• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vița de ciocolată – Akebia quinata: cum se cultivă, îngrijire, tăieri

    Roxana Dobre -

    Vița de ciocolată sau Akebia quinata este o plantă agățătoare care produce fructe cu un gust aparte, ce aduc cu cel al ciocolatei. Cum se cultivă vița de ciocolată, cum trebuie îngrijită această plantă, ce tăieri se fac, dar mai ales când și cum se culeg fructele, aflăm din acest articol.

    Vița de ciocolată este o plantă cățărătoare care produce în grădinile unde este plantată un dublu efect, cel estetic deoarece înfrumusețează orice colț de curte sau gard dar și utilitatea practică prin fructele delicioase pe care le produce.

    Marin Constantin, horticultor din localitatea Dârza, județul Dâmbovița ne-a vorbit despre vița de ciocolatp: ce este, cum se cultivă și care este gustul plantei care a prins din ce în ce mai mult teren printre pasionații de grădinărit.

    Vița de ciocolată – Akebia quinata: ce este

    Vița de ciocolată – Akebia Quinata este o liană/plantă cățărătoare care se întinde destul de rapid, având creșteri de 30 cm în două săptămâni fiind un arbust decorativ cât și fructifer. Originară din Japonia, planta cățărătoare are nevoie de spațiu să se întindă iar pe lângă florile parfumate, care pot avea rol decorativ în grădini și curți, face și fructe comestibile care au aromă de ciocolată. Se cultivă pe scară largă în Japonia, China, Coreea iar de câțiva ani a pătruns și pe piața din România, fiind scoasă la vânzare de mai multe pepiniere.

    Este utilizată frecvent ca boltă precum vița de vie. Dar la fel de bine poate fi pusă pe un gard, unde se întinde destul de frumos, având rol decorativ dar și fructifer. Spre exemplu se pliază perfectpe un gard de plasă unde putem foarte bine să o dirijăm, o legăm și o manevrăm cum dorim.

    Cum se cultivă vița de ciocolată

    Vița de ciocolată: cultivare

    Dacă vrem să avem fructe de la vița de ciocolată, trebuie să plantăm două varietăți diferite pentru polenizare, o polenizare încrucișată în urma căreia vor fructifica ambele plante nu ca în cazul să zicem cătinei sau plantelor de kiwi. Aici fructifică amândouă dar dacă nu se ajută la polenizare nu vom avea fructe.

    Există mai multe varietăți de viță de cicolată, Akebia quinata trifoliata care se distinge prin frunza care are trei foliole și Akebia variegata care prin frunza ei are striații de de galben, e variegată.

    Vița de ciocolată – Akebia quinata plantează la o distanță de 3 metri între plante pentru că ramurile pleacă destul de rapid în vegetație, de aceea distanța între plante poate fi chiar și mai mare de atât pentru că la un moment dat cu siguranță se pot pătrunde una pe alta. Ținem cont ca din tăieri să o întinerim și o dirijăm cum vrem astfel încât să arate bine și să înfrumusețeze grădina.

    Planta de Akebia quinata trebuie așezată obligatoriu la soare pentru că dacă este umbră se alungește foarte mult și nu va arăta foarte bine. Dar nici dezvoltarea sau coacerea fructelor nu vor fi optime.

    În primii 2-3 ani, vița de ciocolată nu necesită udări abundente dar trebuie să ținem cont ca la plantare măcar odată pe săptămână să îi dăm apă, mai ales în perioada secetoasă.

    Rezistă foarte bine la perioade secetoase dar mare atenție în primii doi ani de la plantare.

    Pe lângă apă are nevoie și de hrană, trebuie să aplicăm complexe în primul an având în vedere că nu se folosim de fructe se pot aplica și chimicale pentru dezvoltare iar ulterior se alege ceva ecologic, pe piață fiind o serie de variante de îngrășăminte organice.

    Rezistă la temperaturi de – 20 de grade.

    Vița de ciocolată – Akebia quinata: ce gust au fructele

    Vița de ciocolată – Akebia quinata: ce gust au fructele

    Așa cum îi spune și numele planta are gust dulce de ciocolată. Fructul este deocamdată rar întâlnit la noi, care seamnă cu o păstaie destul de mare. Nu se consumă decât miezul din interior, este păstos și foarte bogat în potasiu aduce cu fructul de banana nordului. Mai conține calciu, fier, vitamina C și o cantitate foarte mare de potasiu. Gustul este dulceag fiind foarte folosit în partea Asiei în medicina tradițională și este considerat o delicatesă.

    Fructele viței de ciocolată trebuie culese spre sfârșitul lunii octombrie iar păstaia se sparge singură când este gata de consum.

    Vița de ciocolată – Akebia quinata: tăieri

    Tăierile viței de ciocolată sunt foarte importante și trebuie respectat un calendar pentru aceste lucrări.

    Tăierile la Akebia quinata se fac de obicei primăvara înainte să spargă mugurii. Dacă din lipsă de timp sau grabă, acestea sunt efectuate toamna există mai multe pericole care vin odată cu perioada rece de iarnă, adică planta poate degera.

    Tehnica de tăiere nu este complicată și se face în funcție de cum vrem să dirijăm și să formăm planta, nu este ca la vița de vie să îi lăsăm lăstari, să se taie la 4-5 noduri. Lăstarii pleacă destul de viguroși și atunci vom avea ramuri destul de mari fără probleme. Trebuie să luăm în calcul că dacă lăsăm ramurile foarte lungi nu o să poată să susțină toate creșterile și atunci este posibil să nu avem flori. Ca regulă trebuie să păstrăm maxim 5 ramuri de bază pe care le reducem în fiecare an și lăsăm tot ce ni se pare mai viguros.

    La plantare ea se adaptează foarte bine oricărui tip de sol, în schimb când este mică e bine să îi păstrăm doar 5-6 brațe să o dirijăm astfel încât să aibă o vigoare bună când intră în iarnă. Să nu ne bucurăm de toate ramurile pentru că în timp nu se lemnifică și atunci există riscul ca peste iarnă să degere.

    Sfaturile legate de Vița de ciocolată – Akebia quinata au fost date în cadrul emisiunea ”În Grădina Danei”, difuzate luni, 21 noiembrie, la TVR 1.

    În Grădina Danei, realizată de Dana Constantinescu, se difuzează pe TVR 1 în fiecare joi, de la ora 10:30 și se publică în online duminica, de la ora 10:00, pe pagina de Facebook Agrointeligența și pe www.agrointel.ro.


    Te-ar mai putea interesa

    Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale