• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Obiectivele vicepreședintelui COPA-COGECA, Marius Micu: ”Reprezentarea intereselor fermierilor români și prezentarea specificităților agriculturii naționale”

    Angelica Lefter -

    Marius Micu, Vicepreședinte al COPA-COGECA, a fost invitatul emisiunii Agrostrategia de luni, 24 octombrie, de pe TVR 1. În cadrul interviului, Marius Micu a punctat care sunt obiectivele mandatului său în echipa de conducere a celei mai mari organizații de fermieri de la nivelul Uniunii Europene.

    Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia, de la TVR1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Marius Micu a opinat că România are nevoie de un număr mai mare de experți în cadrul organizației pentru a reprezenta interesele țării și a oferit o definiție a instrumentului prin care fermierii români se pot face auziți la nivel european.

    ”Vreau să descriu instrumentul, pentru că este un instrument extraordinar de puternic la nivelul Uniunii Europene, la COPA-COGECA fac referire, și extrem de util României pentru a-și reprezenta poziția în fața instituțiilor de resort la nivel european. COPA-COGECA este cea mai mare organizație din Europa, înființată în 1958, este formată, de fapt, din două elemente: COPA – care este despre fermieri și reprezintă peste 22 de milioane, iar COGECA – este înființată în 1959, este despre cooperative și reprezentarea intereselor. COPA-COGECA a luat naștere prin uniunea, în scurt timp după înființarea celor două, prin uniunea celor două organizații și astfel avem organizația COPA-COGECA”, a explicat Marius Micu.

    ”Trebuie să uniformizăm poziția României în COPA-COGECA”

    Vicepreședintele COPA-COGECA a explicat că, în cadrul acestui instrument, România este reprezentată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care este compusă, din patru organizații din țara noastră.

    ”Prin această organizație, ca și dimensiune, avem organizații care reprezintă interesele fermierilor din statele membre din 26 de țări, iar fiecare stat membru are, din cunoștințele mele, între 1 și 5 organizații per fiecare stat membru care merge în COPA-COGECA. Momentan, într-adevăr, România este reprezentată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, care este compusă, informal, din 4 organizații din România, dar totodată trebuie să spun că este și momentul în care trebuie să avem o deschidere, pentru că această poziție nu este nici a lui Micu Marius, trebuie să recunoaștem, nu este nici a Alianței pentru Agricultură și Cooperare, sau cel puțin așa ar trebui, fiind spusă, este a României. Atunci, dacă spunem că această poziție este a României, va trebui să existe o deschidere foarte mare către toate asociațiile existente în România, ca să putem să transmitem experți în cadrul grupurilor de lucru, pentru că COPA-COGECA are 52 de grupuri de lucru și atunci trebuie un volum și un număr mare de experți . Și mai este o chestiune foarte importantă, este despre faptul că trebuie să uniformizăm poziția României în cadrul dezbaterilor, adică trebuie să reprezentăm și ferma de subzistență, trebuie să reprezentăm și ferma de familie, cât și prin ferma comercială, să o definesc, sau ferma mare, fără să antagonizăm”, a spus specialistul.

    COPA-COGECA este un instrument foarte util și de reprezentare a intereselor fermierilor români

    Vicepreședintele COPA-COGECA, Marius Micu, a arătat, în cadrul emisiunii AgroStrategia și care sunt obiectivele sale, dar și ale celorlalți români prezenți în organizație.

    Astfel, unul dintre cele mai importante obiective este ca fermierii români să-și prezinte amendamentele direct în procesul de elaborare a regulamentelor, care ulterior vor fi transpuse și în legislația națională.

    ”Unul din obiective este să coagulăm împreună, să înțelegem și asociațiile care sunt în momentul acesta reprezentate prin pozițiile despre care am vorbit în COPA-COGECA, dar să încercăm să apropiem în mod concret și practic toate celelalte asociații sau cel puțin cele care își doresc să vină să facă actul de reprezentare. De ce? Pentru că COPA-COGECA este un instrument foarte util și de reprezentare a intereselor. Nu există Consiliul AgriFish, consiliul miniștrilor, fără ca COPA-COGECA să nu fie la masa discuțiilor. Nu există discuții cu Comisia Europeană pe agricultură fără ca COPA-COGECA să nu fie, nu există modificări ale regulamentelor fără ca și COPA-COGECA să fie prezentă și atunci este instrumentul extrem de util ca fermierii români să-și prezinte amendamentele și armonizarea amendamentelor, bineînțeles cu colegii din Europa, cu ceilalți colegi direct în procesul de elaborare a regulamentului, care regulament sau directivă se va transpune într-un viitor imediat apropiat în legislația națională. Iar dacă noi vedem ca organizație decât reprezentarea intereselor la nivel național, ne limităm, pentru că putem să intervenim cu un pas mai în față direct în procesul de elaborare a regulamentului și atunci să ne fie mult mai ușor”, a explicat Marius Micu.

    Obiective majore în cadrul COPA-COGECA: reprezentarea directă a intereselor fermierilor români 

    Oficialul a explicat că un alt element important este prezentarea specificităților naționale, în contextul în care fermierii români stau la masa discuțiilor alături de state precum Norvegia sau Olanda.

    ”Este extrem de util să ne reprezentăm interesele și e un obiectiv al meu să reprezint interesele tuturor fermierilor din România, iar un alt element destul de important, foarte important este să prezentăm specificitățile României în cadrul chiar COPA-COGECA, pentru că la masă stăm cu Finlanda, cu Suedia, cu Ungaria, cu țări nordice, Olanda, Norvegia. Fermierii din Norvegia își reprezintă interesele lor în fucncție de nevoile lor, dar dacă România nu a fost la masa aia, între fermieri să spună: în România avem secetă, în România avem temperaturile acestea, în România avem dăunătorii ăștia, în România ne trebuie derogare la neonicotinoide pentru că…ei nu sunt conștienți. Și a nu fi conștienți și a nu armoniza opinia și înțelegerea nevoilor noastre va duce la amendamente care exclud uneori, sau România este vădită de aceste specificități în forma finală a regulamentelor. Sunt două elemente foarte importante: reprezentarea directă a intereselor fermierilor români și prezentarea specificităților agriculturii românești, totodată, în cadrul COPA-COGECA, dar și în relația cu instituțiile europene”, a conchis Vicepreședintele COPA-COGECA, Marius Micu, invitat al emisiunii AgroStrategia, de luni – 24 octombrie, la TVR1.

    AgroStrategia. Invitat: Marius Micu, Vicepreședinte COPA-COGECA (24.10.2022)


    Te-ar mai putea interesa

    Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii O familie de fermieri și-a găsit culturile din solar arse cu erbicid

    Ultimele știri

    Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre