• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul grâului și porumbului înregistrează o scădere puternică

    agrointeligenta.ro -

    Prețul cerealelor cunoaște o scădere puternică de la începutul acestei luni. Deși au mai fost zile cu creșteri ușoare, în medie, grâul tranzacționat pe Bursa de la Paris a pierdut 35 de euro pe tonă de la începutul lunii, iar la porumb situația este similară.

    Prețurile europene la grâu au scăzut cu 35 de euro pe tonă în noiembrie – până la 325 de euro pe tonă. A existat o scădere la fel de puternică și a prețurilor la porumb – la 318 euro pe tonă. De asemenea, și în această săptămână prețurile au început cu minus și par să continue la fel pe fondul acordului de cerele cu Rusia care este pe cale să fie prelungit.

    Kremlinul a declarat luni că discuțiile cu Națiunile Unite privind un acord de asigurare a transporturilor de cereale din porturile ucrainene au fost „destul de constructive” și că există speranțe pentru o implementare fără probleme, a informat agenția de presă Reuters, citată de publicația germană Agrarheute.com.

    Oficiali ONU s-au întâlnit vineri cu o delegație rusă la Geneva pentru a discuta nemulțumirile Moscovei. Rusia cere acces nestingherit pe piețele mondiale pentru propriile exporturi de alimente și îngrășăminte, în schimbul acceptării unei prelungiri a Acordului privind Marea Neagră, care urmează să fie reînnoit sâmbătă.

    Federația Rusă a amenințat că va anula acordul dacă nu se vor face progrese. Cooperarea Națiunilor Unite cu Statele Unite și Uniunea Europeană a ajutat la eliminarea multor bariere în calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte, a declarat luni secretarul general Antonio Guterres, la summitul G20.

    „De asemenea, trebuie să facem mai mult pentru a atenua criza globală a îngrășămintelor. Prețurile pentru îngrășăminte sunt de până la trei ori mai mari decât înainte de pandemie și ne străduim să înlăturăm toate obstacolele din calea liberei circulații a alimentelor și îngrășămintelor rusești pe piețele mondiale”, a spus Guterres.

    Ucraina vrea prelungirea acordului pentru cel puțin un an

    Ucraina dorește să extindă „Inițiativa privind cerealele Mării Negre” la alte porturi și mărfuri. Ucraina speră, de asemenea, să prelungească „acordul de cereale” cu cel puțin un an, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii Yuri Vaskov, potrivit Ukrinform, care a remintit că acordul expiră pe 19 noiembrie.

    Încheiat în luna iulie, acordul a permis livrarea a aproximativ 10,5 milioane de tone de alimente ucrainene, în principal cereale, pe piețele externe.

    Pentru prelungirea acordului, Ucraina solicită ca acesta să fie extins cu porturile din sudul Oblastului Mykolayiv, care au asigurat 35% din exporturile de alimente ale Ucrainei înainte de invazia Rusiei.

    De la începutul anului și până pe 14 noiembrie, Ucraina a exportat 15,1 milioane de tone de cereale și leguminoase, inclusiv 1,9 milioane de tone în noiembrie, a declarat Ministerul Politicii Agricole. În același timp, anul trecut, exportul s-a ridicat la 21,75 milioane de tone, inclusiv 2,3 milioane de tone în noiembrie.

    Exporturile totale până în prezent au inclus 5,74 milioane de tone de grâu, 1,22 milioane de tone de orz și 8,1 milioane de tone de porumb.

    Exporturile de cereale ale Rusiei au crescut în noiembrie

    Între 1 și 7 noiembrie, Rusia a exportat 799.000 de tone de grâu, în creștere cu 33,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, a raportat Interfax, citând Uniunea Rusă a Cerealelor.

    „Există o cerere mai puternică pentru cereale rusești. În ciuda mediului geopolitic, exporturile au crescut semnificativ la începutul lunii noiembrie. Ne așteptăm la o creștere suplimentară a cererii”, a declarat Elena Turina, șeful Departamentului de analiză al Uniunii Grainelor. Turina mai spune că țările din Africa au fost principalele destinații pentru cerealele rusești în noiembrie.

    „În perioada de raportare, cea mai mare cantitate de cereale a fost expediată în Sudan – 134 de mii de tone. Transporturile către Egipt au scăzut la 125.800 de tone de la 341.000 de tone în prima săptămână a lunii noiembrie 2021”, a adăugat Elena Turina.

    În noiembrie, Rusia a exportat cereale în 7 țări, în timp ce anul trecut, cantitățile aveau ca destinație 13 țări. Nu au mai fost exporturi în Pakistan, Iran, Georgia, Albania, Azerbaidjan, Senegal.

    „Livrările către Turcia au scăzut cu 41% față de an, până la 84,4 mii tone. În același timp, Arabia Saudită a crescut importurile cu 76% pe an”, a adăugat Turina.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Cine încasează subvenția APIA pe pășunea comunală. Acte necesare ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe