Emil Dumitru, vicepreședinte Comisia de agricultură: Un sistem de plată obligatorie precum asigurarea caselor, o soluție pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă
Angelica Lefter -O serie de noi proiecte legislative au fost depuse în Parlamentul României sau urmează să fie înaintate în forul legislativ, a anunțat Emil Dumitru, deputat PNL și vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 (se difuzează de luni până joi, de la ora 10:00), o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO, deputatul și fermierul Emil Dumitru a făcut o serie de anunțuri cu privire la parcursul legislativ al unor proiecte așteptate de fermieri.
Vicepreședintele Comisiei de agricultură a făcut în primul rând referință la proiectul de lege pe care l-a inițiat pentru sprijinirea producătorilor români de legume, fructe și de cartofi. Conform inițiativei, acești fermieri vor putea primi un ajutor de stat de până la 100.000 de euro, un cuantum de 20% din valoarea produselor comercializate cu acte. Emil Dumitru s-a arătat încrezător că acest nou sprijin va veni să completeze programele deja existente pentru producătorii horticoli, fiind șanse mari ca proiectul de lege să fie aprobat și să poată implementat chiar de anul viitor. Deputatul de Călărași a precizat că bugetul estimat pentru această schemă este de 300 de milioane de euro, însă depinde mult și de interesul manifestat de producători, existând posibilitatea să se înceapă cu o alocare mai mică, iar pe parcurs aceasta să crească, la fel cum a fost în cazul programului Tomata.
Legea stocurilor, trimisă pentru completări la Comisia de agricultură
O altă inițitivă legislativă depusă de Emil Dumitru este Legea stocurilor, în prezent aflată pentru re-dezbatere în Comisia de agricultură din Camera Deputaților
”Am o inițiativă legislativă ”pe stocuri”. Ministerul Agriculturii a reîntors-o la Comisie pentru două săptămâni să mai ajustăm proiectul de lege pentru raportarea stocurilor, tocmai pentru ca Ministerul tot timpul, și noi, dumneavoastră din presă, și mediul asociativ să aibă o imagine relevantă asupra modului în care România își asigură sau nu își asigură stocuri de alimente. Eu cred că pe niște date certe, Ministerul poate să ia niște decizii foarte serioase”, a spus Emil Dumitru în cadrul Agrostrategia de pe TVR 1.
Legea camerelor agricole, reluată
Un alt proiect pe care l-a menționat vicepreședintele Comisiei de agricultură vizează implicarea fermierilor în zona de consultanță și formare profesională. Este vorba despre mult-discutata Lege a camerelor agricole.
”Am un proiect pe care până la acest moment nu l-am definitivat, și prima discuție o voi avea cu mediul asociativ, să discutăm pe ceea ce înseamnă camerele agricole. Discuția revine, eu mă ambiționez să cred că, totuși, la un moment dat, filosofia în care statul se retrage din decizie sau cooptează în decizie pe cei cărora practic le sunt destinate politicile. Acum mulți care mă vor auzi ce spun s-ar putea să nu le placă ce spun. Vorbesc aici despre clasa politică. Întotdeauna clasa politică a emixtionat, gândindu-se că dacă se face o cameră agricolă foarte puternică a fermierilor, cumva pierde din relevanță politicul. Nicidecum, pentru că eu vă spun, jirecțiile pentru agricultură Județene pot rămâne în continuare pe zona de verificare și control, unde este atributul exclusiv al statului, iar pe zona de consultanță, de formare profesională, de promovare a măsurilor din Planul Național Strategic, trebuie să le preia fermierii, bineînțeles în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, de asta avem și Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală, de asta avem foarte multe măsuri de informare și difuzare de cunoștințe, care nu generează, trebuie să fim realiști, un impact suficient de pozitiv în piață”, a explicat deputatul în cadrul emisiunii realizate de Vlad Macovei, fondatorul Agrointeligența.
Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a mai adăugat că proiectul legat de camerele agricole este unul ”greu”, pe care mulți l-au dorit scos.
”Acesta este un proiect important și greu, de altfel, pentru că de-a lungul timpului, foarte mulți din Parlament s-au străduit să-l scoată și la un moment dat s-a blocat, trebuie cumva să-l deblocăm. Dacă acum, când avem oportunitatea de a guverna cu o majoritate largă nu vom profita de această fereastră de oportunitate, va fi mult mai complicat altă dată”, a menționat Emil Dumitru.
Legea arealelor irigabile, un proiect legislativ important
O altă lege importantă pe careEmil Dumitru o are în vedere în perioada imediat următoare este Legea arealelor irigabile, un proiect care să alunge subiectivismul în ceea ce privește despăgubirile pentru secetă.
”Legea arealelor irigabile urmărim cumva să desenăm unde este infrastructura principală de irigații, ca să nu mai avem subiectivismul acesta în ceea ce înseamnă despăgubiri, pentru că nu este posibil ca apa să treacă prin dreptul parcelei unui fermier, fermierul să nu irige și după aceea să vină Comisia și să facă constatări pentru că a fost afectată de secetă”, a explicat deputatul Emil Dumitru la Agrostrategia (TVR 1).
În viziunea sa, o soluție bună pentru minima asigurare a culturilor agricole împotriva secetei, ar fi un sistem similar cu cel de plată obligatorie a asigurărilor locuințelor.
”Fondul mutual a fost compromis și trebuie să spun că nu mai cred într-o astfel de soluție. Un sistem din acesta de plată obligatorie precum asigurarea caselor, ar fi o soluție, mai ales că ne dă voie regulamentul 2115/2021, dacă nu mă înșel, să putem să contribuim cu 1% din valoarea subvenției la acest fond, pentru că…și subvenția se poate reține automat. Dacă noi, când vom dezvolta softul APIA se introduce și chestiunea aceasta, și din punctul meu de vedere este o chestiune pentru toți fermierii, că riscurile acestea, ați văzut, ca intensitate și repetabilitate sunt din ce în ce mai mari. Aici avem și Măsura 17.1 pe suportarea primei de asigurare, dar în continuare măsura este foarte greoaie, foarte greu de implementat, am încercat de-a lungul timpului să o simplificăm și în continuare se depun eforturi de către AFIR să o simplifice”, a opinat deputatul Emil Dumitru, invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.