George Sava despre noile contracte ale ADS: ”Statul și-a luat măsuri de precauție”
Angelica Lefter -Statul român, prin Agenția Domeniilor Statului (ADS), și-a luat în ultima perioadă măsuri de precauție în ceea ce privește concesionarea terenurilor care aparțin Agenției, prin noi condiții și clauze formulate în contractele încheiate cu fermierii.
Dacă de-a lungul anilor au existat diverse discuții pe marginea atribuirii acestor terenuri și vis-a-vis de redevențele mici practicate de ADS, situația s-a schimbat de câțiva ani și cu preponderență în anul 2022.
Noi clauze contractuale pentru terenurile concesionate de ADS – o centură de siguranță pentru statul român
În prezent, au fost incluse noi clauze contractuale față de concesionari, inclusiv mărirea redevențelor, tocmai pentru a nu mai plana suspiciuni asupra acestor tranzacții, a explicat Directorul General Adjunct al Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava, în cadrul emisiunii Agrostrategia, de astăzi, joi – 3 noiembrie, o coproducție a TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
”Să nu uităm că suntem într-o piață concurențială, să nu uităm că în această piață concurențială, statul este obligat să respecte regulile concurențiale. Faptul că la un moment dat, Agenția Domeniilor Statului, pentru două terenuri compacte, irigabile, suprafețe mari, de la 800 până la 1.300 de hectare, obține o redevență de 2.433 kg/ha la Tulcea, 2.438 kg/ha la Brăila, eu cred că statul aici a arătat că piața românească se îndreaptă spre o anumită zonă. Nu este vina ADS – ului, cu ghilimemelele de rigoare, că niște fermieri și-au făcut niște calcule foarte bine și și-au dat seama: dacă irig, dacă am o anumită cultură, obțin… Și în spatele acestor licitații,se află oameni care au know-how-ul necesar și au toată baza necesară și își pun oameni care știu să facă agricultură”, a explicat directorul General Adjunct al Agenției Domeniilor Statului (ADS).
Gigi Becali a semnat la ADS contractul pentru ferma de 850 de hectare. Arenda: 2.433 kg/ha – FOTO
George Sava a explicat că nivelul crescut al redevențelor și plata acestora în avans pe un an arată că fermierii implicați în concesionare au cele mai serioase intenții.
”Ei (dacă renunță – n.r.) vor pierde garanția, pentru că ei au depus o garanție contractuală care înseamnă redevența pe un an înainte deja. Adică statul român, așa cum este și corect și legal în toate contractele și-a luat marja (…) Nu a existat nicio contestație. La ora actuală vorbim despre o sustenabilitate pe care și-au asumat-o cei doi competitori, ca și ceilalți care au fost cu ei în competiție. Ambii fermieri și-au făcut calculele, unul are know-how-ul necesar, pentru că este implicat în acest business, celălalt câștigător are în spate oameni de business implicați, are un plan, o viziune. Ambii ne-au explicat zilele trecute când au venit să semneze contractele ce planuri, ce viziune au, par foarte serioși. Fiecare dă din punct de vedere economic cât poate să realizeze. Dacă acolo sunt suprafețe irigabile, aplicăm tehnologie și acum avem tehnologie, slavă Domnului, de toate felurile, atât de prelucrare a terenurilor cât și când vorbim de inputuri și toate celelalte materiale care ajută la creșterea culturilor, este greu de crezut că la un 8 tone de grâu sau la un 16 tone de porumb, cele 2 tone și ceva de kilograme pe care ar trebui să le dea….tot mai rămân și la grâu și la porumb. De altfel, au fost foarte multe firme acolo și firme serioase, oameni cu greutate în agricultură din spate. Nu trebuie unii fermieri și unii colegi de-ai noștri să se sperie de asta, piața este liberă. Este un preț bun pe care statul l-a obținut, bineînțeles!” , a mai arătat șeful ADS.
Fermierii care nu au respectat contractele, avertizați de ADS că vor pierde terenurile
Cu alte cuvinte directorul General Adjunct al Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava, a punctat, în cadrul emisiunii Agrostrategia că s-a schimbat radical partea juridică, adică modalitatea de a construi aceste contracte de concesiune.
Totodată, șeful ADS a exemplificat cazuri în care dacă fermierii concesionari nu au respectat condițiile contractuale, au fost avertizați că vor pierde terenurile concesionate de la ADS.
”Clauzele și modul de ancorare….Statul și-a luat măsuri de precauție în ultimii 5 ani, în aceste luni am mai modificat anumite lucruri în contracte în așa fel încât să strângem mai bine șurubul legii. Vă spun că am avut multe situații în care am spus foarte clar: stop, nu putem să continuăm așa, ori vă corijați și intrați în respectarea contractului, ori….Îi avertizăm și oamenii își iau măsuri și se corijează că nu vor să își piardă contractele, sunt contracte avantajoase făcute acum 20 de ani, dar oamenii le respectă, e legea părților contractul”, a mai precizat directorul General Adjunct al Agenției Domeniilor Statului (ADS), George Sava în cadrul emisiunii AgroStrategia de la TVR1.
Arendă record pentru un teren arabil de 1.344 ha adjudecat la licitația ADS!