• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege în Parlament: Asistenții și tehnicienii veterinari au interzis să efectueze consultaţii la animale şi să stabilească diagnosticul!

    Roxana Dobre -

    Lege nouă pentru medicii veterinari și personalul cu studii medii din sector,  înregistrată la Camera Deputatilor pentru dezbatere după ce a fost aprobată de Senat. Proiectul legislativ prevede o serie de condiții noi pentru exercitarea profesiunii de medic veterinar şi pentru abrogarea pct.35 din Anexa nr.1 a Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor.

    Potrivit inițiatorilor proiectului, inițiativa este forma îmbunătățită a unei altui proiect, înregistrat sub Plx nr. 446/2020 la Camera Deputaților, adoptat de Parlamentul României, ulterior declarată neconstituțională din cauza lipsei prevederilor tranzitorii, ca atare respins în anul 2022.

    Inițiativa legislativă are ca scop, pe de o parte, stabilirea unui cadru legislativ mai adecvat, coerent şi acoperitor în ceea ce priveşte organizarea profesiei de medic veterinar, a Colegiul Medicilor Veterinari din România (CMVR), precum și îmbunătăţirea organizării şi funcţionării unităţilor medical veterinare, iar pe de altă parte stabilirea cerinţelor de recunoaştere a titlurilor de calificare obținute în țări terțe și punerea în acord cu prevederile Directivei 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene din 7 septembrie 2005 privind recunoaşterea calificărilor profesionale, cu legislația europeană din domeniul produselor medicinale veterinare și cu punctul de vedere emis prin Hotărârea nr. 788/06.11.2019 de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

    Se pune accent pe îmbunătăţirea permanentă a cunoştinţelor medicilor veterinari. Astfel, participarea la programe de dezvoltare este obligatorie pentru ei. Totodată, medicii veterinari pot încheia asigurări de răspundere civilă pentru greşeli profesionale, costurile fiind deductibile.

    ”În practică s-a constatat că există confuzii între activitățile medicale propriu-zise şi cele de consultanţă, motiv pentru care se impune clarificarea diferentelor dintre activitatea de asistenţă medical veterinară şi consultanță, precum şi tratarea diferită a unităților medical-veterinare în funcție de specificul acestora. Astfel, cabinetele medical-veterinare de consultanță vor furniza exclusiv servicii de consultanţă tehnică şi legislativă medical-veterinară, iar unitățile în care se desfăşoară activități de asistenţă medical veterinară vor acorda îngrijiri, tratamente, intervenții în urma stabilirii diagnosticului şi vor avea posibilitatea de a comercializa, pe lângă produsele medicinale veterinare utilizate în actul medical veterinar, şi alte produse care vin în sprijinul actului medical (şampoane, cosmetice, suplimente/furaje complementare, diete, etc.) fără o autorizare suplimentară, acestea fiind activități multidisciplinare în conformitate cu prevederile art. 25 din Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 12 decembrie 2006 privind serviciile în cadrul pieței interne”, mai precizează inițatorii proiectului.

    De asemenea, proiectul prevede faptul că este interzisă comercializarea următoarelor categorii de produse medicinale veterinare: antimicrobiene și antiparazitare injectabile, imunologice, hormonale injectabile, produsele utilizate pentru eutanasie, produsele stupefiante şi psihotrope, precum şi produsele care conţin substanțe aflate sub control național. Acestea vor fi disponibile exclusiv medicilor veterinari în cadrul asistenței medical-veterinare.

    O altă prevedere introdusă prin inițiativa legislativă privește unitățile medical-veterinare. Din motive imperative de interes general privind protecția sănătății publice, protecţia mediului și independenţa medicilor veterinari în exercitarea profesiei, acționariatul și majoritatea voturilor în cadrul Adunării generale, în societățile care deţin unități medical-veterinare de consultanță, de asistență medical-veterinară sau unități farmaceutice veterinare pentru comercializarea cu amănuntul a produselor medicinale veterinare, trebuie să revină medicilor veterinari.

    Administrarea tratamentelor la animale se va face după noi reguli

    Proiectul de lege prevede că administrarea produselor medicinale se face de către medicul veterinar cu drept de liberă practică sau de către personalul de specialitate cu studii medii angajat în cadrul unităţilor în care se desfășoară activităţi de asistenţă medical-veterinară, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, după prescrierea şi sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, după caz, dacă administrarea produselor nu trebuie efectuată exclusiv de medicul veterinar cu drept de liberă practică.

    Prin excepţie proprietarii/deţinătorii de animale le pot administra acestora, pentru efectuarea sau continuarea tratamentului, în condiţiile stabilite prin prescriere de către un medic veterinar cu drept de liberă practică, produse medicinale cu administrare pe cale orală, pe cale intrarectală, pe cale intramamară, prin inhalaţii, instilaţii sau prin aplicaţii locale.

    ”Categoriile de produse medicinale veterinare care se administrează exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică se stabilesc de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Institutul pentru Controlul Produselor Biologice şi Medicamentelor de Uz Veterinar precizează în prospectul fiecărui produs medicinal veterinar pentru care emite autorizaţie de comercializare pe teritoriul României dacă administrarea produsului se face exclusiv de către medicul veterinar cu drept de liberă practică”, mai prevăd modificările din noul proiect de lege.

    Fermierii pot angaja și personal veterinar cu studii medii

    Conform propunerilor de modificare a legii, exploataţiile comerciale de animale pot angaja personal de specialitate cu studii medii, respectiv asistent veterinar şi/sau tehnician veterinar, care efectuează activitățile sanitar-veterinare, stabilite şi atribuite, după caz, sub supravegherea sau sub responsabilitatea medicului veterinar cu drept de liberă practică, organizat în condiţiile prezentei legi, aflat în relaţie contractuală cu exploataţia comercială respectivă.

    Este interzis personalului de specialitate cu studii medii, respectiv asistentului veterinar şi/sau tehnicianului veterinar, să efectueze consultaţii la animale şi să stabilească diagnosticul. În situaţii excepţionale, în condiţii de teren şi/sau în afara programului de lucru, dacă viaţa animalului este în pericol, până la sosirea medicului veterinar, tehnicianul și/sau asistentul veterinar poate acorda primul ajutor animalului, prin administrarea tratamentului sau efectuarea de intervenţii de urgenţă, cu acordul medicului veterinar cu drept de liberă practică şi respectând indicaţiile acestuia, iar atunci când nu este posibilă obţinerea acordului, efectuează tratamentul/intervenţia de urgenţă şi aduce acest lucru la cunoștință medicului veterinar cu drept de liberă practică, de îndată ce poate lua legătura cu acesta”, se mai arată în documentul citat.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului!

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă