• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Asociația Aberdeen Angus organizează o licitație pentru cei mai performanți tăurași din ferma de selecție de la Cibu

    Roxana Dobre -

    Cei mai valoroși tăurași din rasa Aberdeen Angus vor ”defila” în arenă pentru crescătorii de animale interesați să își cumpere reproducători cu înaltă valoarea genetică pentru fermele lor. Masculii au performanțe testate, certificate de origine și profil ADN și vor face obiectul unei licitații ce va avea loc vineri, 11 noiembrie, la ora 11.00, în localitatea Fântânele, județul Mureș, eveniment organizat de Asociația Aberdeen Angus, organizație căreia îi și aparțin tăurașii.

    Cei 16 tăurași din rasa Aberdeen Angus provin din ferma de selecție Aberdeen Angus – Cibu, proprietatea asociației iar reproducătorii au vârste cuprinse între 16 și 21 de luni, 14 dintre aceștia fiind varietatea neagră, iar ceilalți doi de culoare roșie.

    Ioan Gociman la licitația Aberdeen Angus organizată anul acesta în luna aprilie

    Ing. Ioan Teodor Gociman, Director tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO cum se va desfășura licitația pentru reproducătorii cu înaltă valoare genetică.

    ”Noi vom organiza această licitație vineri pe 11 noiembrie, la ora 11.00 și avem 16 tăurași care au stat în ferma de testare mai bine de cinci luni. Toți sunt foarte performanți, ei în prima fază au fost selectați din fermele de proveniență în funcție de caracterele genetice și ulterior am făcut și alte acțiuni adică au fost măsurați, bonitați, pozați, ADN-uri și multe alte teste”, a menționat ing. Ioan Teodor Gociman.

    Licitația pentru tăurași pleacă de la 3.000 euro  

    Evenimentul care va fi organizat de Asociația Aberdeen Angus se bucură deja de un interes major din partea crescătorilor de animale interesați de rasa de carne care este considerată cea mai populară în rândul fermierilor.

    ”Prețul pleacă de la 3.000 euro plus TVA și nu putem estima care va fi prețul final cu care se vor vinde, dar cred că vor fi tăurași care vor ajunge și peste 5.000 euro fiecare. Dar depinde desigur și câți fermieri o să vină, iar noi am primit deja informații că vom avea un număr important de participanți. Din primele discuții, majoritatea participanților sunt membrii din cadrul asociației noastre pentru că toate fermele de Angus din România sunt înscrise la noi în asociație. Dar mai avem și fermieri care sunt la început de drum, de abia și-au cumpărat bovine din rasa Angus și doresc să achiziționeze tăurași foarte valoroși”, a mai declarat directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România.

    Cum se va derula licitația care va avea loc în localitatea Fântânele, județul Mureș

    Potrivit ing. Ioan Teodor Gociman fermierii care doresc să participe la licitație nu au nevoie de o preînscriere și nici nu se va achita o taxă pentru eveniment. ”Nu este nevoie de o înscrierea anterioară sau vreo taxă de participare. Fermierii vin pur și simplu la fața locului unde trebuie să completeze o fișă de înscriere și licitație va porni de la 3.000 de euro pe cap de animal iar fiecare ridicare de plachetă va fi o creștere a prețului cu 100 de euro. Și evident cel care va licita cel mai mult achiziționează tăurașul”, a mai adus completări specialistul.

    Licitația Aberdeen Angus, un eveniment cu aer texan. Cel mai scump taur s-a adjudecat cu 5.800 de euro

    Achiziția animalelor cu performanță genetică dovedită, un plus pentru ferme și subvenții garantate 

    Directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România a detaliat pentru crescătorii de animale interesați și care sunt avantajele unor achiziții verificate, cu documente perfect legale și mai ales care să ateste valoarea genetică a animalului.

    ”Sunt multe argumente pentru care fermierii ar trebui să cumpere de la asociații avizate. În principal este foarte important că acești tăurași sunt testați, mai exact performanțele lor au fost testate și avem confirmarea acestora. Mai departe, din punct de vedere sanitar-veterinar au trecut prin toate procedurile necesare. Vorbim și de boli venerice pentru care au fost testați și au fost făcute analize”, a spus Ing. Ioan Teodor Gociman.

    Acesta a completat că importante sunt de asemenea și documentele care însoțesc animalele și care sunt necesare pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ), subvenție importantă achitată de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe cap de animal.

    ”Tăurașii au certificate de origine, sunt autorizați de asociație, profil ADN, performanțe testate și demonstrate, fermierii pot direct să îi bage la montă”, a mai adăugat specialistul.

    Directorul tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România a mărturisit că din cei 16 tăurași are personal 3 favoriți dar pentru buna derularea a licitației nu a putut divulga numele lor.

    ”Am pus și eu ochii pe 3 tăurași dar nu mă exprim. După licitație mi se confirmă favoriții, să spunem. Dar vreau să subliniez clar că toți tăurașii sunt vedete, sunt foarte valoroși, nu aș putea spune că unul din cei 16 este mai campion decât altul. Cei mai bine notați tăurași au nota 8 la bonitare, dar desigur că sunt importante și celelalte performanțe genetice. În partea de ameliorare și creșterea a bovinelor este clar că nu există animalul perfect, sunt tăurași care au plusuri pe o anumită direcție, pe anumite caractere, depinde ce vrea fermierul să amelioreze în ferma lui, asta e important”, a conchis reprezentantul Asociației Aberdeen Angus România.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă pune la dispoziție catalogul cu cei 16 tăurași care urmează să fie scoși la licitație iar în catalog puteți vedea toate performanțele tăurașilor dobândite în timpul perioadei de testare.

    MODEL-CATALOG-2022-CICLUL-4

    Licitația tăurașilor are loc vineri 11.11.2022, începând cu ora 11:00 la ferma de colectare Aberdeen Angus din localitatea Fântânele, județul Mureș.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă