• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Terenuri agricole pentru tinerii fermieri 2022. George Sava, ADS: ”Vom avea 2.000 ha în prima sesiune!”

    Roxana Dobre -

    Terenuri agricole pentru tinerii fermieri în 2022. Agenția Domeniilor Statului pregătește o sesiune în care o suprafață totală de 2.000 de hectare urmează să fie concesionată către tineri agricultori, în limita legală de 50 de hectare per beneficiar.

    Programul prin care tinerii fermierii primesc până la 50 de hectare în arendă de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) va fi reluat din luna decembrie când este programată să înceapă prima nouă sesiune de licitație în baza Legii nr. 226/2016. Potrivit directorului general adjunct al ADS, George Sava, la licitație vor fi scoase circa 2.000 de hectare, atât teren arabil cât și alte categorii de suprafețe.

    George Sava, Director general adjunct ADS

    ”Noi în prezent ne ocupăm încă de inventarierea terenurilor pentru că din păcate sesiunea anterioară a mers cumva complicat în sensul că una spuneau pe hârtie, iar pe teren după ce au câștigat oamenii licitația, s-au trezit că din 50 de hectare, 10 erau ocupate sau existau alte litigii și nu puteau să le folosească. Iar acest lucru a îngreunat foarte mult activitatea. Acum încercăm să reglăm lucrurile astfel încât să nu mai fie probleme. Prefer ca tinerii fermieri să îmi aducă să spunem reproșuri încă o lună că nu am dar drumul noii sesiuni, pentru că era programată pentru luna noiembrie, decât să avem litigii și alte probleme care să încurce activitatea fermierilor”, a explicat marți, 1 noiembrie, George Sava pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Citiți și: Terenuri pentru tineri 2022 – până în 50 ha. Noua sesiune se deschide în luna noiembrie

    Sesiunea va demara în luna decembrie

    Potrivit directorului ADS, cel mai probabil sesiunea pentru arendarea terenurilor către tinerii fermieri va începe în luna decembrie. ”Eu vreau ca în luna decembrie deja să finalizăm tot ce mai avem de rezolvat și să demarăm licitația. Terenuri vor fi în toate județele, se va merge pe 50 de hectare, așa cum prevede legislația”, a mai punctat George Sava.

    Conform acestuia, din primele estimări, la licitație vor fi scoase circa 2.000 de hectare de terenuri agricole și alte categorii.

    ”Sperăm să fie undeva de 2.000 de hectare pe care le vom scoate la prima strigare. Dar aș vrea să subliniez încă o dată așa cum am menționat și în alte interviuri, tinerii care vin la licitație trebuie să știe că nu vor primi doar teren arabil. Mai sunt și alte categorii de terenuri, vii, livezi, care se află în acea societate a ADS-ului, pentru că nu putem să extragem doar terenul arabil și după aceea restul suprafeței să rămână neutilizat”, a subliniat șeful ADS.

    Reamintim că arendarea cu prioritate către tinerii fermieri se face în baza Legii nr. 226/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului, care a fost publicată pe 22 noiembrie 2016 în Monitorul Oficial după ce a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis. Legea prevede că tinerii până în 40 de ani, absolvenți de Agronomie, pot să primească terenuri de la stat în vederea înființării de ferme în limita a 50 de hectare.

    Despre acest subiect aici: LEGE ÎN VIGOARE: TERENURI GRATUITE PENTRU TINERI! Până în 50 ha de la ADS pentru cei care vor să își facă ferme!


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale Subvenții APIA 2025. Data la care începe depunerea cererilor pentru plata pe hectar și animale Fost vânzător de puieți de Paulownia: Și eu m-am ”înțepat” cu 15 hectare în județul Constanța

    Ultimele știri

    Asprimea iernii – raport ANM: Iarnă blândă în cea mai mare parte a țării Plăți APIA 2025. Fermierii care nu au primit niciun ban din subvenții De ce nu se pun roșiile lângă castraveți. Vecini compatibili în grădina de legume