Cooperativele agricole din UE: Micii producători, cei mai afectați de blocajul impus de Rusia
agrointeligenta.ro -Începând de joia trecută, Rusia a decis să blocheze toate importurile de produse alimentare din UE. Acțiunea se dorește un răspuns la restricțiile impuse Rusiei după intervențiile sale în Ucraina, iar fermitatea acțiunii statului lui Putin a determinat instant un haos pe piața comercială din Europa. În cifre, Rusia importa anual alimente în valoare de 11 miliarde de euro.
În aceeași zi cu anunțul rusesc, marile multinaționale au început deja să își regândească strategiile și să își concentreze eforturile și resursele către state care nu sunt afectate de embargo. Din păcate, fermierii mici și cooperativele lor nu au nici o posibilitate de a se proteja, iar primii care au simțit blocajul în propriile buzunare au fost pomicultorii greci. Circa 8.000 de tone de piersici au rămas înțepenite în nordul Greciei, același lucru întâmplându-se și cu cantități impresionante de șuncă spaniolă sau de macrou scoțian.
Somonul norvegian se va ieftini, probabil, cu cel puțin 10% în săptămânăa aceasta, forțând crescătorii să intre mai puternic pe piețe unde concurența este deja acerbă. ”Este esențial ca toată lumea să își reducă rapid output-urile. Anunțul Rusiei a fost făcut ca un trăsnet: a luat prin surprindere pe toată lumea și a creat haos”, a declarat un exportator citat de corespondentul The Moscow Times la Londra.
Fabrici din industria laptelui, temporar închise
Arla Foods, apreciată ca fiind cea mai mare cooperativă din industria laptelui european, a anunțat vineri că a oprit producția destinată Rusiei. Doar în Danemarca, pierderile sunt evaluate la 180 de milioane de dolari, un procent de 1,3% din veniturile anuale ale Arla. Din partea companiei, un reprezentant a explicat că se ia în considerare un export masiv către alte zone sau modificarea producției, însă în acest moment, soluția aflată la îndemână fermierilor a fost de a închide centrele de procesare.
Nici prețul laptelui nu duce prea bine, asta în situația în care aici erau deja probleme. În Irlanda, cea mai mare cooperativă exporta în Rusia de circa 70 de milioane de euro,aproape o treime din cele 230 de milioane de euro cât reprezenta exportul total către marele stat din Est.
”Fermierii sunt îngrijorați mai ales de declinul marilor producători de brânzeturi. Aceștia exportau cantități mari în Rusia. Momentul este cel mai prost. Prețul laptelui era deja în cădere, iar producătorii de lapte aveau în vedere Rusia ca o piață cu potențial mare de extindere”, a declarat Sean O’Leary, fermier din sudul Irlandei și totodată președintele Asociației Fermierilor Irlandezi.
În Finlanda, cooperativa Valio este îngrijorată privind situația a 800 de locuri de muncă. În Rusia, asociația producătorilor și procesatorilor de lapte exportau 85% din producție, iar cantitățile au fost în totalitate blocate. Untul și laptele erau principalelel mărfuri trimise acolo, iar fără această piață, locurile de muncă vr fi reduse – în primă fază, la 500.
Fructele grecilor au rămas în depozite
Grecii sunt și ei în impas. Circa 160.000 de tone de fructe ajungeau în Rusia în fiecare an, iar în conturile fermierilor eleni se întorceau 180 de milioane de euro, a raportat Asociația Incofruit-Hellas. Christos Yiannakakis,liderul organizației care reprezintă interesele a 5.000 de fermieri din Imathia, a anunțat că, în urma zvnurilor, 8.000 de tone de piersici au rămas în Grecia și nu au mai fost exprtate de teamă de a nu rămâne blocate pe drum.
Pentru pomicultorii greci, Rusia era piața principală pentru exportul de piersici.
Tensiunea este maximă și în Spania, o țară în care fermierii abia își revin după recesiune, iar agricultura a fost motorul economiei naționale în ultimii ani. Îngrijorările ating însă acum atât fructele și legumele, cât și industria cărnii. ”Orice embargo pentru exporturile noastre crează exces de producție și conduce la o prăbușire a prețurilor. Acest fenomen afectează atât marii fermieri, cât și pe cei mici”, a explicat Miguel Padilla, președintele Asociației COAG. Organzația activează în sudul regiunii Murcia, un bazin pomicol și legumicol important de unde fermierii exportau anual, direct către Rusia, mărfuri de 33 de milioane de euro. Alte alimente de 90 de milioane de euro erau trimis către Polonia, Germania sau Olanda, de unde ajungeau tot la ruși. ”Deja avem semnale de la exportatori care livrau pe teritoriul UE că li s-au anulat comenzile și că se întorc cu marfa acasă”, a mai spus Padilla, la rândul său producător de pepene și broccoli.
O altă mare pierdere pentru Spania va fi în industria turismului, unde rușii ”cotizau”anual cu 1,6 miliarde de euro. Se estimează că încasările vor scădea drastic.
Daniel Constantin: România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei
România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013, a declarat, joi, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. „Decizia Rusiei nu ne afectează pentru că nu avem exporturi foarte mari pe piața din Rusia. De exemplu, anul trecut am exportat de 41 de milioane de euro, și cred că era vorba de ceva porumb și floarea soarelui, puține produse. Nu reprezintă mare lucru, care să ne afecteze direct, doar indirect, în timp, atunci când produsele din alte țări, Germania sau Polonia, mari exportatoare pe piața din Rusia, ar trebui să ajungă undeva pe o piață”, a declarat vicepremierul Daniel Constantin. Acesta consideră că la nivelul UE trebuie o acțiune unitară și „cât mai rapidă”, astfel încât să poată fi asigurată producătorilor o competiție corectă.