• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suprafețele agricole pentru care subvenția APIA ajunge la 400 euro/hectar

    Roxana Dobre -

    Suprafețele agricole pentru care subvenția APIA poate ajunge la 400 de euro la hectar. Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a făcut un calcul pentru subvenția pe care o poate încasa un fermier care are în exploatare un hectar de pășune.

    Subvenția pentru hectarul de pășune este achitată în cuantum de circa 190 euro pentru plățile directe din campania 2022 și poate fi majorată până la 400 de euro pe hectar dacă se adaugă și plățile compensatorii, fără schemele de agricultură ecologică. Calcul a fost făcut de directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu acordat pentru emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Calcul pentru un hectar de pășune este strict legat de plățile directe acordate de APIA în campania 2022 iar cuantumurile sunt cele stabilite prin hotărâre de Guvern și pentru schemele pe suprafață. Potrivit directorului general al APIA, Adrian Pintea, fermierii primesc în conturi circa 190 de euro iar dacă au bifat în cererea unică și măsuri de agro-mediu și sunt eligibili și pentru aceste plăți pot încasa chiar și 400 de euro la hectar.

    Dacă am face un calcul în mare, fără pachete cu acele măsuri de agro-mediu cum le știu fermierii, beneficiarii de subvenții ar lua undeva în jur la 180-190 de euro pe hectar doar pentru plățile directe. Dacă fermierii au și pachete de agro-mediu, nu mai vorbim să aibă și agricultură ecologică, plata pe hectar poate ajunge undeva până la 400 de euro”, a explicat șeful APIA în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Ce sume intră direct în conturile fermierilor care au pășune, în avans 

    Cuantumurile stabilite prin Hotărâre de Guvern care intră în conturile fermierilor care au pășune, pentru campania 2022, sunt:

    – Schema de plată unică pe suprafață – SAPS: 96,2796 euro/hectar. În avans fermierii primesc 67,39 euro/ha;
    – Schema de plată redistributivă: primul interval: 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/hectar. În avans fermierii primesc 3,5 euro/ha; al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv) – 48,7184 euro/hectar. În avans fermierii primesc 34,10 euro/ha;
    – Schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 58,5308 euro/hectar. În avans fermierii primesc 40,97 euro/ha;
    – Schema de plată pentru tinerii fermieri: 48,1398 euro/ha. În avans fermierii primesc 33,69 euro/ha.

    Plăți în plus pentru schemele compensatorii

    Fermierii care au pășuni în exploatare și au încheiat convenții pentru plățile compensatorii, beneficiază de sume mai mari la hectar, conform următoarelor scheme:

    Măsura 10 – Agro-mediu şi climă (M.10)

    – Pachetul 1 – Pajişti cu înaltă valoare naturală – 142 euro/ha/an;
    – Pachetul 2 – Practici agricole tradiţionale (poate fi aplicat doar adiţional, în combinaţie cu Pachetul 1):

    – varianta 2.1 – lucrări manuale pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe – 100 euro/ ha/an;
    – varianta 2.2 – lucrări cu utilaje uşoare pe pajişti permanente utilizate ca fâneţe – 21 euro/ha/an.

    Pachetul 3 – Pajişti importante pentru păsări:

    Subpachetul 3.1 – Crex crex:

    – varianta 3.1.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Crex crex – 310 euro/ha/an;
    – varianta 3.1.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Crex crex – 231 euro/ha/an.

    Subpachetul 3.2 – Lanius minor şi Falco vespertinus:

    – varianta 3.2.1 – lucrări manuale pe pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus – 159 euro/ha/an;
    – varianta 3.2.2 – lucrări cu utilaje ușoare pe pajiști importante pentru Lanius minor şi Falco vespertinus – 80 euro/ha/an.

    Dacă pășunea este încadrată la Măsura 11 Agricultură ecologică, fermierii primesc bani în plus pe următoarele scheme:

    Pachetul 6 – Pajişti permanente

    – Sub-pachetul 6.1: 530 euro/ha;
    – Sub-pachetul 6.2: 365 euro/ha;

    Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor de agricultură ecologică

    Pachetul 6 – Pajişti permanente

    – Sub-pachetul 6.1: 129 euro/ha;
    – Sub-pachetul 6.2: 73 euro/ha.

    APIA  început campania de plată în avans începând de la 16 octombrie iar fermierii primesc subvenții de până la 70 % în cazul plăților directe și de până la 85 % în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale, prevăzut la articolul 67 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

    Plăţile pentru schemele finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) și FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9490 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

    Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2022 iar APIA a anunțat  că până la 1 noiembrie a autorizat la plată suma de 1.027.349.083,89 euro, pentru un număr de 597.352 fermieri, reprezentând 75,60% din fermierii eligibili pentru această plată.

    Emisiunea AgroStrategia se difuzează de luni până joi, pe TVR 1, de la ora 10:00 și este o coproducție TVR și Agrointeligența – www.agrointel.ro. Ediția din 31 octombrie cu Adrian Pintea poate fi urmărită complet aici:


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”