• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Araucana – rasa de găini care fac ouă verzi și albastre, fără colesterol

    agrointeligenta.ro -

    Araucana, rasa de găini care fac ouă verzi și albastre, ouă fără colesterol, este foarte apreciată. Câte ouă face o găină Araucana, cât trăiește o găină din rasa Araucana, ce mănâncă o găină Araucana sau ce randament are la carne, aflați din acest articol.

    Araucana este o cunoscută rasă de găini crescute atât pentru aspectul lor, cât și pentru producția de ouă. Această rasă de păsări de curte este recunoscută pentru ouăle de culoare verzi și albastre, cu un conținut foarte scăzut de colesterol. Li se mai spune și găini negre care fac ouă verzi.

    Găini Araucana – originile rasei

    Originea găinilor din rasa Araucana este în America de Sud, mai exact pe coasta de vest a Americii de Sud. Aceste găini au fost descoperite în 1880 printre mapuche sau araucani, în Chile, de aici și numele rasei.

    Cum se crește Araucana, rasa de găini cu cele mai sănătoase ouă 

    În Europa, găinile din rasa Araucana au început să câștige popularitate începând cu anul 1920, cât au fost prezentate în cadrul Asociației Științifice Mondială a Crescătorilor de Păsări, desfășurată la Haga în 1920.

    Caracteritici ale găinilor și cocoșilor Araucana

    Găini din rasa Araucana – caracteristici

    Găinile din rasa Araucana prezintă o serie de caracteristici care le fac ușor de recunoscut și sunt crescute ca păsări decorative, având un penaj bogat, într-o mare varietate de culori: alb, albastru, negru, cuc, grâu, grâu albastru, somon argintiu, somon auriu, sălbatic auriu, albastru auriu sălbatic, somon albastru auriu, somon alb auriu.

    Puii de rasă pură au o imunitate puternică înnăscută și nu sunt susceptibili la boli. Totuși, dacă o îngrijire necorespunzătoare și lipsa măsurilor de prevenire a bolilor poate conduce la apariția diferitelor infecții sau paraziți.

    Descrierea rasei Araucana

    Descrierea rasei Araucana începe cu statura păsărilor. Greutatea unui cocoș de Araucana este între 2 și 2,5 kilograme, în timp ce o găină Araucana are între 1,6 și 2 kilograme. Pieptul este ușor convex, penele bine strânse pe corp.

    Creasta păsărilor Araucana are o formă specifică de păstaie, iar urechile sunt roșii.

    Ochii păsărilor Araucana sunt roșiatici, cu tentă portocalie, iar ciocul lor este încovoiat în jos, proporțional cu capul ca dimensiune.

    Pe cap, penajul poate forma un moț, perciuni sau chiar barbă, în funcție de linia rasei.

    Picioarele găinilor și cocoșilor din rasa Araucana sunt puternice, de o culoare albastru-verzui.

    Penajul păsărilor Araucana este dens, într-o largă varietate de culori și combinații. Sunt acceptate 12 varietăți de culorizare a penajului ce include combinații negru-roșu, albastru auriu, negru sau crem deschis, spre alb. Se acceptă și combinații de 2-3 culori în penaj.

    Cum arată găinile Araucana. Standardul rasei

    Aspectul găinilor Araucana este aparte, iar principala caracteristică ce standardul rasei este absența completă a cozii sau prezența unei cozi mici.

    Producția de ouă de culoare turcoaz este un alt semn că găina este de rasă Araucana. Culoarea ouălor de Araucana este verde, turcoaz, chiar albastre.

    Productivitatea rasei de găini Araucana

    Rasa de găini Araucana este crescută în principal pentru ouăle mari de culori inedite. Araucana este considerată o rasă de găini pentru ouă.

    Găinile Araucana încep să facă ouă devreme, depun ouă de la vârsta de 6 luni. Găinile de Araucana produc ouă până la vârsta de 10 ani. Cea mai productivă perioadă este în primii doi ani, apoi cantitatea de ouă scade treptate.

    Producția de ouă la o găini Araucana este între 160 și 180 de ouă pe an. Păsările ouă tot timpul anului, cu scurte pauze toamna și iarna.

    Un ou de Araucana cântărește de obicei între 50 și 60 de grame.

    Specificul ouălor de Araucana este culoarea ce merge de la verde la turcoaz, chiar albastru.

    Carne de pui Araucana este apreciată ca gust și bogată în nutrienți. Totuși, nu se obțin randamente foarte bune la creșterea acestor păsări pentru carne întrucât la supraalimentare nu se obține o creștere a masei musculare, ci doar obezitatea păsărilor.

    Ouă de găini Araucana

    Ouăle de Araucana, sărace în colesterol

    Ouăle găinilor din rasa Araucana sunt apreciate atât pentru gust, cât și pentru faptul că au un conținut mai scăzut de colesterol și sunt bogate în acizii Omega 3 și Omega 6. Araucana este cunoscută și ca rasa de găini care face ouă fără colesterol.

    Cum se formează culoarea verde la ouăle de Araucana – o întrebare pe care și-o pun mulți pasionați. Coaja colorată a ouălor de Araucana este transmisă genetic și nu este influențată de factori de creștere sau prin alimentația păsărilor.

    Culoarea ouălor de Araucana este dată de un pigment secretat de bilă numit biliverdină. Intensitatea culorii albastre / verzi a ouălor scade în timpul sezonului din cauza scăderii stocului de pigmenti biliverdinici. Astfel, vara, culoarea ouălor este mai intensă, iar iarna ele au o colorizare mai palidă.

    Albastrul ouălor se poate transforma în verde măsliniu dacă specia este încrucișată cu alta cu ouă brune (tip marans ). În schimb, descendenții unei cruci cu o rasă cu ouă albe (tip Leghorn) vor da ouă de un albastru mai clar. Cel mai intens albastru se obține prin încrucișarea subiecților homozigoti pentru această trăsătură.

    Găini și cocoș din rasa Araucana

    Creșterea rasei de găini Araucana

    Creșterea și îngrijirea găinilor din rasa Araucana nu pune probleme întrucât aceste păsări de curte nu au nevoie speciale și nu cer un spațiu dedicat. Totuși, se recomandă separarea lor de alte rase de găini pentru a evita conflictele între cocoși și încrucișarea cu alte rase.

    Adăpostul sau cuibarul păsărilor de Araucana nu diferă de cel pentru alte păsări de curte. La Araucana trebuie să asigurați la creșterea în spații închise o suprafață de 1 metru pătrat pentru fiecare 4 găini. Se recomandă creșterea în cuibare pentru a evita și luptele între cocoși. Se vor separa câte un cocoș cu cel mult 8 găini în același spațiu. Cotețele trebuie să aibă o podea din lemn, pământ sau beton pe care să existe fân uscat, rumeguș sau nisip.

    Temperatura optimă pentru împerecherea păsărilor și pentru reproducere este de la 17 la 20 de grade Celsius. În serile lungi de iarnă, va fi necesară o sursă de iluminare artificială, iar pentru sezonul cald trebuie să fie prevăzută o unitate de ventilație.

    Păsările Araucana vor avea nevoie și de un spațiu deschis care să fie îngrădit cu un gard de cel puțin 1,5 metri ca păsările să nu sară. În acest spațiu amenajați hrănitori și vase de apă, un loc pentru băi de cenușă și un altul cu nisip și pietriș. Asigurați păsărilor umbră și protecție de ploaie pe timpul zilei, cât ele se află afară.

    Pui de o zi din rasa Araucana

    Reproducerea rasei Araucana

    Înmulțirea rasei Araucana este o afacere bună pentru crescători care valorifică atât păsările, cât și ouăle pentru incubat.

    Totuși, obținerea puilor de Araucana este dificilă pentru cei care nu au experiență în înmulțirea acestei rase. O problemă o reprezintă lipsa cozii, a vertebrelor codale care pune probleme la fertilizarea ouălor: la împrechere, cloaca nu se deschide suficient și ouăle foarte des rămân nefecundate.

    Pentru a facilita fecundarea, la fiecare 20 de zile se taie penele groase aflate în jurul organelor genitale atât la găini, cât și la cocoși. Acest lucru crește rata de fecundare de la 60% până la 90-100%.

    La înmulțirea rasei Araucana, o altă problemă este prezența unei gene semi-letale la găinile cu moț, barbă sau perciuni. Astfel, dacă se împerechează indivizii moțați între ei, puii rezultați sunt neviabili și mor în primele zile. Pentru ca puii să fie viabili, se folosește un singur părinte ce prezintă moț. Astfel, pentru a evita riscul de a pierde puii, se recomandă împerecherea păsărilor după cum urmează: una dintre ele ar trebui să aibă moț pe cap, iar cealaltă – barbă.

    Majoritatea puii de Araucana nu au instinctul de eclozare, așa că petru a obține pui, ouăle sunt plasate într-un incubator sau în cuiburile altor rase de găini care ajută mai mult puii să iasă din ou.

    Hrănirea găinilor din rasa Araucana

    La hrănirea păsărilor de Araucana, cel mai mare risc este supraalimentare și apoi obezitate, care scade producția de ouă. Păsările adulte ar trebui să mănânce de cel puțin trei ori pe zi. Cerealele uscate se dau păsărilor dimineața și seara, iar la masa de prânz este preparată o formulă lichidă pe bază de cereale. Rația zilnică de hrană pentru o găină Araucana ar trebui să fie de aproximativ 150 de grame de furaje.

    Vara, păsările își iau vitamine și minerale din iarbă. În sezonul rece, se prepară un supliment de vitamine pe baza de ace de pin tocate. Puilor tineri de Araucana li se administrează furaje compuse cu un conținut ridicat de proteine ​​pentru creșterea activă și surse de calciu (cretă, coji de ouă zdrobite).

    Pentru puii de o zi din rasa Araucana, hrana din prima săptămână este formată de ouă fierte mărunțite, terci de mei, brânză de vaci și ierburi. La vârsta de o săptămână se introduc plantele verzi tocate bine – urzici, păpădie, trifoi. Este permisă administrarea suplimentelor speciale pentru pui. O condiție necesară pentru o hrănire corectă este apa potabilă proaspătă într-o cantitate suficientă.

    Rasa de găini Araucana – avantaje

    Avantajele rasei Araucana sunt nuneroase, ceea ce face ca aceste găini și cocoși să fie foarte căutați.

    Iată câteva avantaje ale rasei de păsări Araucana:

    Rasa de găini Araucana – dezavantaje

    Dezavantajele păsărilor din rasa Araucana pornesc de la prețul ridicat al exemplarelor de rasă și al ouălor. Înmulțirea acestor păsări este dificilă, cu numeroase riscuri pentru pui. Deși au o producție bună de ouă, păsările Araucana nu au un randament la fel de bun la carne.


    Te-ar mai putea interesa

    A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat Subvenția APIA pe mieluțe: Animalele – eligibile în baza Registrelor Genealogice Oier: Mielul sacrificat s-ar putea să ajungă în jur de 45 de lei kilogramul

    Ultimele știri

    Un oier trage semnalul de alarmă: Samsari care iau mieii măsluiesc cântarele cu telecomanda! Îngrășăminte naturale pentru fertilizarea răsadurilor – 7 rețete simple Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale