• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum arată piața mondială de îngrășăminte. Marii producători agricoli au început să achiziționeze cantități uriașe

    Adrian Radu -

    Piața globală a îngrășămintelor a avut parte de multe turbulențe în ultimii 2 ani. Criza Covid a fost urmată de războiul din Ucraina, afectând din plin marii jucători la nivel mondial. Prețurile îngrășămintelor au crescut, iar viitorul sună mai degrabă plin de provocări pentru piața din Europa.

    2022 aduce o rearanjare globală a sferelor de influență de pe piața de îngrășăminte pentru agricultură. Ca valoare totală a vânzărilor de fertilizanți pe bază de azot, acest an înseamnă o creștere de la 62.37 miliarde de dolari (2021) la 66.73 miliarde. Iar pentru 2026 se prognozează atingerea sumei de 81 de miliarde de dolari.

    Mișcările de “trupe” la nivel global pe această piață vizează politicile din țările din 7 mari zone: Asia-Pacific, Europa Occidentală, Europa de Est, America de Nord, America de Sud, Orientul Mijlociu și Africa.

    În zona Asiei, India și China sunt marii jucători. China, care deține un sfert din producătorii de îngrășăminte, a avut un impact uriaș în ultimii 2 ani pe această piață, din cauza pandemiei de Covid. Restricțiile severe ale autorităților de la Beijing au dus la o instabilitate crescută atât la nivelul producătorilor de îngrășăminte, cât și în cazul lanțului de aprovizionare, porturile având întreruperi de funcționare.

    India joacă tare. La începutul lunii, Departamentul de Îngrășăminte din cadrul Ministrului Produselor Chimice și Îngrășămintelor a aprobat planul de aprovizionare cu uree, DAP, MOP si îngrășăminte complexe pentru noiembrie. În paralel, India vrea să se impună la licitațiile făcute pentru fertilizanți. Noiembrie ar putea aduce din aceste licitații 700-800.000 mt de îngrășăminte și 1.400.000 mt de uree.

    Europa de Vest a fost afectată puternic de războiul din Ucraina, care a dus la scumpirea energiei electrice și a gazelor. Nu mai puțin de 70% din capacitățile de producție de îngrășăminte au fost stopate în 2022. Prețurile de 10 ori mai mari la gaze naturale față de Statele Unite și de alte piețe la nivel mondial au făcut ca producerea de îngrășăminte să nu mai fie rentabilă.

    Cum conflictul din Ucraina nu pare a se opri curând, criza de fertilizanți din Europa va continua, adâncită și de deficiențele de furnizare a acestor produse din alte zone ale lumii. Va fi o luptă dură pentru îngrășăminte în următoarea perioadă, Mexicul, Turcia și jucătorii importanți din Europa fiind nevoiți să revină la cumpărături după întârzierile acumulate, care au depășit o lună.

    Un alt factor care va intra în ecuația finalului de an 2022 este reprezentat de faptul că fermierii din Brazilia și Statele Unite vor avea nevoie de cantități tot mai mari de îngrășăminte pentru înființarea culturilor. Pentru Europa și Asia, sezonul de primăvară va însemna o adevărată provocare.

    Furnizarea de îngrășăminte din Rusia și Iran a fost redusă în ultimele luni, din cauza forței majore și a problemelor financiare venite în urma sancțiunilor impuse acestor două țări. Iranul este în top 10 producători mondiali de îngrășăminte pe bază de azot, în timp ce Rusia și Belarus au o felie de 20% din exporturile globale de fertilizanți chimici.

    Și în Africa situația este critică. În iunie, prețul îngrășămintelor a atins recordul înregistrat în august 2008. Etiopia, a doua țară de pe Continentul Negru ca număr de locuitori (aproape 114 milioane de persoane), are resurse agricole uriașe, însă este afectată de criza fertilizanților. Situația s-a putea schimba curând, când va primi 500.000 mt de îngrășăminte.

    Toate aceste date, toate aceste evoluții anunță un 2023 dificil pentru piața globală de îngrășăminte, cu Europa având probleme mari de aprovizionare.


    Te-ar mai putea interesa

    Cât trăiește o găină. Durata de viață a unei găini după tipul de creștere Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!