• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cauciucuri de iarnă 2022 – legislație. Ghid complet pentru șoferi

    agrointeligenta.ro -

    Cauciucuri de iarnă 2022 – legislația în vigoare pentru schimbarea anvelopelor de iarnă. Care sunt cele mai bune cauciucuri de iarnă, cât costă schimbarea anvelopelor și ce amenzi se aplică dacă nu aveți anvelope corespunzătoare în anotimpul rece.

    Cauciucurile de iarnă îi preocupă pe toți șoferii, inclusiv pe fermieri care depind de mașină pentru a se deplasa în fermă și pentru a-și conduce afacerea care, de foarte multe, lucrează suprafețe aflate la distanțe chiar de zeci de kilometri distanță.

    Anvelope de iarnă 2022. Caracteristici

    Anvelope de iarnă 2022. Caracteristici

    Anvelopele sau cauciucurile de iarnă prezintă o serie de caracteristici care le recomandă pentru sezonul rece. Astfel, ele oferă o aderență mai bună cu carosabilul chiar și atunci când suprafața asfaltică este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

    Marcajele anvelopelor de iarnă sunt reglementare la nivel european și pot avem inscripționările M+S, M.S sau M&S. După standardele americane, marcajul este de „Munte/Fulg de zăpadă” poziționat pe flancul anvelopelor.

    Cauciucurile de iarnă sunt fabricate dintr-un material special și au o compoziție diferită de cea a anvelopelor de vară care sunt mai dure. În cazul cauciucurilor de iarnă, acestea își păstrează proprietățile și la temperaturi mai scăzute datorită compușilor cu Silika și a celor aditivați. Astfel, aceste cauciucuri, în momentul când intră în contact cu o suprafață rece, devin mai moi și oferă o aderență mult mai bună.

    Eficiența la frânare a anvelopelor este trecută pe eticheta produselor și este sub forma unui indicativ de la A la G, de la cea mai mică distanță de frânare, la cea mai mare. La un drum acoperit de zăpadă sau polei, la o viteză de 80 km/h, distanța de frânare asigurată de anvelopele marcate cu A este cu 30% mai mică, deci cu 18 metri mai scurtă, decât cea asigurată de cauciucurile G.

    Anvelope de iarnă 2022. Legislație

    Anvelope de iarnă 2022. Legislație

    Schimbarea anvelopelor de iarnă este obligatorie prin legislația în vigoare. Legea cauciucurilor de iarnă este Ordonanța de Guvern nr. 5/2011 completează OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Această legislație prevede că este interzisă circulaţia autovehiculelor care nu sunt dotate cu anvelope de iarnă pe drumurile publice dacă acestea sunt acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

    Când trebuie schimbate anvelopele de iarnă

    Cauciucuri de iarnă 2022. Când trebuie schimbate anvelopele

    Schimbarea anvelopelor de iarnă este obligatorie prin legislația în vigoare, mai exact prin Codul Rutier.

    Data la care trebuie schimbate cauciucurile de iarnă nu este nici 1 noiembrie, nici 15 noiembrie. Legislația nu prevede un termen limită până la care trebuie făcută schimbarea anvelopelor, acest aspect fiind determinat de condițiile meteorologice.

    Șoferii au obligația să schimbe anvelopele atunci când vremea de afară devine specifică anotimpului rece. Legislația nu ține cont de perioada calendaristică, ci de starea drumurilor. Practic, în cazul în care mașina ta are încă anvelope de vară, iar asfaltul est uscat, chiar și în decembrie sau ianuarie, nu vei putea fi amendat.

    Specialiștii recomandă ca, odată ce temperaturile scad pe timpul nopții sub 7-8 grade Celsius sau se apropie de 0 grade Celsius, trebuie mers cât mai curând la vulcanizare pentru a schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă.

    Ce amenzi se aplică pentru neschimbarea anvelopelor de iarnă

    Anvelope de iarnă 2022. Ce amenzi se aplică

    Amenzile aplicate pentru mașinile care nu au anvelope de iarnă, iar afară sunt condiții specifice sezonului rece (polei, carosabil acoperit cu zăpadă etc.) sunt mari. Un șofer depistat în trafic că nu are mașina echipată cu cauciucuri de iarnă riscă o penalizare de 9-20 de puncte de amendă, care este echivalentă cu o amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. Ca măsură suplimentară, polițiștii de la Rutieră pot reține certificatul de înmatriculare al mașinii.

    Amenda se aplică și dacă mașina nu are anvelope de iarnă la toate cele patru roți. Legea prevede că doar camioanele pot avea pneuri de iarnă pe puntea motoare, mașinile obișnuite și autoutilitarele fiind obligate să aibă astfel de pneuri pe toate cele patru roțile.

    Cauciucuri de iarnă 2022. Anvelopele all season sunt bune?

    Anvelopele all season sau anvelopele mixte au multe dintre caracteristicile importante de la cele de vară, cât și de la cele de iarnă. Reprezintă o alegere versatilă deoarece pot fi utilizate în condiții de climă uscată și în condiții de ploaie, însă experții nu le recomandă pentru condiții extreme de iarnă.

    Anvelopele all-season nu sunt considerate cauciucuri de iarnă. Denumirea lor este, în fapt, o denumire comercială care nu defineşte cu claritate tipul de anvelopă legală pe timp de iarnă, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

    Anvelopele all season pot fi folosite și iarna, cu condiția să aibă inscripția M+S/M&S/M.S pe flanc. Această inscripție, care se referă la cuvintele în engleză „Mud” și „Snow” semnalează că pneurile în cauză au fost proiectate pentru a oferi tracțiune autovehiculului în condiții de asfalt alunecos, cu zăpadă, polei sau noroi pe suprafața de rulare.

    Dacă alegeți să păstrați anvelopele all season și iarna, vă asumați un risc întrucât aceste cauciucuri nu se comportă la fel de bine în condiții de trafic cu polei sau strat de zăpadă.

    Cât costă schimbarea cauciucurilor de iarnă

    Anvelope de iarnă 2022. Cât costă schimbarea cauciucurilor

    Schimbarea anvelopelor de iarnă se face de două ori pe an și creează perioadă de aglomerație la vulcanizări sau ateliere auto care oferă acest serviciu.

    Prețul pentru schimbarea anvelopelor pornește de la 100 de lei și poate ajunge la 180-200 de lei pentru schimbarea celor 4 anvelope în cazul unui autoturism cu jante cu diametru de 15-16 inch. În cazul jantelor mari, costurile variază între 55 și 60 de lei pe anvelopă, adică până la 240 lei în total.

    Cauciucurile de iarnă pot fi folosite tot timpul anului?

    Șoferii ar trebui să revină la cauciucurile de vară atunci când temperatura scade sub 7 grade Celsius și nu mai este risc ca fenomenele de iarnă să revină. Legea nu obligă șoferii să ia această decizie, ci legislația spune că toate autovehiculele care circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă sau cauciucuri all-season cu literele „M” și „S” inscripționate pe flanc.

    Registrul Auto Româna precizat că atât timp cât posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, anvelopele marcate cu literele M și S nu există sancțiuni.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!