine imposibil.Apa este implicată și în procesul de transpirație, datorită căruia are loc termoreglarea. Și chiar dacă există suficientă umiditate în sol, acesta va fi inaccesibilă plantelor.

    Salinitatea ridicată a solului afectează culturile indiferent de sezonul de vegetație. În funcție de cât de sărat este un sol, efectul asupra plantelor poate varia de la înrădăcinare slabă, la o rată scăzută de creștere și dezvoltare, până la moartea completă a culturii.

    De ce avem sărături sau soluri sărate. Cauze

    Cauzele pentru care un sol este sărat sunt diverse și se pot grupa în două mari categorii:
    – Salinitatea solului apare în mod natural
    – Salinitatea solului este cauzată de acțiunea omului.

    Salinizarea naturală a solului are loc cel mai adesea în acele locuri de pe planetă unde există o lipsă de umiditate. Lipsa umidității determină apele subterane care se evaporă în mod constant de la suprafața solului să tragă sărurile din straturile mai adânci la suprafață. Ca urmare, concentrația lor în stratul superior, arabil, crește la niveluri care sunt dăunătoare plantelor.

    În unele situații, cauza sărăturilor este chiar nivelul ridicat de săruri din roca-mamă. Astfel, s-au format toate stepele saline din locurile uscate și fierbinți ale planetei.

    Greșelile prin care facem solul să fie sărat

    Solul ajunge să fie sărat și din cauza acțiunilor umane. Sunt o serie de greșeli pe care fermierii le fac și care cresc salinitatea unui sol.

    O primă cauză a creștere a salinității solului este aplicarea îngrășămintelor în exces. Toți fertilizanții sunt săruri solubile, așa că dacă se depășește norma de fertilizare, planta va absorbi doar câți nutrienți îi sune necesari, restul rămânând în sol.

    Concentrația de săruri din sol va crește și se declanșează salinizarea acelui substrat.

    Salinitarea solului poate fi cauzată și de excesul în aplicarea îngrășămintelor organice. Deșia u surse naturale, ele trebuie folosite cu moderație. La fel ca în cazul îngrășămintelor de sinteză, și cele organice sunt absorbite de plante doar într-o anumită doză, iar restul rămâne în sol și îlface sărat.

    Irigarea este o altă cauză a solurilor sărate. Dacă se irigă mult la suprafață, apa se evaporă rapid, iar sărurile rămân în stratul arabil, reducându-i treptat randamentul. Irigarea excesivă duce, de asemenea, la salinizarea solului. În acest caz, apa de irigare se combină cu apa subterană, atrăgându-le sărurile prin capilare la suprafața solului. Ca urmare, această acțiune va crește concentrația de săruri în stratul superior.

    Cum corectăm un sol sărat

    Cum poate fi combătută salinizarea solului. În primul rând fermierii trebuie să determine nivelul de sare din sol, iar acest lucru ar trebui făcut anual, și chiar de 2-3 ori pe sezon. Astfel de analize sunt efectuate în laboratoare specializate. În urma studiului se va determina gradul de salinitate al solului și tipul acestuia.

    În funcție de cantitatea de sare, solurile sunt împărțite în:
    • Soluri ușor sărate
    • soluri cu salinitate medie
    • Soluri puternic saline
    • Soluri foarte sărate

    Tipul de salinitate depinde de conținutul de ioni principali (cloruri, carbonați etc.) din sol.

    Există patru tipuri principale de salinitate:
    • clorură
    • carbonat
    • sulfat
    • amestecată

    De regulă, plantele care cresc pe sol pot indica un conținut crescut de sare, astfel că problemele lor de dezvoltare sunt un semnal important ce nu trebuie neglijat.

    Tratamente eficiente pentru soluri sărate

    Sunt câteva măsuri pe care chiar fermierii le pot lua pentru a scăpa de un sol puternic salinizat.

    Spălarea profundă a solului sărat. Ca urmare a spălării, sarea din stratul superior (arabil) va fi spălată în straturile inferioare ale solului, unde nu va dăuna plantelor.

    Pentru acest tratament aplicat solurilor sărate, la 1 metru pătrat se toarnă cel puțin 100 de litri de apă. Cel mai bun moment pentru a spăla solul salin este sfârșitul verii, mai exact toamna.

    Pentru această procedură, este de dorit să fie folosită apă cu mineralizare scăzută. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci se poate reduce nivelul de săruri din apa de irigare, turnându-l în recipiente și lăsând-o să se așeze câteva zile. După 2-3 zile, în stratul superior de apă (aproximativ 70 cm înălțime), cantitatea de săruri va scădea cu 70% deoarece toate sărurile se vor depune pe fundul rezervorului.

    O altă metodă este utilizarea unui filtru de purificare a apei care va ajuta la îmbunătățirea calității apei și la demineralizarea acesteia. Plantele trebuie udate rar, dar din abundență, iar apa trebuie să ajungă în sol la o adâncime mare.

    Un drenaj bine efectuat, soluție pentru solul sărat. Pentru ca sărurile după spălare să nu rămână în sol (pentru că atunci se pot ridica din nou în straturile superioare), trebuie scoase definitiv afară.

    Pentru a face acest lucru, înainte de spălare, se pune în funcțiune sistemul de drenaj. Un șanț de drenaj este săpat în punctul cel mai de jos al terenului sau al grădinii, dacă este posibil, în afara acesteia, astfel încât apa sărată să intre într-o gaură sau loc similar nefolosit pentru agricultură. Dacă amplasamentul este mare, mai sunt săpate câteva șanțuri de drenaj suplimentare, care sunt adiacente celui principal.

    Amendamentele de sol rezolvă problema solurilor sărate. Îngrășămintele pe bază de calciu ajută la curățarea solului de săruri solubile și pot rezolva problema solurilor sărate. Introducerea fertilizanților cu calciu fac solul mai permeabil, iar acest lucru contribuie la o scurgere mai eficientă a sărurilor inutile din straturile superioare și la scăderea salinității acestuia. Amendamentele pe bază de calciu se aplică odată cu arătura de toamnă sau săpătul grădinii toamna, la o normă de 4-5 kg pe fiecare metru pătrat. Atât carbonatul de calciu, cât și oxidul de calciu pot fi folosite pentru amendarea solurilor sărate.

    Cultivarea plantelor siderate se recomandă pentru soluri sărate. Anumite plante siderate sunt recomandate la soluri sărate pentru că reduc cantitatea de săruri din componența acestora. Acest lucru se întâmplă ca urmare a faptului că, în procesul de descompunere a deșeurilor organice, o parte din ionii ”excesului” este legată de bacteriile din sol care descompun materia organică. Datorită acestui fapt, cantitatea de săruri din sol este redusă.

    În plus, atunci când putrezesc, resturile vegetale vor oferi un drenaj suplimentar, după care spălarea solului va fi mai eficientă.
    Sorgul, iarba sudaneză și lucerna sunt considerate a fi unele dintre cele mai bune siderate care sunt utilizate pe soluri saline.

    https://www.ogorod.ru/ru/now/soil/18532/Zasolennaya-pochva-kak-opredelit-i-borotsya.htm


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!