• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Legea pentru creșterea impozitelor pe proprietate a primit votul final în Parlament

  Roxana Dobre -

  Proiect de lege privind majorarea impozitelor, aprobat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor. Decizia modifică Codul Fiscal și prevede un nou mod de calcul al impozitelor iar creșterea acestora ar rămâne la hotărârea autorităților locale.

  Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, modificările la Codul Fiscal prin care noul mod de calcul al impozitelor pe clădiri pe baza grilei notariale va fi aplicat de la 1 ianuarie 2025, astfel că sistemul actual de impozitare locală a clădirilor și terenurilor aferente pe care sunt amplasate va rămâne neschimbat în 2023 și în 2024.

  S-au înregistrat 157 de voturi ”pentru”, 91 ”împotrivă” şi cinci abţineri iar proiectul are nevoie de promulgarea președintelui Klaus Iohannis și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

  În primul rând, pentru persoanele fizice se păstrează regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte. Începând cu 2025 acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale), potrivit www.avocatnet.ro.

  În al doilea rând, pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă iar începând din 2025 pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).

  Singura noutate va fi introducerea posibilității consiliilor locale de a scuti sau a reduce impozitul pentru locuințele noi sau reabilitate la care s-au făcut lucrări de eficientizare energetică, pentru care s-au instalat sisteme de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau pentru care s-au făcut sisteme ecologice certificate pentru colectarea și tratarea apelor uzate rezultate din consumul propriu. Facilitatea se va aplica numai celor care au suportat din bani proprii cheltuielile necesare.

  Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris, pe 5 octombrie, ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu, a anunțat că senatorii PSD şi PNL au depus un amendament la Ordonanţa 16/2022, care are în vedere o actualizare a grilei privind impozitul pe proprietate.

  Întrebat cu cât ar putea creşte impozitele, ministrul a răspuns că nu e neapărat necesar să fie majorate, deoarece în grila aprobată în 2015 autorităţile au o marjă de stabilire a impozitelor.

  ”Nu e neapărat necesar să crească impozitele. După cum ştiţi, faţă de această grilă, care a fost stabilită în anul 2015, autorităţile locale au o marjă de stabilire cuprinsă între 0,8% şi 0,2%, dacă nu mă înşel, sau 2%. Deci, practic, pe de o parte, pot acţiona în cadrul acestei marje, pot creşte impozitele. Până la urmă este vorba de veniturile autorităţilor locale şi atunci când ne întrebăm de ce, de fiecare dată, statul român, din bugetul de stat, din taxele tuturor, trebuie să suplinească lipsa de venituri la nivel autorităţilor locale, cred că un răspuns este şi în zona aceasta a colectării veniturilor locale”, a explicat ministrul Finanțelor Publice.

  Citiți și: Vot în Parlament privind creșterea impozitului pe proprietate


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină

  Ultimele știri

  Plantare castraveți: perioade, distanțe între răsaduri Eurostat: România, printre țările din UE cu scăderi ale efectivelor de animale Premierul Marcel Ciolacu – veste bună pentru crescătorii de animale!