Document MADR: Mai mulți bani pentru o subvenție plătită fermierilor
Angelica Lefter -Mai mulți bani pentru subvențiile fermierilor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru majoarea plafonului alocat măsurii de ajutor de minimis pentru cultura de usturoi.
Sumă totală mai mare pentru plata subvențiilor în cadrul schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat în dezbatere publică o Hotărâre privind modificarea art. 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 pentru aprobarea schemei Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2022”.
Potrivit documentului, articolul 8 din Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 va fi modificat, iar conținutul acestuia relevă sume mai mari pentru legumicultorii care beneficiază de această schemă.
”Art. 8. – Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă 26.063,75 mii lei, reprezentând echivalentul a maximum 5.268,064 mii euro, şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2022”, se arată în documentul pus în dezbatere publică pe site-ul MADR.
Subvențiile vor crește de la 4 milioane 500 de mii de euro, la 5 milioane de euro
Astfel, comparativ cu HG nr. 147/2022, proiectul vine cu o majorare a plafonului alocat de la peste 22 de milioane de lei, echivalentul a 4,5 milioane de euro, la mai mult de 26 de milioane de lei, echivalentul a peste 5 milioane de euro.
Creșterea plafonului va asigura plata fermierilor care cultivă usturoi și care beneficiază, în cadrul programului de ajutor de minimis, de o subvenție de 3.000 de euro pentru fiecare hectar cultivat. Banii se vor acrodă pentru producțiile valorificate în perioada 1 iunie – 21 decembrie, iar producția minimă necesară este de 3 kg usturoi/10 mp.
Ca pași în implementarea programului sunt:
- Depunerea actelor necesare la Direcția Agricolă Județeană (DAJ);
- Verificarea suprafețelor cultivate de fermieri de către echipele mixte ale DAJ și APIA;
- Analizarea conținutul de reziduuri de pesticide de către Autoritatea Națională Fitosanitară;
- Evaluarea producției de legume înainte de recoltare de către DAJ;
- Stabilirea și virarea sumelor pentru fiecare beneficiar.
Plata sumelor către fermieri se face din bugetul național pe anul 2022, deci trebuie încheiate până la finalul acestui an.