• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care au intrat cu prioritate la plata avansului APIA

    Roxana Dobre -

    O categorie de fermieri a fost prioritizată la plata subvențiilor în avans care au început să intre în conturile fermierilor din 16 octombrie. Adrian Pintea, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că, pentru a veni în sprijinul fermierilor care cresc și bovine, aceștia s-au aflat printre primii care au fost autorizați cu plata avansului din sprijinul cuplat zootehnic.

    ”Fermierii din sectorul zootehnic (bovine -n.r.) au intrat la plată în premieră cu Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) și cumva ne-am axat, pentru că fiind și primul an în care, le-am acordat și lor plata în avans am prioritizat cumva autorizarea. Mai ales în județele care sunt preponderente cu sprijin cuplat, aici vorbim Mureș, cel mai mare este Suceava, și zonele mai de munte în general”, a explicat șeful APIA în emisiunea Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Cele mai noi cifre furnizate de APIA arată că de la startul Campaniei 2022 de plată în avans și până pe 1 noiembrie, era autorizată la plată suma de 1.027.349.083,89 euro, pentru un număr de 597.352 fermieri, reprezentând 75,60% din fermierii eligibili pentru această plată pentru sectorul vegetal și zootehnie, deopotrivă.

    Funcționarii APIA nu au întâmpinat probleme la autorizarea în premieră a SCZ în avans

    Deși plata în avans a subvenției de sprijin cuplat bovine a fost o premieră și pentru funcționarii APIA aceștia nu au întâmpinat probleme la autorizarea avansului pentru SCZ vaci de carne și taurine de lapte.

    ”Autorizarea a mers bine, au fost foarte mulți fermieri autorizați la plată și într-o parte și în alta, aici, nu doar la bovine, la toate, indiferent că sunt, dacă vorbim de vaca de lapte, taurinele de carne, chiar și dosarele pentru viermi de mătase, pentru că și acolo sunt 6 dosare. Au fost și acestea autorizate la plată. La fel și pentru ovine și caprine, unde și acolo s-au acordat sumele cuvenite, cei 70 % din cuantumurile stabilite”, a menționat Adrian Pintea.

    Plata în avans pe cap de animal a fost posibilă, potrivit șefului APIA, printr-un efort comun al funcționarilor agenției, implicarea Ministerului Agriculturii dar și a angajaților Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ) care a efectuat la timp controalele în teren.

    ”Le mulțumesc celor de la ANZ cărora le-am delegat acest control. Într-adevăr, a fost o muncă pentru ei de la 6 luni să le reduci la 100 de zile, dar au reușit și au finalizat toate controalele, astfel încât și bovinele sprijin cuplat a intrat la plată.  Iar ca și noutatea anului 2022 așa cum spuneți dumneavoastră că au primit și cei din sectorul zootehnic da, din sectorul zootehnic specia ovine, și caprine au primit în fiecare an, dar cei de la bovine nu. De ce? Pentru că în momentul în care în perioada 1 martie – 15 mai ai depus cererea de plată de la ultima zi, respectiv după data de 15 mai se calculau la ovine 90 de zile perioadă de retenție, adică în această perioadă în care tu nu ai voie să miști animalele unde le-ai declarat la APIA trebuie să le păstrezi, deoarece în această perioadă inspectorii APIA sau cei de la ANZ, unde am delegat noi controale, pot să vină oricând să-ți verifice efectivele de animale pe care tu le-ai declarat la APIA. Iar la bovine această perioadă era de 6 luni de zile astfel încât să închidea perioadă de retenție la sfârșitul lunii noiembrie și deja nu mai aveai ce face să mai intre la plată s-au dus la plată finală. Tot fiind o situație excepțională, am făcut demersul împreună cu Ministerul Agriculturii către Comisia Europeană și au redus de la 6 luni la 100 de zile”, a mai adus precizări directorul general al APIA.

    Reamintim care sunt cuantumurile stabilite de APIA pentru plata subvențiilor în zootehnie pentru campania 2022:

    – Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine și caprine: 15,9246 euro/cap de animal;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria bivoliţe de lapte: 158,2815 euro/cap de animal;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria taurine din rase de carne şi metişii acestora: 209,2467 euro /cap de animal;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria vaci de lapte: 346,8965 euro/cap de animal;
    – Sprijin cuplat în sectorul zootehnic categoria viermi de mătase: 180,0000 euro/cap de animal.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția din 31 octombrie cu Adrian Pintea poate fi urmărită complet aici:


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale ANT – la plată abia din februarie. Sumele APIA pentru plata la hectar și animale

    Ultimele știri

    Sorin Grindeanu: Peste 55 de milioane de tone de cereale și produse agricole din Ucraina au tranzitat România Fermierii ucraineni cumpără teren agricol și își fac ferme în Polonia. Urmează România? INS: Veniturile unui agricultor, per gospodărie