• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Legea care poate rezolva o mare problemă a terenurilor agricole, depusă în Parlament

    Roxana Dobre -

    Mostenitorii terenurilor agricole, scutiți de plata taxelor notariale. Măsura s-ar putea aplica începând de anul viitor dacă proiectul legislativ depus în Parlament va fi adoptat și ulterior promulgat de președintele României, Klaus Iohannis.

    Un proiect de lege depus în Parlament vine în ajutorul moștenitorilor de terenuri agricole care ar urma să fie scutiți de o taxă notarială importantă după ce sarcinile notarilor ar urma să fie preluate de Consiliile Locale. Propunerea legislativă depusă la Senat pe 31 octombrie este susținută de mai mulți parlamentari PSD, avându-l ca prim inițiator pe senatorul Călin Mătieș.

    Propunerea legislativă privind prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile propune o derogare de la prevederile Legii nr.36/1995 a notarilor publici şi a activităţii notariale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât efectuarea procedurii succesorale, în cazul primei ieşiri din indiviziune a beneficiarilor de bunuri imobile, dobândite prin titluri de proprietate emise în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/199 şi ale Legii nr.169/1997, cu modificările şi completările ulterioare, şi a altor legi de reconstituire a dreptului de proprietate să se realizeze de secretarii consiliilor locale.

    ”Secretarii consiliilor locale autentifică prima ieşire din indiviziune pentru bunurile imobile, acte de partaj voluntar, prin care părţile au stabilit vecinătăţile rezultate din dezmembrare şi fără documentaţie cadastrală. În termen de 10 zile de la autentificarea primei ieşiri din indiviziune secretarii consiliilor locale dispun înregistrarea datelor cu privire la bunurile imobile în registrul agricol şi transmiterea acestora către Registrul agricol naţional. Activităţile notariale menționate îndeplinite de secretarii consiliilor locale, sunt scutite de taxe. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei va emite ordinul privind instrucţiunile de punere în aplicare a dispoziţiilor legale”, se precizează în proiectul depus la Senat.

    Taxele notariale mari îi lasă pe moștenitori fără subvenții

    În expunerea de motive parlamentarii inițatori arată că legea fondului funciar nr. 18/1991, Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 şi ale Legii nr. 169/1997 şi alte legi de reconstituire a dreptului de proprietate nu cuprind prevederi care să genereze măsuri reparatorii odată cu emiterea titlurilor de proprietate, astfel încât toţi moştenitorii unui autor să intre în posesia terenurilor agricole şi forestiere şi a imobilelor ce li se cuvin.

    ”Legea notarilor publici şi activităţilor notariale nr.36/1995 prevede modalităţile prin care poate fi făcută succesiunea notarială între moştenitorii titularilor reîmproprietăriţi (autori), dar foarte puţini moştenitori au apelat la serviciile notariale din cauza dificultăţilor materiale. Drept urmare, proprietatea asupra bunurilor imobile nefiind individualizată, moştenitorii nu pot fi înscrişi în registrul agricol, nu pot beneficia de subvenţiile acordate de Uniunea Europeană şi statul român şi nu pot beneficia de atributele dreptului real de proprietate, care asigură în plenitudinea sa dreptul de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra unui bun”, se arată în expunerea de motive.

    În documentul citat se arată că prin proiectul de lege se schimbă practica notarială la prima ieşire din indiviziune permiţând secretarilor consiliilor locale să autentifice acte de partaj voluntar, fără schiţe cadastrale pentru bunurile imobile dezmembrate, atunci când părţile au stabilit vecinătăţile şi îşi rezervă dreptul de a face demersurile pentru intabularea proprietăţii aşa cum prevede Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr.7/1996.

    ”În acest moment, moştenitorii unui autor sunt obligaţi, la prima ieşire din indiviziune, să plătească acea schiţă cadastrală la preţul de răscumpărare a bunului imobil, preţ pe care nu-l pot suporta”, se mai arată în proiect.

    Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării, Klaus Ionahhnis și publicat în Monitorul oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA