• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Roșiile crescute bio de Alina Nedeluș – din fermă direct în supermarketurile Carrefour

    agrointeligenta.ro -

    Timp de 8 luni pe ani, în Căpușu Mare, județul Cluj se produc roșii. Și nu orice fel de roșii, ci roșii ecologice, care ajung la consumator pe un lanț scurt, de la producător, direct în supermarketurile Carrefour. Tânăra care a avut curajul să investească în afacerea cu tomate bio se numește Alina Nedeluș. Ea este cea care a accesat fonduri europene pentru visul ei, dar a gândit mai departe și un circuit pentru vânzarea producției în parteneriat cu un mare retailer.

    Astăzi, ferma Bio Culture, fermă membră AgroTransilvania Cluster, înseamnă o seră de 8.000 mp construită cu ajutorul fondurilor europene.

    ”În urmă cu 6 ani, în momentul în care am pus bazele acestei societăți, proiectul a fost scris exclusiv pentru partea de bio pentru că doream să aduc un produs nou pe piață și gustos. Marea provocare pe care am întâmpinat-o atunci a fost faptul că trebuia, pentru a da un produs calitativ, să am și cunoștințele necesare și calitative. Așadar, m-am reapucat de școală. Am fost în Olanda la specializare, dar și în România m-am reapucat de un nou master pe științe horticole la Universitatea de Științe Horticole și Medicină Veterinară de aici din Cluj. Toate aceste eforturi au făcut ca eu să cunosc ceea ce mi se pare că acum nu mai este vorba doar de business – este vorba de pasiune și de viața serei în parte pentru că în seră, dincolo de oamenii care lucrează în ea, este vorba despre plantele pe care le văd în fiecare zi, care se dezvoltă în fiecare zi, care sunt diferite unele de altele și fiecare ne spune o poveste”, vorbește Alina Nedeluș despre pasiunea sa: roșiile.

    Dăunătorii roșiilor, combătuți natural

    Așa cum avea să afle tânăra clujeancă, roșiile bio nu sunt deloc ușor de produs. Tehnologia lor de cultivare presupune înlocuirea tratamentelor chimice cu soluții naturale omologate, cu munca insectelor și chiar cu muzică.

    ”De ce bio? Bio organic, ecologic denumesc același concept care înseamnă produse obținute fără chimicale. Fără chimicale atât în partea de hrană cât și în partea de combatere și prevenție a bolilor și dăunătorilor. Este foarte important ca și consumatorii să fie conștienți de acest aspect pentru că bio înseamnă în primul rând sănătate și gust. Și nu doar atât. După cum puteți observa, de jur împrejurul meu sunt insecte care zboară – în principal este vorba de bondari care ne ajută foarte mult în procesul de polenizare. Fără acești bondari nu am avea roșiile care să vi le servim pe masă. Dincolo de bondari, utilizăm prădători – adică insecte ce anihilează insectele dăunătoare – și aici pot să amintesc Macrolophus caliginosus, Encarsia formosa – sunt principalele și cele mai de folos atât împotriva tutei absolute cât șipentru combaterea musculiței albe”, ne-a vorbit tânăra cultutivatoare de tomate ecologice.

    La Bio Culture, fertilizarea roșiilor se realizează exclusiv cu produse certificate pentru a fi folosite în culturile bio. Astfel, la achiziția fiecărui produs, Alina Nedeluș solicită furnizorului un certificat de acreditare bio ce este apoi transmis certificatorului care își dă acordul final. ”Fertilizarea de bază înseamnă încorporarea în sol a unor peleți de pui sterilizați după care arăm solul cu un motocultor și ulterior, după plantare administrăm niște îngrășăminte bazate pe alge marine, direct prin procesul de irigare”, vorbește Alina Nedeluș despre partea de fertilizare a roșiilor bio.

    Roșii bio crescute…cu muzică

    Un lucru inedit la ferma de roșii a Alinei este ambianța…muzicală. Una dintre tehnicile în care tânăra crede și care s-a dovedit să ajută nu doar dezvoltarea plantelor, dar și atmosfera de lucru.

    Cel mai important aspect al fermei de roșii Bio Culture este acela că exploatația s-a dezvoltat odată cu piața. Consumatorii sunt în căutarea roșiilor românești, sănătoase, exact ceea ce tânăra pune în prezent pe piață. Iar un mare sprijin l-a reprezentat programul Carrefour ”Creștem România Bio!”, la care Alina Nedeluș a aderat și care a ajutat-o să își valorifice producțiile în curs de certificare și mai apoi cele cu certificare bio.

    ”În momentul de față livrăm la cele două platforme Carrefour cu acoperire națională. Prețurile sunt ferme în fiecare săptămână – se negociază. Este un foarte mare atu pentru noi fermierii pentru că în comparație cu piața de gross unde poate oscila prețul de dimineața până după-masa când este pregătită marfa pentru livrare, Carrefour ne oferă siguranța prețului valabil pe întreaga săptămână. Partea de cash flow – adică prețurile fixe dar și termenii de plată sunt destul de apropiați – 7 zile. Ne permitem astfel să avem un cash flow în așa fel încât să nu intrăm în incapacitate de plată, să fim la zi atât cu plățile atât către bugetul statului, către salariați, cât și către furnizorii de inputuri. Este foarte important într-un business în agricultură – să poți să oferi partenerului tău – indiferent că vorbim despre retail sau despre furnizorii de inputuri, stabilitatea pentru că dacă tu ești destabilizat financiar, îi destabilizezi și pe restul. Și atunci cred că este un efect de domino. Dacă totul merge bine, suntem toți bine. Dacă o piesă scârțâie, s-ar putea ca tot lanțul să scârțâie”, explică tânăra.

    Colaborarea extinsă cu Carrefour a însemnat pentru ferma de roșii și o mare atenție la calibrarea și prezentarea produselor, la modul lor de ambalare. După ce sunt culese, tomatele sunt cântărite și puse pe banda de sortare unde sunt supuse unui control calitativ. Banda este cea care face si porționarea, calibrarea și cântărirea roșiilor, care sunt ”dozate” în caserole.

    ”Fiecare caserolă în parte este cântărită automat, nu există erori în ceea ce privește cantitățile. În toate cantitățile avem câte 10-15 grame în plus pe caserolă. După ce caserolele au fost dozate de către utilaj, mergem mai departe în procesul de lipsire a etichetelor și de verificare finală. Livrările către Carrefour se realizează în aceeași zi în care roșiile sunt recoltate. În ziua în care recoltăm și ambalăm, iar seara roșiile pleacă către depozitele Carrefour”, explică Alina Nedeluș care este ”traseul” roșiilor de la fermă la supermarket.

    Producție de roșii timp de opt luni pe an

    ”Pentru că Bio Culture nu înseamnă doar roșii și înseamnă și oameni, calitatea oamenilor cu care lucrăm este incontestabil un diamant ce trebuie păstrat și ce trebuie lustruit zi cu zi. Calitatea oamenilor sunt atât colegii mei, atât colaboratorii mei, dar și partenerii de la Carrefour. Datorită oamenilor minunați cu care am intrat în contact, datorită faptului că ne-au văzut ca și parteneri, ca și producători – relația este foarte strânsă și cu absolut orice problemă – fie că este vorba de logistică, de producție – totdeauna am găsit înțelegere. Datorită sprijinului necondiționat pe care l-am avut de la cei de la Carrefour, am reușit să extindem perioada de producție la 8 luni. Opt luni de zile în care avem roșii proaspete pe masa consumatorilor dar și să variem soiurile de roșii pe care le producem. În momentul de față avem trei varietăți – avem roșii cherry clasice, roșii cherry prunișoare și roșii cherry cocktail”, a precizat tânăra producătoare detomate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!