• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Un nou focar de PPA, confirmat la Smithfield. Încă 40.000 de porci vor fi sacrificați la Ferma Pădureni

  Angelica Lefter -

  A fost confirmată suspiciunea unui nou focar de pestă porcină africană (PPA) la ferma din Pădureni, județul Timiș, care aparține marelui producător de carne de porc din România, Smithfield.

  Aproximativ 40.000 de suine urmează să fie sacrificate, dar se încearcă salvarea unor exemplare aflate în module separate.

  Un prim focar de PPA a fost confirmat la începutul lunii octombrie, la ferma din localitatea Parța, iar la început de noiembrie un focar similar era investigat la ferma de porci din Pădureni, județul Timiș. Și acesta a confirmat de către autoritățile sanitare-veterinare, marți – 8 noiembrie.

  A fost confirmat al doilea focar de PPA, în ferma Smithfield de la Pădureni, județul Timiș

  Potrivit Agerpres, un al doilea focar de pestă porcină africană (PPA) a fost depistat la ferma Smithfield de la Pădureni, unde ar urma să fie sacrificate aproximativ 40.000 de suine, după ce 13 animale au murit într-o singură zi, dintre care trei erau în aceeaşi boxă.

  Cu toate acestea, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş încearcă să salveze de la sacrificare o parte din porci, ferma fiind construită pe module separate.

  ”Este al doilea focar apărut în zona de supraveghere a primului. Se luaseră deja măsuri de protecţie, nu s-au mişcat animale, furajele erau păstrate în condiţii de securitate, singurele mişcări fiind cele de personal. Ancheta se duce în sensul verificării mişcărilor de personal. Au fost instituite filtre de poliţie (…). Acum începe uciderea animalelor afectate. Din fericire, la Pădureni este o situaţie mai specială, pentru că sunt trei module epidemiologice separate. În primul modul va avea loc uciderea a 1.380 de animale care vor fi incinerate. Este hala unde a fost înregistrat virusul şi decesele”, a declarat, marţi – 8 noiembrie, directorul DSVSA Timiş, dr. Flavius Nicoară.

  Este posibil ca o parte din efectivele de suine din fermă să fie salvate

  Flavius Nicoară a menţionat că vor fi monitorizate celelalte module, iar dacă nu vor exista semnale de apariţie a bolii, nu vor fi sacrificate şi animalele din celelalte unităţi.

  Flavius Nicoară a mai arătat că un posibil vector de transmitere a bolii este comercializarea ilegală de carne de porc. Acesta a menționat că există foarte multe situaţii ilegale, în care cetăţeni comercializează pe internet produse din carne de porc.

  ”Este interzis, acum au dosar penal. Este un posibil vector (de transmitere a PPA, n.r.). Sunt multe animale neidentificate. De exemplu, la Pişchia, medicul veterinar din zonă a fost anunţat de o persoană de prezenţa a doi porci domestici aruncaţi în pădure la Murani. Ambii aveau probe pozitive. De asemenea, aveau urechile tăiate pentru a nu descoperii crotaliile şi de unde provin. E greu de depistat de unde provin, dar până la urmă tot se descoperă”, a menţionat Flavius Nicoară.

  La rândul său, subprefectul de Timiş, Sorin Ionescu, a lansat un apel la responsabilitate şi la responsabilizare.

  Potrivit Prefecturii Timiș, a fost instituită zona de protecție, 0-3 km: Pădureni și zona de supraveghere, 3-10 km: Parța, Șag, Liebling, Conacul Iosif, Jebel, Obad, Ciacova, Petroman, Peciu Nou.


  Te-ar mai putea interesa

  Zahăr la găini și pui. Când, cum și cât dulce putem da păsărilor de curte Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu, semnal puternic: Promulgarea “Legii Porcului” se poate face doar cu o susținere din partea tuturor factorilor implicați, în special a decidenților politici Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări

  Ultimele știri

  Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional