• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Guvernul a aprobat noi finanțări pentru dezvoltarea infrastructurii din porturile Constanța și Galați

  Angelica Lefter -

  Două Hotărâri de Guvern prin care au fost alocate fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de acces în porturile românești Constanța și Galați au fost aprobate de Executiv în ședința de astăzi, a anunțat premierul României.

  Anunțul oficial a fost făcut, miercuri – 9 noiembrie, de prim-ministrul Nicolae Ciucă, care a transmis că la Constanța vor fi făcute investiții de 5 miliarde de lei în serviciile publice portuare și în extinderea capacității feroviare de acces.

  Totodată, la Galați au fost asigurate investiții în dezvoltarea componentei de transport multimodal, acesta fiind unul dintre porturile cele mai apropiate de Ucraina, se arată în mesajul premierului.

  ”Dezvoltarea infrastructurii de transport aferente porturilor Constanța și Galați va fi continuată. Am aprobat două Hotărâri de Guvern prin care au fost alocate fonduri pentru îmbunătățirea condițiilor de acces în aceste importante puncte ale transporturilor navale românești. La Constanța, vor fi făcute investiții de 5 miliarde lei în serviciile publice portuare și în extinderea capacității feroviare de acces, fiind vorba despre 250 kilometri de cale ferată. La Galați, am asigurat investiții în dezvoltarea componentei de transport multimodal. Acesta este un punct important în contextul conflictului din Ucraina, fiind cel mai apropiat port cu legătură feroviară cu țara vecină. De asemenea, vom îmbunătăți funcționalitatea portului Galați, pentru a deveni un element relevant al infrastructurii europene de transport, pe coridorul fluvial Dunăre-Main-Rin, care traversează continentul de la Est la Vest”, a transmis șeful Executivului, Nicolae Ciucă.

  Despre cele două acte normative aprobate de Guvern a făcut o serie de precizări purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

  ”Pentru modernizarea infrastructurii feroviare din Constanța, Portul Constanța și Galați, de asemenea au fost aprobate două hotărâri de guvern. 5,3 miliarde lei, valoarea investițiilor care vor fi realizate la Portul Constanța, pentru o cale ferată care va fi modernizată pe o lungime de 257 de kilometri, respectiv alți 13 kilometri de linie ferată nouă, care urmează să intre în proces de construcție, la finalizarea acestui obiectiv având loc îmbunătățiri substanțiale pentru derularea activităților comerciale și pentru a consolida importanța pe care Portul Constanța, mai ales în contextul războiului din Ucraina, a dobândit-o la Marea Neagră”, a declarat Cărbunaru după ședința de Guvern.

  Conform precizărilor oficiale, la Galați au fost aprobați noi indicatori, cu o valoare totală de 780 de milioane de lei, care vor permite modernizarea unor platforme, suplimentarea teritoriului portuar, modernizarea infrastructurii rutiere și feroviare, respectiv realizarea unei platforme multi-modale, de peste 100.000 de metri pătrați. ”Aceste lucruri vor permite Portului Galați nu doar de a-și extinde nivelul de operaționalizare pentru gestionarea fluxurilor care trec în această zonă, inclusiv din perspectiva conexiunilor naval-feroviar, dar îi va permite și conectarea la rețeaua centrală Rin-Dunăre-Alpi, oportunitate importantă pe care România o va valorifica în acest context”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

  Amintim că porturile românești sunt esențiale în exportul de cereale atât din România, cât și din Ucraina, în condițiile în care această țară a avut dificultăți în a-și exporta marfa prin intermediul altor rute, din cauza invaziei rusești.


  Te-ar mai putea interesa

  Egiptul spune că vrea cereale românești, dar a cumpărat porumb direct din Ucraina Ungaria introduce un sistem de control al calității pentru cerealele din Ucraina Egiptul a cumpărat 50.000 de tone de porumb românesc. Prețul pe tonă

  Ultimele știri

  Fermierii care pierd subvenția-bonus la hectar. Lista cu cele 79 de localități excluse la APIA Guvernul a aprobat normele pentru ca Observatorul laptelui să devină funcțional Guvernul a aprobat subvenția de 73 euro/vacă! Cererile se depun la APIA, în termen de 30 de zile