• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Interes uriaș pentru vacile de carne: Toți tăurașii Aberdeen Angus scoși la licitație s-au vândut

    Roxana Dobre -

    Interes major pentru vacile din rasa de carne Aberdeen Angus. Când alte rase bat în retragere cu efectivele de vaci, o asociație de crescători se poate lăuda cu un progres extraordinar înregistrat în privința interesului pentru animalele pe care membrii acesteia le cresc în prezent.

    Asociația Aberdeen Angus România a organizat vineri, 11 noiembrie, în localitatea Fântânele, județul Mureș, o licitație pentru 16 masculi cu performanțe testate, certificate de origine și profil ADN. Interesul celor 200 de crescători de animale care au participat la eveniment a fost unul major, iar toți cei 16 tăurași pentru reproducție s-au vândut. Prețul cel mai mare care a fost licitat este de 4.500 de euro.

    Cei 16 tăurași din rasa Aberdeen Angus provin din ferma de selecție Aberdeen Angus – Cibu, proprietatea asociației iar reproducătorii au vârste cuprinse între 16 și 21 de luni, 14 dintre aceștia fiind varietatea neagră, iar ceilalți doi de culoare roșie.

    Ing. Ioan Teodor Gociman, Director tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România, a explicat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că prețul cel mai mare care a fost licitat este de 4.500 de euro, oferit de un crescător de animale din județul Alba.

    ”Licitația s-a derulat foarte bine, toți tăurașii au fost vânduți. Prețul cel mai mare oferit a fost de 4.500 de euro, dar nu acesta este recordul pentru că am avut în trecut și 5.800 pe cap. Dar, desigur, nici perioada nu este să spunem de maxim interes pentru crescători deoarece nu mulți fermieri bagă acum vacile la montă”, a dezvăluit specialistul.

    Tăurașul vedetă care a obținut cel mai mare preț la licitație se numește Angus Premium Perseu AAARO620. În ferma de testare a avut performanțe foarte bune, vorbim de un spor mediu zilnic de 1.500 de grame.

    ”Din punct de vedere ascendență genetică este de origine Germania și Marea Britanie. Valorile de ameliorare au fost foarte bune, mai exact pozitive. Și în privința notelor de la bonitare, a avut o notă 7. Iar din punct de vedere fenotip era unul dintre cei mai frumoși, iar fermierii au sesizat acest aspect. Dar au fost și alți masculi care au impresionat și au fost licitați de crescători”, a mai explicat Ing. Ioan Teodor Gociman.

    Tăurașul ANGUS PREMIUM PERSEU AAARO620 a obținut cel mai bun preț la licitația din 11 noiembrie

    Circa 200 de crescători au participat la licitația de la Fântânele

    În ciuda unei zile cu vreme capricioasă, fermierii au participat în număr mare la licitație de tăurași. Mai exact circa 150-200 de crescători de animale și-au arătat interesul pentru evenimentul care începe să prindă popularitate în rândul fermierilor din țara noastră.

    ”Am avut circa 150-200 de crescători, a fost și vremea înnorată dar tot au venit, chiar mai mulți decât ne așteptăm pentru perioada aceasta. Licitația s-a derulat cu scoaterea taurilor în arenă. Noi ca asociație deținem două ferme care sunt la distanță de 7 kilometri una de cealaltă, mai exact în județul Mureș, comuna Fântânele, și licitația a avut pentru prima oară loc în ferma de colectare, cea pe care am inaugurat-o la începutul anului. Este o fermă ultra-modernă unde avem și ring, și tribune, pupitru de unde vorbim, etc. Mai este un grajd modern cu depozit de furaje, clădirea de recepție unde am făcut înainte tot ce înseamnă partea de curățare a animalelor, țesălare, tuns, vopsit cu numere, dat cu ulei. Practic am cosmetizat taurinele înainte de intrarea în ring ca la orice licitație evoluată, performantă și a ieșit foarte bine. Apoi din partea asociației s-a gătit un brisket și ceafă de vită făcută la afumătoare, a fost foarte interesant. Deci un eveniment derulat cu succes!”, a mai spus specialistul.

    Cumpărătorii, interesați de rasa Angus

    Fermierii care au participat la eveniment s-au arătat extrem de interesați de rasa Angus, printre ei fiind și crescători care vor să pună pe picioare ferme noi dar și fermieri ”cu tradiție”. Cumpărătorul care a oferit cel mai mare preț pentru un taur din rasa Angus este din județul Alba fiind unul dintre primii crescători care au adus rasa în țară.

    ”Cumpărătorul este din județul Alba și este unul dintre să spunem, cei mai vechi membri din Asociația Aberdeen Angus și unul dintre primii fermieri care au adus rasa aceasta în România. Ei au și parte de vegetal, vaci de lapte etc.”, a mai adus precizări reprezentantul Asociației Aberdeen Angus.

    Laborator înființat cu fonduri europene

    Conform ing. Ion Gociman, licitațiile cu vânzare pentru tăurașii Angus vor lua o pauză în 2023 din cauza unui alt proiect major pe care asociația îl va derula cu fonduri europene.

    ”Nu vom mai băga niciun tăuraș în ferma de testare pentru că începem un mic șantier de finisare în zona de laborator și, Doamne ajută, în următoarea perioadă urmează să facem laboratorul pentru ferma de testare. Am câștigat un proiect cu fonduri europene și vom dezvolta acolo un laborator ultramodern împărțit în două capitole și până nu terminăm acest proiect nu mai băgăm niciun tăuraș. După aceea vom avea o testare mult mai evoluată”, a mai adus precizări Ing. Ioan Teodor Gociman.

    Reamintim că evenimentul din județul Mureș a pornit cu o licitație de la 3.000 de euro pe cap de animal iar fiecare ridicare de plachetă a fost o creștere a prețului cu 100 de euro.

    Despre acest subiect aici: Asociația Aberdeen Angus organizează o licitație pentru cei mai performanți tăurași din ferma de selecție de la Cibu

    Ing. Ioan Teodor Gociman, Director tehnic executiv al Asociației Aberdeen Angus România, a anunțat că organizația a ajuns la mai bine de 1.500 de ferme care dețin această rasă, exploatații care au peste 120.000 de taurine Angus, efectiv ce ne situează în topul crescătorilor din Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!